“Türkiye’nin 5-6 İl dışında spor salonları açık, Isparta’da neden kapalı anlamıyoruz”

7 Ocak 2021 16:09

Kanal 32 ekranlarında her salı akşamı yayınlanan Levent Doğan ile Spor Vakti, gündemi belirlemeye devam ediyor. Spor Vakti’nin konukları Spor Salonu İşletmecileri Zafer Ersin Özbalcı ve Tanju Aycan oldular.

                İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 1 Aralık’ta aldığı karara göre kentteki spor salonları korona virüs tedbirleri kapsamında geçici süreyle kapatıldı. Spor salonu işletmecileri adına açıklama yapan Özbalcı, Türkiye genelinde 5-6 il dışındaki illerde salonların açık olduğunu ileri sürdü. Balcı, Isparta’da da vaka sayılarının azaldığını ve kent yöneticilerinin de bu konuda anlayış beklediğini dile getirdi.

                Sözlerine kısa özgeçmişi anlatarak başlayan Özbalcı, “Isparta Sütçülerliyim.  1995 yılında uzak doğu hem sporlarına başladım. Onun üstüne kendimi değişik branşlarda kendimi ilerlettim. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum. 7 yıldır A Plus Center spor işletmeciliği yapıyorum” dedi.

                Spor Salonlarının sıkıntılarından bahseden Özbalcı, “Bu süreçte biz sadece fitness salonları olarak hem Tanju hocam ikimiz de Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunu olduğumuz için branşların her alanında kendimizi hissettirebilecek düzeyde uğraşlar veriyoruz. Bu bağlamda da korona virüs tabiiki pandemi tüm Türkiye’yi dünyayı sardı. 3 ay bir kapatıldık o zaman herhangi bir sıkıntı yoktu zaten. Bu konuda da kimse bir şey diyemedi. Bu dünyayı kapsayan bir konu ama şuanda tüm Türkiye’de her yerde spor salonları açıkken Isparta, Zonguldak, Tokat, Eskişehir’de ki salonlar kapatıldı. Fakat Isparta HES programında dahil yeşil olarak gözüküyor ki riskli iller arasında bile değiliz. Bunun ötesinde zaten haftada bir iki haftada bir denetlemeye valilik tarafından geliniyor. Neden geliyorlar içerdeki sosyal mesafeye içerdeki dezenfekteye bakmak için giriş de ateş ölçer var mı her üyeden HES koduyla içeri alma, zaten salonlarımız en düşük salon 500 metre kare yani alan geniş, sosyal mesafe geniş ve havalandırma sistemimiz var, kirli havayı dışarı atıp temiz havayı içeri alan sistemimiz de mevcut. Bu konuda biz gerekli yatırımı yaptık zaten. Yani biz ilgililerden yetkililerden bizzat kendilerinin görmesini istiyoruz. Yani biz 34 gündür kapalıyız. Metre kare olarak salonlarımız geniş büyük otomatik olarak giderleri fazla. Artık dayanacak takatimiz kalmadı Mart 15”de pandemi başladı şurada senesini doldurmak üzere ve biz zorluklar sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim amacımız çok para kazanmak değil bizim amacımız kendi yağımızda kavrulmamız, spora gelmek isteyen kişilerin kendini bilinçli olarak korona döneminde vücut bağışıklık sitemini nasıl kuvvetlendirebiliriz onu anlatalım. Polis Akademisine hazırlanacak arkadaşların hiçbirine bu konuda yardımcı olamadık. Şurada Ocak ayının 26’sında sınavlara girecekler yardımcı olamıyoruz.  Isparta’dan polis olarak çıkması lazım. Bu da bizim için güzel bir başarı hikayesi olacak. Yardımcı olamıyoruz” diye konuştu.

                Özbalcı, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ve bıçağın kemiğe dayandığını sözlerine ekledi.

                Isparta’da yıllardır spor salonu işletmeciliği yapan Tanju Aycan ise “Burdur Eğitim Fakültesinden mezunuyum. Aynı zamanda Isparta’ya spor anlamında bir şeyler yapmaya çalışan bir işletmeci olarak spor salonları ve spor mağazalarıyla hizmet vermekteyim. Öncelikle Zafer hocamın söylediği üzere bazı sıkıntılarımız var. Sıkıntı sadece spor salonlarının kapatılması değil. Polislik sınavları var hazırlıkları var. Biz insan sağlığı ile oynayan insanlar değiliz. Vatandaşlarımız ya ne kadar para kazanma meraklısısınız düşünmesinler” dedi.

                Türkiye’nin her yerinde spor merkezleri açıkken Isparta’nın riskli iller arasında olmamasına rağmen spor salonlarının kapalı olmasını anlam veremediğini belirten Aycan, şunları söyledi:

“Türkiye'nin her yerinde spor salonları spor merkezleri açıkken Isparta riskli iller arasında değilken biz neden kapalıyız? HES programı Türkiye’nin her yerinde var. Riskli iller arasında değiliz, yeşiliz. Bu 1 Aralıkta da böyleydi. Bu konuda neden bu şekilde oldu. Bu kararı alan yetkililerimiz bizleri ve merkezlerimizi biliyor mu? Gördüler mi ne gibi önlemler aldık? Neye göre kararlar aldık! Hani bir şikâyet mi var? Hakikaten zor durumdayız. Sporda biz başarı elde edebilmemiz için altyapıyı oluşturmamız lazım. Ama bunu kapatılarak değil biz zaten bütün önlemlerimizi alıyoruz. Girişte galoş ve üye turnike sistemimiz var.  Ateş ölçüyoruz sonra dezenfektanımız var. HES koduna bakılıyor. Zaten duşları kullanmak yasak. Spor ayakkabısını değiştiriyor, 2 tane ayrı havlu kullanılıyor. Bilim Kurulunun tespiti spora gidenler daha az korona virüs oluyor. Vücut bağışıklık sistemini kuvvetlendiği buna bağlı olarak da yakalananlar ayakta çok hafif atlattığı görülmüştür. Bilim kurulu günlük 45 dakika egzersizi öneriyor.

Isparta’da 25 tane tekvando, fitness salonları bunların hepsi zaten biz bir aileyiz. Biz sporculara spor yapmaya gönül verenler herkes için biz elimizden geleni yapıyoruz. Spor yapmayanları obezite olanları da teşvik edelim ki onlarda spor yapsınlar. Yani bizim burada amacımız herkesi kazanmamız gerekiyor. Elimiz kolumuz bağlı bir şey yapmıyoruz. Yapamama sebeplerinden biri spor salonlarının kapalı olması ama kapalı olmasına rağmen hali hazırda online eğitimlerimizi vermeye çalışıyoruz. Ama ne kadar etkili olur ne kadar sağlıklı olur.

                Yani biz artık sporu anlatmaktan yaptırmaya yaptırmaktan anlatmaya tek tek tek mücadele verdik hepsini aştık şuan bilinçli bir toplum var bilinçli bir tesisimiz var her şeyimiz çok güzel ama gel gelelim bunu sunum aşamasında veremiyoruz.”

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 2143 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...