“ 113 Meslek Kolunda faaliyet gösteren esnafımız yararlanacak”

26 Aralık 2020 09:51

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, esnaf ve sanatkara verilecek hibe ve kira desteği başvurularının ocak ayının ilk haftasında başlayacağını başvuruların e-devlet üzerinden yapılacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından pandemide işleri zarar gören esnaf ve sanatkar için açıklanan 5 milyar liralık kira ve hibe desteğine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, başvuru süreci ve destekten yararlanma şartlarını içeren Ticaret Bakanlığı tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı.  Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, destekten kimlerin yararlanacağı ve başvuru şartlarına ilişkin detayları paylaştı.  Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğe göre,  destek alma şartlarını taşıyan esnafımıza 3 ay boyunca bin lira destek ödemesi yapılacağını kaydeden Birlik Başkanı Tural, işyeri kira olan esnafa büyükşehirlerde 3 ay süreyle 750 lira, diğer şehirlerde 500 lira kira desteği verileceğini,  iş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödeneceğini duyurdu. Başkan Tural, konuya ilişkin açıklamasında şu bilgileri verdi:

133 MESLEK KOLUNDA DESTEK VERİLECEK

“Destek programından, 14 Aralık 2020 tarihinden önce (bu tarih dâhil olmak üzere) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.  Destek programına başvurabilecek esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde açıklandı. berber, kantin, kahvehane, kafe, lokanta, okul servisi sektörleri gibi 133 meslek kolunda faaliyet gösteren esnafımız bu destekten yararlanabilecek. Bakanlıkça yapılan duyurudan sonra ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden yararlanamayacak.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden bir kez faydalanabilecek. Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla iş yeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabilecek.  Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekiyor. Destek başvurusunda bulunanların gayri faal olduğunun anlaşılması durumunda bu kişilere destek ödemesi yapılmayacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu destek programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecek. Destek başvuruları Ocak ayının ilk haftasında başlayacak olup, e- devlet üzerinden yapılacak. başvuruda bulunan tarafından başvuru ve eki taahhütname elektronik ortamda onaylanacak. Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, başvuruda bulunduğu iş yerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve iş yerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenecek.

DESTEK ÖDEMESİ BANKA HESABINA YATIRILACAK

Beyanda bulunmayanlara kira desteği ödemesi yapılmayacak. Reddedilen başvurular hakkında ret tarihinden itibaren on gün içerisinde Esnaf VE Sanatkarlar Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilecek. Bu itiraz, itiraz başvurusunun Genel Müdürlüğe ulaştığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sonuçlandırılarak ilgiliye cevap verilecek. Destek programının süresi, 2021 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayları olmak üzere üç ay olacak.  Destek başvurusunun uygun bulunması halinde ilgilinin banka hesabına destek ödemesi yapılacak. Verilen desteklerin esnafımıza hayırlı olmasını diler, tüm esnaf ve sanatkarımıza hayırlı işler bereketli kazançlar dilerim.”

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1840 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...