Kuduz Hastalığı ile Havadan Mücadele Çalışmaları Başladı

14 Kasım 2020 10:44

Destekli  "Türkiye'de Kuduza Karşı  Ağızdan  Aşılama  Projesi'' kapsamında  yaban  hayatı  kaynaklı  kuduz  hastalığının  yoğun  olarak  görüldüğü  225.000 kilometrekarelik alanda 3 yıl süre ile yılda 2 defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.

Konu ile ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle: “Kuduz  hastalığı  ülkemizde  ve  komşu  ülkelerde  farklı  hayvan  türlerinde  yaygın  olarak görülmektedir.

Ülkemizdeki  mihrak  sayısı  yıllara  göre  değişmekle  birlikte  son  yıllarda  yürütülen  yoğun parenterel aşılama çalışmaları  yanında,  yaban  hayatına  da  yönelik  oral aşılama çalışmaları ile  birlikte, vaka sayısının düşürülmesi yönünde, mücadeleye devam edilmektedir.

Tarım  ve  Orman  Bakanlığı  ve  Isparta  İl  Tarım  ve  Orman Müdürlüğü  tarafından  yaban  hayatı kaynaklı kuduz mihraklarının kontrol altına alınması amacıyla AB Mali Destekli  "Türkiye'de Kuduza Karşı  Ağızdan  Aşılama  Projesi''  kapsamında  2014-2015-2016  yıllarında  105.000  kilometrekare  alanda yaban hayatına yönelik havadan aşılama çalışması yapılmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla "Türkiye' de Kuduz  Hastalığına  Karşı  Oral  Aşı  Temini''  adlı  yeni  AB  Projesinin  1.  faz  2.  kampanya  aşılama çalışmaları 20.02.2020 tarihinde başlamış ve 26.04.2020 tarihinde tamamlanmıştır.

Proje  kapsamında  yaban  hayatı  kaynaklı  kuduz  hastalığının  yoğun  olarak  görüldüğü  225.000 kilometrekarelik alanda 3 yıl süre ile yılda 2 defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecektir.

2.  faz  1.  kampanya  aşılama  çalışmaları  İlimiz  Süleyman  Demirel  Havaalanından  havalanan  uçaklarla 01.11.2020 tarihi itibari ile başlamıştır.

Söz konusu proje ile hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süre gelen enfeksiyon zincirinin kırılması sağlanması amaçlanmaktadır”.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1744 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...