Haberler
“ISPARTA´NIN PRESTİJ MERKEZİ OLACAK”
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“Göl kirli çamurunun alınması sevindirici”
17 Kasım 2020 15:21Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü eski müdürü Eğirdir Gölü'nün son 50 yılını iyi bilen ve özellikle son 30 yılda gölle ilgili öneri ve uyarılarda bulunan Karakoyun, göldeki çamurun alınması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu...
Emekli Biyalog Sedat Karakoyun’un “Isparta'nın en önemli ve en öncelikli meselesi Eğirdir Gölünün son yıllarda açık veren su bütçesi ve bozulan su kalitesidir. Son yılların kurak geçmesi ve göl suyunun özellikle tarımda ve enerjide bilinçsiz kullanımı sonucunda gölün ortalama derinliği 10 metreden 6 metreye düşmüş gölün yüzey alanı küçülmüş ve su hacmi azalmıştır. Gölde en fazla kirliliğe Gelendost bölgesinde göle sıfır noktasında yapılan elma tarımında kullanılan tarım ilaçları ve gübrenin yol açtığı bilinmektedir.
Göl havzasında göle sıfır noktasında yılda yaklaşık 700 bin ton elma üretimi gerçekleştirilmektedir.
Elma yetiştiriciliğinde yılda ortalama 500 ton tarım ilacı (pestisit) ve 20 bin ton sun'i gübre kullanılmaktadır. Elma yılda minimum 15 ortalama 20 yağışlı yıllarda 30 defa ilaçlanmaktadır.
Göl havzasında yıllarca bilinçsiz bir şekilde vahşi sulama yapılmıştır.
Havza'nın yeraltı ve yerüstü akarsularının akım yönü Göle doğrudur.
Bilinçsiz sulama sonucu uzun yıllardan bu yana adeta göl gübrelenmiştir.
Eğirdir Gölü yaklaşık % 80 oranında yukarıda açıklamaya çalıştığım tarımsal kimyasallarla kirletilmektedir.
Göl havzasında 5'i ilçe olmak üzere 81 yerleşim birimi vardır. Bu yerleşim birimlerinin büyük bir bölümünün atıksu arıtma tesisi yoktur. Göl % 20 oranında da evsel atıklarla kirletilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda, adı gecen bölgede göllerde litoral bölge olarak tanımlanan kıyı zonundaki çamurda, başta arsenik olmak üzere bazı ağır metallerin birikimi yaptığı tespit edilmiştir.
Adı geçen bölgede göl ortalama 1,5 kilometre içeriye çekilmiştir. Bunun sonucu olarak ağır metallerin biriktiği kısım gölün dışında yani karada kalmıştır.
Bu durum gölün temizliği açısından oldukça önemli bir fırsattır. Şu an kirli çamurun iş makineleri ile alınması oldukça kolay olacaktır.
Buradan alınan çamur peyzaj çalışmalarında veya ilimizde mermer İşletmeleri tarafından bozulan ormanlık bölgelerin ağaçlandırmasında kullanılabilir.
Çamur bugün alınmazsa gelecekte göl su seviyesinin yükselmesi ile birlikte, göl ekosistemine zarar vermemek için emiş gücü yüksek pompalarla çok daha zahmetli bir şekilde alınacak ve pahalıya mal olacaktır.
Tekrar ediyorum. Eğirdir Gölü suyu gelir- gider ilişkisinin düzeltilmesi, açık veren göl su bütçesinin dengeli hale getirilmesi ve ayrıca Göl su kalitesinin içme suyu standartlarında muhafaza edilmesi ilimizin en önemli ve öncelikli meselesidir.
Hiç vakit geçirmeden gölle ilgili önceliklerin belirlendiği bir uygulama projesi hayata geçirilmelidir.
Unutulmamalıdır ki 150 bin kişinin ekmeğini yediği 250 bin kişinin suyunu içtiği "Göl Yoksa Isparta’da Yok" gölü kullananlarla gölü yönetenler bir araya gelirse gölü kurtarabiliriz. Özellikle Göl havzasında ki halkımız göle sahip çıkmazsa başarı sağlayamayız.
Ben çözüm odaklı bir adamım 40 yılımı bu göle verdim. Bundan 30 yıl önce rahmetli Demirel'in himayesinde yapılan Isparta sempozyumda gölden daha su alınması ve göle daha az kirli suyun dönmesi için Damla Sulama öngörüsünde bulundum.
Isparta'da bu öneri ilk defa tarafımca yapılmıştır. Aynı sempozyumda göldeki tarımsal kirliliğin bir proje kapsamında sürekli izlenmesini teklif ettim.
Aynı zamanda gölden çamurun alınması ile ilgili görüş ise yine şahsıma aittir. Göl ekosistemine zarar verir tezi ile buna karşı çıkan bilim insanlarıyla istedikleri platformda bilimsel tartışmaya hazırım. Bu insanlar sadece konuşuyorlar gölle ilgili çözümünüzü söyleyin dediğimizde cevap veremiyorlar ve böylece sorunun bir parçası oluyorlar.
Devlet Su İşleri'nin çamurun alınması ile ilgili çalışmanın başlatılacağı haberi oldukça sevindiricidir.”
*HABER MERKEZİ