SDÜ´de Gündem Kentsel Dönüşüm

19 Aralık 2020 10:54

SDÜ Sosyal Bilimler alanında destek alamaya hak kazanan alanlardan birisi olan “Kentsel Dönüşüm Çalışmaları”, “SDÜ YÖK 100/2000 Öncelikli Alan Söyleşileri’nde konuşuldu.

Üniversite Araştırma ve Yenilikçilik Direktörlüğünce düzenlenen ve her hafta farklı bir konunun değerlendirildiği söyleşinin konukları; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Gül, Prof. Dr. Nilüfer Negiz ile Doç. Dr. Hakan Mehmet Kiriş oldu.

2017 yılında öğrenci alımına başlayan Kentsel Dönüşüm Doktora Programı hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Hakan Mehmet Kiriş, ilk çağrı döneminde bu alanda sadece iki üniversitenin destek aldığını söyledi. Dosya hazırlık sürecinin disiplinlerarası bakış açısıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Doç. Dr. Kiriş, “Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümünün yanı sıra İktisat, Maliye, Sosyoloji, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Coğrafya gibi farklı anabilim dallarından ve disiplinlerden de öğretim üyelerinin ve derslerinin havuzda yer almasıyla oluşturduğumuz bu bakış açısı bence programın en orijinal noktalarından birisiydi. Gerek ders döneminde gerek sonrasında öğrencilerimizin bu disiplinlerarası bakış açısını hiç kaybetmeden doktora eğitimlerinin tamamlamalarına özen gösteriyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Kiriş; “Kentsel ve Yerel Yönetimler”, “Metropolitan Yönetim”, “Şehir Planlama”, “Kent”, “Kentleşme”, “Kentli Hakları”, “Kamu Politikaları”, “Siyasal Aktörler”, “Kent- Kır İlişkilerinin Bütünleşmesi” gibi pek çok konu başlığında ders havuzu bulunduğunu söyledi.

Kentsel dönüşümün fiziksel ve sosyal açıdan çöküntü sürecine girmiş kentsel alanların yapılandırılarak ve canlandırılarak kente yeniden kazandırılması olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Nilüfer Negiz de bu kavramın hayatımıza 1999 depreminden sonra girdiğini ifade etti. Prof. Dr. Negiz, şunları kaydetti: "Türkiye özellikle 2012 yılında yıpranan kent alanlarını düzenlemek üzere özellikle afet riski taşıyan yerlerde Kentsel Dönüşüm Yasası diye de bilinen bir yasa kabul etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre; bu yasa ile birlikte 20 yıl içerisinde ortalama konut stoku 19 milyon olan Türkiye’de 6-7 milyon konut ve işyeri tipi yapının kentsel projeleri kapsamında yıkılıp yeniden yapılması planlamaktadır. Türkiye’deki yapı stokunun yaklaşık üçte birinin yıkılıp yeniden yapılmasını öngören bu yasal düzenleme ile şu ana kadar riskli alanlarda 657 bin bağımsız birim tespit edilmiş ve 501 bin riskli bina yıkılmıştır. Bu kapsamda kentsel dönüşüm için şu ana kadar 6,6 milyar TL harcanmıştır.”

Kentsel dönüşümün sadece fiziksel anlamda bir yenileme faaliyeti olmadığını dile getiren Prof. Dr. Negiz, kentsel dönüşümün “ yönetsel”, “toplumsal”, “ekonomik”, “çevresel” gibi pek çok boyutu olan kapsamlı bir konu olduğunu söyledi.

SDÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün ilk ve ikinci başvuru dönemlerinde öğrenci başvurusunda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Negiz, bu kapsamında ilk çağrı döneminde 2, ikinci çağrı döneminde ise 7 kişi olmak üzere 9 öğrenci kabul edildiğini şuanda programda aktif olarak 6 bursiyer yer aldığını ifade etti.

Kentsel dönüşüm kavramının kentten ayrılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Gül de İstanbul şehrini örneklendirerek “İstanbul’da bir kentsel dönüşümü konuştuğunuz zaman İstanbul kenti nereye gidiyor? Geçmişten günümüze bir deprem İstanbul’u nasıl etkiler? Bunları düşünmeliyiz. İstanbul nüfusunun büyümesi alansal büyümesinin gerisinde, şehir iki katı daha büyük bir alana yayıldı. Kent- bölgeleşme dediğimizde daha fazla coğrafi alana yayılan ısınma, enerji tasarrufu, ulaşımla, yapılaşma, kentsel hizmetler ve yönetim ile ilgili devasa sonuçları var. Bunları bizim algılamamız, anlamamız ve yönetmemiz gerekiyor. 30 büyük şehre bakıldığında Türkiye nüfusunun yüzde 76- 77’sini buralarda yaşıyor. Ekonominin yüzde 90-95’i de bu büyük şehirlerden üretiliyor. Dolayısıyla bunu doğru yönetmeliyiz.” diye konuştu.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1342 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...