Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Özlem, Saygı ve Minnetle Andık

11 Kasım 2020 14:53

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ebediyete intikalinin 82. yılında, 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda yapılan törende saygı, minnet ve rahmetle anıldı.

Törene Ömer Seymenoğlu, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Garnizon Komutanı Albay Mustafa Kahraman, şehit aileleri ve gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri , siyasi partilerin temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

GÖNDERDEKİ BAYRAKLAR

YARIYA İNDİRİLDİ

Çelenklerin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve müteakiben İstiklal Marşı ile birlikte bayraklar yarıya indirildi.

GÜZEL SANATLAR VE SPOR

LİSESİNDEN ÖZEL ANMA PROGRAMI

Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından anma programına saat 09.30’dan itibaren Bahçeşehir Kolejinde devam edildi. Burada, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi tarafından hazırlanan özel anma programı icra edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk olarak kürsüye Anma programını hazırlayan Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müdürü Abdullah Taner Türkcan geldi. Müdür Türkcan konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bağımsızlığa kavuşturan, onu çağdaş uygarlık seviyesine çıkaran, adı ve eserleriyle sonsuza dek yaşayacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 82. Yılında saygıyla anıyoruz. Atatürk’ün ölümsüzlüğe uğurlandığı günün yıldönümünde herkese düşen en önemli görev onu ve en önemli eseri olan cumhuriyeti anlamak cumhuriyetin değerlerini her koşulda korumak, Atatürkçü düşünceyi benimsemek ve Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşımaktır.

Mensubu olduğu Türk Milleti’ni sonsuz bir aşkla seven M. Kemal ATATÜRK milleti için her türlü zorluğa katlanmıştır. Onun “Ben gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.” Sözü milletine verdiği değeri göstermektedir. “Bir arada ve bağımsız olarak yaşama azim ve iradesi kırılmadıkça bir milletin asla yok edilemeyeceğini” tüm dünyaya ispat ederek mazlum milletlerin istiklal mücadelelerine örnek olan Atatürk’ü yüzyılın dehası yapan özelliklerinin başında kuvvetli öngörüsü gelmektedir. Gerçekleştirdiği devrimlerle bu millete çağ atlatmış ve ülkemizin dünya devletleri arasında saygın bir yere gelmesini sağlamıştır.

Ulu önderimizin vefatından sonra dünya basınında yer alan   “Atatürk gibi insanlar bir nesil için doğmadıkları gibi belli bir devir için de doğmazlar. Onlar önderlikleri ile yüzyıllarca milletlerin tarihlerinde hüküm süren insanlardır.” sözü de onun eşsiz bir lider olduğunun göstergelerinden bir tanesidir. Hayatının son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan bu büyük insan “ Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul edenler manevi mirasçılarım olur.” demek suretiyle kurduğu cumhuriyete sahip olunmasını ve çalışarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılmasını arzu etmiştir. Bu bakımdan onun fikirlerini daha iyi anlayarak düşüncelerinden daha fazla istifade ederek bilimin ışığında ülkemiz ve milletimiz için daha iyi neler yapabiliriz diye düşünmeliyiz. O hem milli mücadele hem de cumhuriyeti inşa sürecinde daima ileriye bakmış ve uygarlık yolunda ilerlerken daha ileriye gitmeyi amaçlayan yeni nesiller yetiştirmeyi hedeflemiştir. Bu adımları atarken yeni neslin geçmişini çok iyi bilmesi ve özümsemesi gerekmektedir. Bunun içindir ki her fert üzerine düşen görevin bilincinde olmalıdır.

Onun izinde yürüyen ve ulaştığı çizgiyi daha ileriye götürebilecek bir gücün varlığını damarlarında hisseden Türk Gençliği kendisine yakışan başarıyı elde etmektedir. Atatürkçü düşünce azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler asla unutulmamalıdır. Zor durumda bizi düşünüp ortaya koyduğu milli hedef ve stratejilerin hatırlanması onun ebedi istirahatgahında huzur içinde yatması bakımından önemlidir. Biz, emanetin olan Türkiye Cumhuriyeti’ne her zamanki gibi gönülden bağlı, Ata’sına layık bir millet olmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle büyük Atatürk’ü, ebediyete intikalinin  82. Yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, sizleri saygı ile selamlıyorum” dedi.

Törende daha sonra kürsüye Türk Silahlı Kuvvetleri adına Muhaberat Piyade Teğmen Enver Koçak geldi. Koçak da konuşmasında, Atatürk’ün askeri yönü liderliği ve kişisel özelliklerini anlattı. Koçak; “Atatürk, 20.yüzyılın dünyaca kabul etmiş dehası, seçkin kişiliği, zaferlerinin köklü inkılap ve reformlarıyla sadece Türk Milleti için değil, tüm insanlık tarihi için yol gösterici olmuş ve olacaktır. Ebedi Başkomutanın adı muharebe alanlarının muzaffer ve yenilmez komutanı sıfatıyla özleşmiştir.

Milletini hüsrana uğratmayan, milletine verdiği sözü her zaman yerine getiren ileri görüşlü bir önder olarak kendisini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Dünya tarihi askerlik ve devlet adamlığı niteliklerini kişiliğinde bütünleştiren pek az örnek insanın varlığından söz eder. İşte Atatürk bu müstesna insanlardan birisidir. Bütün görevlerinde birinci önceliğini birlikleri eğitimine ve disiplinine, savaşçı bir ruh kazanmalarına vermiş, katıldığı muhaberelerde hiçbir zaman yenilgi yüzü görmemiş ve hatta yaptığı yeniliklerle katkıda bulunmuştur” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN ‘ATATÜRK ORATORYOSU’

Güzel  Sanatlar ve Spor Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından Atatürk’ün hayatını anlatan ‘Atatürk Oratoryosu’ sunuldu.

Programda öğretmen ve öğrenciler tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği türküleri seslendirildi, şiirler ve marşlar okundu.

Programın sonunda Vali Seymenoğlu ve protokol üyeleri Isparta Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri tarafından yapılan Atatürk konulu resim sergisini gezdiler.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1580 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...