YAŞAR ERBİL: “Büyüklerimize çağrı da bulunuyorum, bu spor dalına destek olsunlar”

17 Aralık 2020 17:45

Yıllardır tekvando, poomse başta olmak üzere binlerce sporcu yetiştiren Tekvando Milli Takım Antrenörü Yaşar Erbil, azmi sayesinde 44 yaşından sonra memur olduğunu dile getirdi.

                Kanal 32 ekranlarında yayınlanan Levent Doğan ile Spor Vakti Programına konuk olan Tekvando Milli Takım Antrenörü Yaşar Erbil, uzak doğu spor dallarına yıllarını verdiğini söyledi. Yıllardır tekvando, poomse başta olmak üzere binlerce sporcu yetiştirdiğini anlatan Erbil, sözlerine kısa özgeçmişini anlatarak başladı. Erbil, “Isparta 1969 merkez Hisar Mahallesinde doğdum. Ayhan Akbay’ın kulakları çınlasın. Saygıyla selamlıyorum.  12-13 yaşındayken Dünya üçüncüsü olan bir takımı vardı. O takımlardan sporcu kardeşimiz bizim mahalledeydi. Şu an ki giydiğimiz milli takım formaları Ay-Yıldız beni cezbetti. Atletizmde önemli başarılar yakalanmıştı. Ona sordum spora girmen lazım dedi. Fakat televizyon yoğun değildi, Cüneyt Arkın filmleri beni çok etkilemişti. Daha sonra spor salonuna abim gidiyordu tekvandoya. Ben küçüktüm yaşım küçük olduğu için almadılar. Rahmetli Mehmet Ali Koç nur içinde yatsın hocamız eski sigorta hastanesi altında özel salon açtı oraya gittim. 1984 yılından bu yana sporun içindeyim. Dünya ikincisi olan İrem Nur Öztürk, ilk başta Tuba Turgay kızımız var. Yüzümüz akımız. Hasibe Büyükdavraz, Esin Erbil, Fatime Büyükdavra ve  Mehmet Çelik kardeşimiz var. Yüzlerce sporcu yetiştirdik. Yaklaşık 25 antrenör ve de 50 hakem yetiştirdim. Erbil Spor Kulübü’nden yaklaşık 13 bin sporcu geçtik. 25 yılın üzerinde antrenörlük hayatımda bu sayının üzerinde çıktık. 2002 yılında en son salonumuzu açtık. Aykon Doğan Bakanımızla açılışı yaptık. Atabey, Gönen, Eğirdir’de salonlarımız oldu. Tekvando’nun ana merkezi Kuki won spor merkezini açtık. Rahmetli nur içinde yatsın Atakan Spor Salonunu açtığında Muslahattin Demircan hocamıza yardımcı olduk. 1990 yılında askerden geldim, 1991 yılında kendi salonumuza açtık.

Tekvando disiplin gerektiren bir spor dalı. Kübra Dağlı bizim gururumuz” dedi.

Tekvando’nun bazı sporların gölgesinde kaldığını dile getiren Milli Takım Antrenörü Erbil, “Dünya, Avrupa dereceleri elde ediyoruz ama rağbet görmüyoruz. Futbolun kitlesi afaki. Sponsor önemli. Büyüklerimize, ağabeylerimize ve işadamlarımıza ricada ve çağrıda bulunuyorum. Bu spor dalına destek olsunlar. Elimizden tutsunlar. Örnek verecek olursak Karaman’da bir bulgur fabrikasının desteğiyle çok güzel dereceler geldi ve sponsorluk örnek oldu. Büyükşehirlerde belediyeler sporcuları destekliyor ve maaş veriliyor. Bizim buradaki çocuklarımızın maddi durumu zayıf.  2017 yılında Peru’da Dünya ikincisi olmuşuz 57 ülkenin içerisinden, kolay bir şey değil. O dönemin Başbakanımız Binali Yıldırım aradı tebrik etti.  O en son gittiğim şampiyonada çoğu ülke madalya alamıyor. Biz gerçekten basın filan gelir. Havalimanında sadece yerel basın geldi. O gün ulusal basın gelmedi. Hepsi Fenerbahçe ve Galatasaray maçına gitmişler ona kilitlenmişler. Kübra Dağlı, Emirhan Uran ve İrem Nur Öztürk hepsi yani. Ülkemiz için şanlı Türk Bayrağımız için mücadele ettiler. Sadece aileler geldi, ona sitem etmiştim o yıllarda.  Rekor kırmıştık o yılda. En fazla madalyayı o yıl almıştık. İnsan bazen takdir edilmek istiyor. Olimpiyatlarda son yıllara bakarsanız  Tekvando Federasyonu Başkanımız Prof. Dr. Metin Şahin’e, Teknik Direktörümüz Ali Şahin’e ve yönetimimiz müthiş destek veriyor. Olimpiyatlarda en başarılı güreş ve tekvando” diye konuştu.

                44 yaşından sonra memur olduğunu ve başarıda azmin önemine dikkat çeken Erbil, “1986 yılında Güney Koreli Türk ve Müslüman olan Seyfullah Kim Doman, Isparta’ya gelmişti. 2 yıllık eğitimin ardından bana Poomse’yi aşıladı.  Poomse aşkı, sevmek lazım. Kendisi İzmir’e geldi. Eşi İzmirli olduğu için İzmir’e döndü. Poomse’yi onun sayesinde devam ettirdik. 1991-1992 yılında Türkiye derecesi elde ettik. 2007 yılında Milli takımda Teknik Direktörü oldu. 18 yıl aradan sonra göğüs göğüse milli takımda çok güzel çalışmalarımız oldu. Şu an emekliliğe ayrıldı. 2007 yılında ilk gittiğimizde Güney Kore’de Dünya üçüncüsü olduk. 2008 yılında Ankara’da Dünya üçüncülüğü, 2009’da yılında Dünya ikincisi olduk. 2010 yılında Özbekistan’da dünya ikinciliği olduk. 2013 yılında İspanya’da Avrupa Şampiyonu olduk  2014 yılında Dünya ikincisi olduk. Biz bu dünya ve Avrupa derecelerinden sonra Gençlik ve Spor Bakanlığının ödül yönetmeliği var. 3 kez dünya derecesi elde eden milli takım antrenörleri KPSS’ye girmeden sözleşmeli antrenör alımı oldu. O ödül yönetmeliğinden ayrıldım. Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Murat Gevrek Bey’in de payı büyük. 6 ay içerisinde de kadro geldi. Devletimize ve vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Tekvando Federasyonu Başkanımız Metin Şahin de ayrıca da teşekkür ederim” dedi.

                Tekvando ve poomse’yi 7’den 70’e herkesi sevdirdiğini dile getiren Tekvando Milli Takım Antrenörü Yaşar Erbil, “Tekvandoda ailelere sporu sevdirdik. Aile boyu spor. Baba, oğul torun spor yapıyor. Anneler çocuklarıyla spor yaptılar. Kulakları çınlasın Ali İhsan Baydar hocamız milli sporcumuz Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde Bölgespor’un sporcusu.  Kenan Başoda ve Süleyman Kaygısız hocamız var. Bunlar 61-65 yaş aralığında. İlimizi temsil ediyorlar. Ordu ilinden Süper Babaannemiz var. Ordu ilinden. Özellikle üzüldüğüm  30-40 yaşından sonra spor yapılır mı diyenler var. Poomse de 70 yaşında yarışmaya katılan abilerimiz var. Onlarla gurur duyuyoruz. Babalarını yetiştirmişiz şimdi sıra evlatlarında” diye konuştu.

                Mehteran ve salonlarla da ilgili konuşan Erbil, “Mehteran da takımlar oluşturduk. Örf ve adetlerimizi yaşatıyoruz. Özümüze dönmek lazım. Kültürümüzden ve örf adetlerimizden uzaklaşıyoruz. Mehteran düşmana korku, bizlere coşku ve zafer veren. Cüneyt Arkın filmlerinde çıkar giderdi. O filmi izlerken dalar giderdim. 1996 yılında nasip oldu. 24 yıldır devam ediyoruz. Allah izin verdiği sürece bunu aşıladım.  Osmanlı’dan kalan bu kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğim. Bunu aşıladık, milli takımda da. Marşları söyletip onları motive ediyorum.

Salonlar çoğu ile açık. Şu an Isparta ile birlikte 5 ilde kapalı. Dünya Sağlık Örgütü ve  Kalp Doktoru Mehmet Öz açıkladı. Açıklanan 5 madde de spor var. Spor yapılmalı. Salonlarımızda virüs yok insanlarda var. İnanılmaz bir denetim var. Tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Kendi salonum ve Işıkkent Spor Salonundaki denetimlere gördüm. Salon sahipleri ve antrenör arkadaşlarımız mağdurlar. Önümüzdeki günlerde Sayın Valimizde uygun görürse inşallah salonlar açılır” diyerek sözlerini tamamladı.

*HABER MERKEZİ

 

 

Bu haber 1977 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...