Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“Adliyelerde ciddi iş yükü var çalışanlar büyük risk altında”
6 Aralık 2020 14:50Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya, koronavirüs salgınında Adliyelerin kapalı olduğu dönemden daha büyük bir risk olduğunu belirterek “Vatandaşın adalete erişmesi lazım. Bunun için herkes çaba sarfediyor. Personel, avukatlar, hakimler ve savcılar çaba sarfediyor. Ama bu çaba, yaşam hakkından kutsal olmamalı” dedi.
Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya, koronavirüs salgınının Adliyelerin kapalı olduğu dönemden daha riskli olduğunun altını çizdi. Avukatların, Adliye çalışanlarının, hakimlerin ve savcıların riskli bir şekilde çalıştığını kaydeden Çankaya, sağlığın önemine dikkat çekti.
Baroların seçimlerinin iptal edilmesini değerlendiren Baro Başkanı Çankaya, şu açıklamalarda bulundu:
“Bizim seçimimizi ilgilendiren yasa yeni çıkmıştı. Yasa metni orada duruyor. Dolayısıyla yasa metnine aykırı bir düzenleme yapmak bir başka yasa ile olur. Biz hukukçular olarak hayatın genel akışından kopuk insanlar değiliz. Elbetteki acil durumlar olabilir. Bir salgın durumu halinde yeni bir yasa yapmak mümkün olmayabilir. Anlayışla karşılayabilirdik. Ekimdeki kongrelerin iptali bizim açımızdan kırgınlık oluşturdu. Bunu bütün Barolar adına söylüyorum. Özellikle sayıca kalabalık Barolar için zor bir organizasyon. Masraflar yapıldı, salonlar tutuldu, avukatlarla görüşüldü, broşürler hazırlandı. Bir genel kurul için yapılması gereken ne varsa yapıldı. Bir gün öncesinde bir genelge ile bizim kongrelerimizin iptal edildiği duyuruldu. Böyle bir düşünce vardı, sebebi pandemi ise daha erkenden duyurulabilirdi. Biz de meslektaşlarımıza izah edebilirdik. Yaptığımız tüm masraf ve emeklerin boşa gitmesine neden oldu. Aynı süreç içerisinde siyasi partilerin genel kurullarının yapılmasına imkan tanındı. Aynı karar içerisinde Barolar yasaklandı, siyasi parti kongreleri serbest bırakıldı. Bu bizde kırgınlık ve üzgünlük yarattı. Biz bu seçimi gönül rahatlığı ile yapmaya hazırdık. Çok geniş bir kongre salonu tutmuştuk. Kendi salonumuzda yapabilirdik ama IYAŞ salonunu tutmuştuk. 1300 kişilik bir salon. 350 kişilik katılım ile her türlü önlemi alarak sağlıklı bir koşulda kongremizi yapmamız mümkündü. Fakat İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda baroların kongrelerinin yapılmaması kararı alındı. Seçim kurulu da kongremizin iptali yönünde karar aldı. Biz Isparta Barosu olarak bu karara itiraz ettik. Seçim Kurulu iptal etti. Bütün barolar İl Hıfzıssıhha Kurulu kararların dava açtı. Takip ettik, yürütmeyi durdurma kararları alındı. Biz de dava açtık, yürütmeyi durdurma kararı talep ettik. Diğer baroların almış olduğu yürütmeyi durdurma kararları üst mahkemelerce kaldırıldı. Kongre yapan olmadı. Genelgede 1 Aralık’a kadar süre verilmişti. Şimdi biz yapabileceğimiz en erken tarih olan 5-6 Aralık olarak karar aldık. Ama bu da maalesef mümkün değil.
ŞARTLAR AYNI DEĞİL
VAKALAR ÇOK ARTTI
Aradan geçen bu süreç içerisinde yasal düzenleme yapılmalıydı. Yasada çift yılların ekim ayında yapılır hükmünü gerçekleştiremedik. Demokrasi inancımız, hukukçu yapımız gereği yapmamız gereken en erken tarih için karar aldık. Ama yeni bir genelge ile 1 Mart’a kadar yapılması yasaklandı. Şahsi düşüncem şartların ekim ayındaki ile aynı olmadığı kanaatindeyim. Daha kötü. Hem ülke genelindeki hem Isparta rakamları ve duyumları, gözlemlerimize göre vaka sayısının çok daha yoğun olduğu, riskin yüksek olduğu dönemden geçiyoruz. Kanun değişikliği olmazsa 2022 Ekime kadar seçim yapmama inisiyatifine sahibiz.
ÖNCE SAĞLIK. HUKUKTA EN
ÖNEMLİ DEĞER YAŞAMA HAKKIDIR
Pandemi sürecinin önemli olduğunu düşünüyorum. Önce sağlık. Tabiiki hukukun üstünlüğünden bahsediyoruz. Sağlıklı olmazsak hukuktan bahsedemeyiz. Hukukta en önemli değer yaşama hakkıdır. Adliyelerin durumu biraz üzücü. Özellikle avukatların içinde bulunduğu durum çok zor. Mart-Haziran arasında Adliyelerimizi kapattık, süreleri durdurduk. Hak kaybı yaşanmasın diye duruşmalar yapılmadı, süreler ilerlemedi. Haziran üzerindeki dönemde kağıt üzerinde normal işleyen bir süreçten bahsediyoruz. Ama işleyişte maalesef normal değil. Adliyemizin koridorlarında yüzlerce kişi var. Çok ciddi bir iş yükü var. Birikenler geldi. Bunlarla birlikte ciddi bir iş yükü var. Vatandaşın adalete erişmesi lazım. Bunun için herkes çaba sarfediyor. Personel, avukatlar, hakimler ve savcılar çaba sarfediyor. Ama bu çaba yaşam hakkından kutsal olmamalı. Adliyelerimiz çok kalabalık. Sadece Isparta’da değil, tüm Türkiye’de kalabalık. Adliyede işi olan vatandaşlarımız ve çalışanlar var, hakimler, savcılar. Ciddi tehdit altındalar, risk altındalar. Belki sağlık çalışanları kadar değil ama Adliye çalışanları ciddi risk altında. Alınan önlemler, sokağa çıkma yasağı, 65 yaş üstü 20 yaş altı kısıtlamalar vaka sayılarını azaltacaktır. Bu azalma ile birlikte süreç rahatlayacaktır.”
*HABER MERKEZİ