Gönen’de Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Ormanı Oluşturuldu

13 Kasım 2020 15:54

Bugün Fidan, Yarın Nefes projesi kapsamında ISUBÜ Ailesi, Gönen İlçesinde oluşturulan Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Ormanı’nda fidanları toprakla buluşturdu. 

11 Kasım ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ dolayısıyla Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gönen MYO Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Ormanı’nda fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Yüksekokul Müdürleri, Genel Sekreter, daire başkanları, idari personel ve davetliler katıldı.

Programda açılış konuşmasını ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, yaptı. Rektör Diler, “Sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetlerle selamlıyorum. Bugün burada sizlerle birlikte paylaştığımız şu güzel manzara ile, ülkemizin birçok noktasında bugünün fidanını dikerek geleceğe nefes olmayı amaçlıyoruz. Biliyoruz ki, dünya nüfusunun hızla artması, insanların taleplerinin çeşitlenmesi, teknolojik gelişmeler, gıda ihtiyacı dolayısıyla tarım alanlarının arttırılmasıyla birlikte hem dünya kirletilmiş, hem de orman alanlarının daraltılmasına yönelik insan faaliyetleri sürekli olarak artmıştır. Son yıllarda da artan fosil yakıtların kullanımıyla, küresel ısınma ortaya çıkmıştır. Bu kötüye gidişler ile birlikte hem çevre kirlenmesi hem de küresel ısınmaya karşı önlem olarak orman alanlarının arttırılması gerekliliği ön plana çıkmıştır. Bilimsel araştırmalara göre 10.000 yıl öncesine kadar, Anadolu'nun % 70'i ormanlarla kaplıydı. Acımasızca yapılan tahribat sonucu bugünkü hale gelmiştir.

Evliya Çelebi seyahatnamesinde, ‘Van'daki bir sincabın daldan dala atlayarak İskenderun Körfezi'ne kadar gidebildiğini’ belirtmiştir. İnşallah bundan sonra her yıl 11 Kasım’da fidan dikerek, o günlere tekrar dönebileceğiz.

Bizlere bu kadar yarar sağlayan ormanları korumalıyız. Ağaç deyip geçmemek gerekiyor. Bakınız, Dede Korkut ağacı ne güzel anlatıyor:

‘Ağaç, ağaç dersem sana arlanma ağaç.

Mekke ile Medine’nin kapısı ağaç.

Musa Kelimin asası ağaç.

Büyük büyük suların köprüsü ağaç.

Kara kara denizlerin gemisi ağaç.

Zülfikar’ın kını ile kabzası ağaç.’

Bizim kültürümüzde toprağı hem ana, hem de yar olarak görmek, suyu aziz bilmek vardır. Bizde toprak kutsaldır. Bu kutsalda ne ekersen onu verir, toprağa ne kadar emek verirsen o kadar karşılık alırsın.  İnsan da öyledir, bunun için biz insanı yaşat ki devlet yaşasın diyoruz. İnsanı eğitmek için çalışıyoruz.  “Kıyametin kopacağını bilseniz dahi, elinizdeki fidanı dikiniz” diyen Peygamber’in ümmetiyiz. Bugün burada hem toprağımızı fidanlarla buluşturacağız, hem yeni nesillerin gönüllerini tarihimizle, kültürümüzle, medeniyetimizle şenlendireceğiz.

Burada vurgulamak istediğim diğer bir konu ise, ülkemizin yer aldığı Akdeniz havzası yüzyıllar boyu ve günümüzde insan faaliyetlerinin en yoğun olduğu yer olmuştur. İnsan kaynaklı orman yangınları ülkemizin bir gerçeğidir.

Orman Yangınları ile sadece ağaçlar ölmemekte, hayvanlar, kuşlar, böceklerde ölmekte veya göç etmektedir. Bu risklerin yanı sıra, ormanlarımız terör örgütleri tarafından yakılmaktadır. Bu vesileyle belirtmek isterim ki; her zaman kirli yüzünü değişik faaliyetler ile gösteren terör örgütü ormanlarımızı yakarak bizi yenemeyecektir. Onlar bir ağaç kayar, biz bin tane fidan dikeriz.

Ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, ormanlarımızı sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakma amacı ile bu yıl 81 ilimizde ağaçlandırma çalışmalarına start verilmiştir.

Bu yıl ülkemizin fidan dikim hedefi her bir vatandaşımız için bir fidan dikerek, 83 milyon fidan dikilmesidir. Bu hedefe katkı sağlamak için burada oluşturduğumuz ormana bilim tarihi konusunda uluslararası kabul görmüş, sayılı otoritelerden birisi olan merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızın ismini verdik. Böylece, her zaman bilim ile birlikte ismi anılan Fuat Sezgin ismini yaşatmak, ağaçlar ile birlikte onun sevgisini daha da büyütmek istiyoruz.  Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.

Sözlerime burada son verirken, geleceğe nefes olmak için fidan dikmek gayesiyle burada yer alan tüm katılımcılara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Rektör Diler konuşmasının ardından Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy ve törene katılanlar birlikte Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Ormanı’nda fidanları toprakla buluşturup günü anısına hatıra fotoğraf çekildiler.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1860 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...