“Ülke olarak çürük yapılardan artık kurtulmamız lazım”

5 Kasım 2020 15:29

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Belediye Meclis üyelerinden imar konularında duyarlılık isteyerek; “Şehrimizin imar konularındaki kararları biz veriyoruz. İmar dışı taleplere hayır diyelim. Bu memlekette devletin çıkardığı imar barışını bile istismar ettiler” dedi.

Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantıları dün başladı. Belediye Meclis salonunda saat 14.00’te Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündemdeki maddeler görüşülerek ilgili komisyonlara havale edildi.

Belediye ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen, toplantı öncesi meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada imar konusunda meclis üyelerinin daha hassas olmalarını istedi. Başkan Başdeğirmen açıklamasında; “Bilindiği gibi İzmir İlimizde geçtiğimiz Cuma günü 6.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremde maalesef hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız var. Ancak, böylesine kötü bir durumda mucizeler de yaşanmıyor değil. Örneğin daha bu sabah 3 yaşındaki Elif bebek 65 saat sonra deprem enkazından sağ olarak kurtarıldı. Tabiki bunlar da bizi fazlasıyla mutlu ediyor.

Şehrimizde imarla ilgili kararları bizler veriyoruz. Dolasıyla verdiğimiz kararlar ilimizdeki konutların sağlam yapılmasını sağlayacak, böylelikle hem depremde kayıp riskini hem azaltacak hem de bitirecek şekilde olmalıdır. Bu konuda sizlerden duyarlı olmanızı talep ediyorum. Tabiki biz de burada kanunları uyguluyoruz. Gelen genelgelere göre hareket ediyoruz.

Ancak, özellikle yapılaşma konusunda hassasiyetle durulması gerekiyor. Zira, 100 metrekarelik yapı ruhsatı alan bir vatandaşımız yapısını ruhsat dışı olarak 120 metrekareye çıkarmak, 120 metrekare ise 140 metre kareye çıkarmak istiyor. Kısacası, vatandaş verilenin sürekli üstünde istiyor ve alanını büyütmek istiyor. Sürekli imar dışı işlere tevessül ediyor. Bunlara izin veremeyiz.

Bakın daha üç gün önce İzmir depreminde yaşananlar gerçekleri ortaya çıkardı. Vatandaş, 8 katlı binanın altındaki binayı taşıyan kolonları kesmiş ortadan kaldırmış. Sonuçta ne oldu? O apartmanda yaşayan 25 kişi öldü.

Ülkemizde 1975’te, 1990’da ve 2001 yıllarında ve bu yıldan sonra iki defa daha İmar Yönetmeliği çıkarılmış. Her yönetmelikte bir öncekine göre tedbirler daha fazla artırılmış. Artık, çürük yapı olayı tarihe karışması ve bu çürük yapılardan kurtulmamız lazım. Devlet imar barışı çıkardı. Onu bile istismar ettiler.

Sizlere de bu konuda gelindiğini biliyorum. Çünkü, vatandaş kanunsuz bir iş yapıyorsa ve kendisine hayır deniliyorsa o işini halledebilmek için üst makamlara çıkıyor. Onun için sizlerden istirhamım bu konuda hassas olalım. Size gelenlere kanuna uygun değilse hayır diyebilelim. Çünkü, bu için vicdani tarafı da var. Kanunlara uygun iş yapalım ki, vicdanımız rahat etsin” dedi.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1561 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...