BELMAŞ YENİDEN CANLANDIRILIYOR..

10 Kasım 2020 13:40

Uzun yıllardır atıl kalan, ISBAŞ’a bimsblok fabrikası yatırımı yapıp-kiralamak gibi amacı dışında faaliyet gösteren BELMAŞ AŞ’de önemli bir proje için ilk adım atıldı. Isparta Belediyesi, meclis kararı ile BELMAŞ A.Ş’deki İl Özel İdaresi, Atabey ve Sav Belediyelerinin yüzde 1.8 oranındaki hisselerini satın alıyor. Böylece, şirketin tamamı Isparta Belediyesi’nin olacak.

Belediye Başkanı Başdeğirmen’in bu hareketinin altında önemli bir proje var. Seçim döneminde Isparta halkına ucuz-sosyal konut üretimi konusunda söz veren Başkan Başdeğirmen, bir taraftan TOKİ projeleri geliştiriyor diğer taraftan da BELMAŞ üzerinden konut üretimi için çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların ilk adımı şirketteki başka tüzel kişiliklere ait olan hisseleri satın alma kararı oldu.

Isparta Belediyesi bünyesinde Altan Raşit Civan döneminde kurulan BELMAŞ’ın 30 yıla yakın bir geçmişi bulunuyor. İstanbul KİPTAŞ modeli alınarak kurulan BELMAŞ A.Ş üzerinden Altan Raşit Civan döneminde Davraz ve Gülevler Mahalleleri’ndeki toplu konut projesi yapılmış, Işıkkent’teki toplu konut projelerine başlanılamamıştı. Ama Mehmet Aybatılı döneminde Mavikent toplu konut alanında toplu konut projeleri başlatılmış ve bir noktaya getirilmişti. 1300 konut 5 yılda tamamlanamadı, bir sonraki dönem Günaydın döneminde konutlar hak sahiplerine dağıtıldı. Ondan sonra da BELMAŞ A.Ş’nin hiçbir faaliyeti olmadı. Yaklaşık 20 yıl BELMAŞ üzerinden bir çalışma yapılmadı, proje üretilmedi.

Unutulan BELMAŞ ruhu, 31 Mart yerel seçimlerinde de belgeselleştirilerek halka hatırlatılmıştı. BELMAŞ öncesinde de Isparta’da Fuar Uyar ve Ziya Zeynelgil’in toplu konut konusunda yaptığı başarılı çalışmalar bulunuyor.

BELMAŞ, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Aslında Isparta Belediyesi’nin sosyal konut ve kooperatifler üzerinden toplu konut üretimine yönelik tecrübesi oldukça fazla. Hatta İstanbul’dan bile önce. Eski Belediye Başkanı Altan Raşit Civan’ın anlatımına göre KİPTAŞ’ın kuruluş fikrinde Isparta Belediyesi’nin BELMAŞ fikri var. Altan Raşit Civan’ın Isparta Belediyesi bünyesinde kurduğu BELMAŞ, o dönemde çok sayıda sosyal konut yaptı. Davraz, Karaağaç mahallelerinde inşa edilen ve dar gelirli ailelere teslim edilen BELMAŞ konutları (Doğrukent: 1 – Doğrukent: 2) o dönemin eseri olarak kayıtlara geçti.

TOPLU KONUTTA UYAR VE ZEYNELGİL’İN İMZASI VAR

Ama Isparta Belediyesi’nin toplu konut ve sosyal konut geçmişi BELMAŞ’tan da önce geliyor. Isparta’nın gecekondulaşmasını önleyici çalışmaları 2 başkan döneminde yapıldı. Birisi DYP’li Fuat Uyar, diğeri ANAP’lı Ziya Zeynelgil. Gece konduyu önleme projesi kapsamında oluşturulan bölgelerde yapı kooperatiflerine yer tahsisleri yapıldı ve hak sahipleri ekonomik fiyatlarla daire sahibi oldu. Bu alanda en büyük iz Fuat Uyar’a ait. Uyar döneminde Anadolu Mahallesi, Mehmet Tönge Mahallesi, Binbirevler, Gülevler, Modernevler, Gülistan ve Davraz Mahalleleri inşa edildi, buralarda kooperatifler aracılığıyla ucuz konutlar yapıldı. Ziya Zeynelgil döneminde ise aynı çalışma Halıkent’te yapıldı. Halıkent’te atıl olan hazine arsası Belediyeye tahsis edildi, meclis kararıyla toplu konut  bölgesi ilan edildi ve belediyeye müracaatı olan kooperatiflere sıra ile yer tahsisi yapıldı. Orada da Isparta halkına ekonomik konutlar üretildi.

ALTAN RAŞİT CİVAN

BELMAŞ’I KURDU

Altan Raşit Civan döneminde de bu alanda duyarlı bir  belediyecilik yönetimi sergilendi. Altan Raşit Civan,  BELMAŞ’ı kurdu. BELMAŞ üzerinden Davraz Mahallesi eski hayvan pazarı, Karaağaç Mahallesi (Antalya yolu üzeri) (Doğrukent: 1 – Doğrukent: 2) bölgeleri toplu konut alanı ilan edildi. Ucuz konut üretimi yapılarak, hak sahiplerine teslim etti. Civan döneminde bugünün modern şehirleri arasında yer alan Işıkkent, Batıkent mahallelerinde Mavikent adı altında devasa toplu konut bölgeleri ilan edildi. Bu dönemde yaşanan bazı hukuki sıkıntılar nedeniyle Batıkent ve Işıkkent mahallelerindeki yapılaşmaya başlamak Civan’a nasip olmadı.

AYBATILI SORUNLARI ÇÖZDÜ

BATIKENT VE IŞIKKENT’TE İMZASI VAR

1994 seçimlerinde göreve gelen DYP’li Mehmet Aybatılı da halkın sosyal konut ihtiyacına duyarsız kalmadı. Altan Raşit Civan döneminde toplu konut bölgesi ilan edilen ancak Maden Kanunu gereği ruhsat sorunu yaşanan bölgedeki hukuki sorunları çözmek Aybatılı’ya kaldı. Aybatılı, pomza madenlerini kullanma hakkı olan şirket ile masaya oturarak Isparta adına çok önemli bir anlaşmaya imza attı. O bölgenin kullanım hakkı artık Isparta Belediyesi’nindi, toplu konut için kullanılabilecekti. Bugünün  Batıkent ve Işıkkent Mahallelerinin imar edilmesinde o gün Aybatılı’nın yaptığı anlaşma vardı. Dönemin Belediye Başkanı Aybatılı, BELMAŞ şirketi üzerinden o bölgede 1410 konutluk projeye başladı. Hedefi Isparta halkına ucuz konut yapmaktı. Diğer alanlar ise diğer başkanların yaptığı gibi kooperatiflere tahsis edildi, orada hem belediye hem de kooperatifler üzerinden yeni bir şehir inşa edildi. Aybatılı, döneminde BELMAŞ üzerinden yapılan 1410 konutun yüzde 30’unda fiziki gerçekleşme sağlandı. Seçim öncesi 1410 konutu bitirmek Aybatılı’ya nasip olmadı ama işin temelinde ve hukuki sorunların çözümünde, inşasının başlamasında O’nun imzası vardı. Konutlar Günaydın’ın ilk döneminde (1999-2004) tamamlanarak hak sahiplerine dağıtıldı. Ondan sonra BELMAŞ’ın hiçbir faaliyeti olmadı. Sadece ISBAŞ bimsblok fabrikası yatırımları borcu olmadığı için BELMAŞ üzerinden gerçekleştirildi ve fabrika ISBAŞ’a kiralandı.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...