Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“Güneş Enerji kapasitesi tek başına Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilir”
9 Aralık 2020 15:21Güneş enerjisinin tek başına Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirten Öz İnşaat’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Beyhan, “Güneş enerjisine yatırım yapmak gerekiyor. Bu hükümet yatırım konusunda biraz daha fazla üzerinde duruyor. Başlangıçta biz de yaptık. Aksu’nun 8 megavat santrali oldu. Isparta çok sayıda proje kazandı. Yeniden yapılır duruma gelmesi için bağlantı onaylarının verilmesi gerekiyor. Bu alanda çok yol alınacak nokta var. Güneş enerji kapasitesi tek başına Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilir diye düşünüyorum” dedi.
50 yıldan fazla köklü bir geçmişe sahip olan Öz İnşaat’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Beyhan, ITSO’nun Isparta Ticaretinin Duayenleri Programı için kameralar karşısına geçti. Kanal32’de yayınlanan programın konuğu olan İnşaat Mühendisi Ali İhsan Beyhan, Isparta’da ticaretin geçmişini ve bir dönem başkanlığını yaptığı Aksu Enerji’nin kuruluş öyküsünü anlattı.
Kanal32 ekranlarına konuşan Ali İhsan Beyhan’ın değerli sözlerini tek tek çözümledi. İşte o açıklamalar:
2. CİHAN HARBİNDE DOĞDU
1939 yılında ağustos ayında doğdum. 2. Cihan harbinin ilk başladığı günlerde doğmuşum. Bize sessiz nesil diyorlar. Biz sessiz nesildeniz. Babam ve annem Ispartalı. Bizim evimiz çayın öbür tarafında Sülübey Mahallesi’nde idi. Lise sona kadar burada okudum. Ortaokula başladığım sene Isparta’da lise açıldı. Babam esnaftı. Başlangıçta manavlık yapıyordu. Ondan sonra halı ipliği, aldı-sattı. Memleketin meseleleri ile çok ilgili bir adamdı. Belediye Meclis üyeliği yaptı. Çayın öbür tarafındaki mahallelerin temsilcisi gibiydi. Isparta’nın meseleleri ile yakından ilgilenirdi. Dereboğazı Yolu için uzun zaman hizmet etti. Başlangıçta Dereboğazı Yolu’nda derneğin ilk yöneticilerindendi. Ondan sonra senelerce, ölünceye kadar bu iş için çalıştı Antalya yolunun açıldığını göremedi. 1983 yılında vefat etti. Arkadaşları ile birlikte Dereboğazı Yolunu gerçekleştirmek için Ankara’ya gider-gelirdi.
GÜNAY TUTAR VE TUNCAY VANLI
İLE BİRLİKTE ÖZ İNŞAATI KURDU
Askerliği yedek subay okulunda yaptım. Meslek kurasında Sivas’ı çektim. Orada havaalanının inşaat kontrol işine baktım. Sonra Merzifon hava üssünde inşaat kontrolünde görev aldım. 1965 Mart’ta askerlik görevim bitti. Ondan sonra Manisa’daki sulama müteahhidin şantiyesinde şef olarak çalıştım. Orada da 1 yıl çalıştım. 1965 yılında Isparta’ya geldim. Kendim serbest çalışmak istiyordum. Arkadaşlarım Günay Tutar ve Tuncay Vanlı ile birlikte Öz İnşaat’ı kurduk. Öz İnşaat’ta ASTAŞ diye soğuk hava deposu yaptık. Tuncay bey kazada vefat etti. Biz Günay beyle birlikte soğuk hava deposunu inşa ettik. 1978 yılında inşa ettiğimiz soğuk hava deposu hala çalışıyor.
HALIYI BİZ DOKUYORDUK
KAYNAĞI İSTANBULLULAR YİYORDU
Isparta’da bu işleri yaparken kafamdan hep geçirdi. O zaman Ispartalılar halı ticareti ile meşguldü. Halıyı dokuturlar, ondan sonra gelir satarlardı. Tüccar alırdı, İstanbul’da daha büyük tüccarlara satarlardı. Kendi kendime derdim. ‘Bu halıyı kendimiz satsak. Başka şehirden gelip, bilmediğimiz adamlara halı verip, bizi dolandırıyorlar’ diye konuşurduk. ‘Isparta’da Gabakçı holding gibi bir şey kursak olur mu’ diye düşünürdük. ‘Biz yapıyoruz da paralarımızı başkalarına kaptırıyoruz’ derdik.
AKSU, İŞTE BÖYLE KURULDU
Aksu’nun kuruluşunda büyüklerimize danıştık, arkadaşlarımıza danıştık. 1985 yılında şirketi kurmak için harekete geçtik. Singapur’a seyahate çıktım. Beraber gittiğimiz arkadaş mühendis bir arkadaştı. O ‘özel sektörün enerji yatırımı yapması düşünülüyor’ dedi. ‘Özel sektör nasıl santral yapsın’ dedim. Isparta’ya geldikten sonra Aksu Çayköy projesi bulduk. Fizibilite raporları bize verildi. Üzerinde çalıştım. Onu gerçekleştirmek üzere bütün Ispartalılar’dan destek istedik. 30 kişilik bir kurucu heyet oldu. 1989 yılında Çayköy’ deki santralımızı işletmeye açtık.
AKSU’YU 300 ISPARTALI KURDU
Vali Dokuzoğlu, ‘Isparta’da ortak şirketleşme neden olmuyor’ diye sormuştu. Ben de ‘Isparta’da herkes başrolde oynamak ister. Birisi başrolü çıkınca, kıskanılır. Şirketleşme bundan olmuyor’ diye görüşümü söylemiştim. Fedakarlık yapmak gerekiyor. Bu işlere soyunan insanların evvela bir şeyler vermesi lazım. Aksu’da 300’e yakın ortağımız vardı. Borsaya açılmadan önceki yönetimlerde hep çevremizdeki arkadaşlarımız yönetime giriyordu.
ISPARTA’DA KAMU YATIRIMLARI
Öz İnşaat olarak devlet ihalelerine girdik. İlk aldığımız iş Yılanlı’da bir köprü idi. Hala o köprü kullanılıyor. İlk yaptığımız iş köprü idi. Arkasından Karayolları’ndan ihaleler aldık. Şimdiki Ağlasun yolunda menfezler vardı, onları yaptık. Derken Ticaret Lisesi ihalesini aldık. Orayı bitirdik. Devlet ihaleleri ile beraber, yap-sat projesi olarak Özler Sitesi’ni yaptık. Vatandaş başlangıçta bize inanmadı, ‘olur mu’ diye kaygıyla yaklaştılar. ‘42 dairelik bir yerde komşuluk nasıl olur’ dediler. 1969’da bulunduğumuz yeri yaptık. Hala buradayız. Arkasından Tuhafiyeciler Sitesi’ni yaptık. Nafi Aras oranın başkanıydı. Onu yaparken yangın kazası oldu, bitirmek nasip oldu. Ondan sonra bu çevrede bazı yap-satlar yaptık. Devlet ihalesi kapsamında Cezaevi’ni inşa ettik. Yeni Sanayi Sitesi 2. ve 3. bölümlerini yaptık. Birçok yaptığımız işi de unuttum.
AKSU’DAN SONRA EŞEN-1 VE EŞEN-2’Yİ KURDUK
Aksu Enerji’yi kurduktan sonra inşaat işini bıraktık. Aksu, Ispartalı 300 kişinin katkısı ile kuruldu. Fakat Aksu’yu sonradan elimizden kaçırdık. Aksu’da 30 seneyi tamamladım ve görevimi bıraktım. Bu arada Eşen-1 ve Eşen-2 santrallerini Şevket Demirel bey adına pazarlık yaptım ve aldım. O santralleri başında durarak yaptırdım. Halen Göltaş Enerji’de görevliyim. Öz İnşaat’ın güneş enerji yatırımları var. 1 mgvatı Öz İnşaat’a, 1. Megavatı Beyhan İnşaat’a ait.
YARDIMSEVER BİR AİLE
BEYHAN’LAR
“Eşim Yardımsevenler Derneği’nde uzun zamandır çalışmaları var. Huzurevi’nin kurucularındanım. YÖV’ün kurucu üyesiyim. Oranın başkanı Şevket beydi. Akdeniz Üniversitesi’ndekiler Isparta’ya mühendislik fakültesi açtılar. Akdeniz Üniversitesi’nin rektörü ile görüşürdüm. Isparta’ya Tıp Fakültesi gelmesi için mücadelemiz oldu. Isparta’ya geldiklerinde karşılar, ilgilenirdim. Birgün Şevket beye ‘paşa dayı adına bir bina yapsanız, rektörlük makamı olsa’ diye söyledim. Sonra AÜ’nün Isparta sorumlusu ile görüştük. Bir yer gösterildi. Şevket bey, orada 2 yılda Rektörlük binası yaptı. Üniversitenin kuruluşunda böyle bir faydamız oldu.”
İŞİMİ TAKİP ETTİM
ÇOCUKLARIMI İHMAL ETTİM
1965 yılında evlendim. 3 çocuğumuz oldu. Kızımdan 2 torunum var. 2 oğlum birisi Isparta’da üniversitede hoca eşi de üniversitede hoca. Diğer oğlum da Amerika’da yaşıyor.
Allah’ıma şükrediyorum. 57 yılımızı yaşıyoruz. İşimiz var takip etmişiz. Ama çocuklarıma yeteri kadar ilgi gösteremedim. Kendi kendimi tenkit ediyorum. İş yapalım derken çocuklarımızı unutmuşuz. Eşim çocuklarımı büyüttü. Allah’a şükür sıkıntımız olmadı. Ben sevdiğim işte çalıştım. İnşaatçılığı seviyorum.
GES, TÜRKİYE’NİN
TÜM İHTİYACINI KARŞILAR
Güneş enerjisi bütün enerji ihtiyacını karşılayabilir. Türkiye’de 2000 yılından bu yana bu iş başladı. Yenilenebilir kaynaklar dediğimiz güneş, rüzgarda bir furya oluştu. Hidroelektrik santralleri su gelmeyen yerlere yapıldı. Su olmayan yerlerde santral yapmaya başladılar. Ondan sonra bu işi yapan mühendisler zora girdi. Hidroelektrik anlamında birçok proje yapıldı. Rüzgar da devam ediyor. Güneş enerjisine yatırım yapmak gerekiyor. Bu hükümet yatırım konusunda biraz daha fazla üzerinde duruyor. Başlangıçta biz de yaptık. Aksu’nun 8 megavat santrali oldu. Isparta çok sayıda proje kazandı. Yeniden yapılır duruma gelmesi için bağlantı onaylarının verilmesi gerekiyor. Bu alanda çok yol alınacak nokta var. Güneş enerji kapasitesi tek başına Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilir diye düşünüyorum. Türkiye’de hükümetler güneş enerji santrallerini teşvik etmeli. Bunların milletin daha çok faydasına olacaktır.”
*HABER MERKEZİ