Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Öztürk “Pandemi Dönemi Halk Sağlığı Politikaları ve Uygulamaları”nı Anlattı

11 Ocak 2021 16:15

SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesince düzenlenen “Pandemi Dönemi Halk Sağlığı Politikaları Ve Uygulamaları” konulu webinar, Bilim Kurulu Üyesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün katılımı ile gerçekleştirildi.

İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Eke moderatörlüğünde Zoom uygulaması üzerinden yapılan etkinlikte; Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, tüm dünyayı etkileyen küresel çapta mücadele edilen Covid-19, ülkemizde virüsten korunmak için yapılan uygulamalar ve alınan tedbirler hakkında bilgi verdi.

2019 yılının Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün yakın zaman içerisinde tüm dünyayı etkisi altına aldığını dile getiren Prof. Öztürk, “Virüs ülkemizde ilk olarak 2020 yılının Mart ayında görüldü. Virüs ülkemize gelmeden önce Bakanlığımız bir dizi hazırlık yapmıştı. Hastalığa karşı kullanılan ilaçlar stoklanmıştı, yerli ilaç geliştirilmişti. Ülkemizde koronavirüsün birinci evresini 10 Mart- 1 Haziran, ikinci evresini Haziran ayından Ağustos ayı sonu olarak, üçüncü evresini ise Eylül ayı başından sonrası olarak tanımlayabiliriz.” dedi.

YORULDUK ANCAK BU SÜRECİ BİRLİKTE YAŞADIK

Pandemi sürecinde toplumun bilgilendirilmesinin önem taşıdığını belirten Prof. Öztürk, insanların ilk etapta karantinaya uymakta zorluk çektiğini karantina sürecinde bir araya gelerek hastalığı birbirlerine bulaştırdıklarını söyledi. Maske, mesafe ve temizlik kuralında insanların paniğe kapıldığını da sözlerine ekleyen Öztürk, “Halkımızın önemli kısmı kurallara uydu. Şartlar zordu. İnsanlar mecburen kalabalık ortamlara girmek, toplu taşıma araçlarını da kullanmak durumunda kaldı. Toplu olarak hayatı durdurmak çok zor. Bugüne kadar yapılan kısıtlamalar işe yaradı. Algı güçlendi. Yorulduk ancak bu süreci birlikte yaşadık.” dedi.

ŞEHİR HASTANELERİ PANDEMİ DÖNEMİNDE İLAÇ GİBİ GELDİ

Şehir hastanelerinin pandemi döneminde önemli rol oynadığını da ifade eden Prof. Dr. Mustafa Öztürk, şehir hastanelerinin her bölümünün istenildiğinde yoğun bakım ünitesine dönüştürülebildiğini bu hastanelerin pandemi sürecinde ilaç gibi geldiğini belirtti.

En son açıklanan kısıtlamalar ile birlikte yükselen vaka sayısının düşme eğilimine girdiğini belirten Öztürk, “Ekim ayında hızla artan ve artmaya devam eden vakaların 20 bin, 32 bin olduğunu gördük. Hastanelerin doluluk oranı çok fazla arttı. Eğer devam etseydi ülke olarak büyük sıkıntıya girerdik.” diye konuştu.

AŞI, BÜTÜNCÜL OLARAK HASTALIKLARLA SAVAŞMAYA YÖNELİK ÇOK ÖNEMLİ BİR SİLAH

Virüsün ortada gezdiğini, halk olarak dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, geliştirilen aşılardan da bahsederek aşıların bulaşıcı hastalıkları önlediğini, toplumu korumaya yönelik geliştirildiğini, bütüncül olarak hastalıklarla savaşmaya yönelik çok önemli bir silah olduğunu söyledi.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 2049 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...