Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Yeterli ve Dengeli Beslenme Önemli
21 Ocak 2021 15:28Pandemi döneminde fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirmek için bireysel, ulusal ve küresel düzeyde optimal beslenmeyi sürdürmenin son derece önemli olduğunu belirten SDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aliye Kuyumcu, bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmenin hastalığa karşı yapılabilecek en önemli adım olduğunu söyledi. Kuyumcu, güçlü bir bağışıklık sistemi için de meyve- sebze açısından zengin yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları, yeterli düzeyde fiziksel aktivite ve yeterli uykunun büyük önem arz ettiğini vurguladı.
DOĞRU BESLENME VE BASİT EGZERSİZ HAREKETLERİ ÖNEMLİ
Pandemi ile birlikte hayatımıza giren “karantina”nın bireysel sağlığı etkileyen faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Kuyumcu, “Karantina uygulamaları ile artan sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve fiziksel inaktivite/kilo artışı da kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Doğru beslenme ve evde yapılabilecek basit egzersizler, bu dönemde hem bağışıklık sistemine yardımcı hem de stres faktörünü azaltmaya yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak, karantina süreçleri, ciltte daha düşük düzeyde 7-dehidrokolesterol sentezine ve daha az D vitamini üretimine yol açabilmektedir. Kışın D vitamini eksikliğinin viral salgınlarla ilişkili olduğu bildirilmiştir. D vitamini, solunum yolunu korumakta, böylece pnömoniye yol açan bir sitokin fırtınası riskini azaltmaktadır. Dışarıda geçirilen zaman ve dolayısıyla güneşe maruz kalma sınırlı olduğundan, diyetten daha fazla D vitamini alınması teşvik edilir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, karaciğer, yumurta sarısı ve D vitamini eklenmiş yiyecekler (örneğin süt, yoğurt) bulunur.” dedi.
PANDEMİ İLE ANKSİYETE VE STRES SEVİYELERİ ARTTI
Ayrıca Covid-19 pandemisinde kişilerin beslenme alışkanlıklarını etkileyebilecek diğer bir faktör ise pandemi ile artan anksiyete ve stres seviyeleri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Kuyumcu, yaşanan anksiyete ve stres kişilerde aşırı ya da yetersiz beslenme alışkanlıklarına yol açabileceğini, bunun da uyku bozukluklarını beraberinde getirebileceğini ifade etti.
“DEMİR”, “ÇİNKO” VE “A”, “E”, “B6” VE “B12” VİTAMİNLERİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Bireysel düzeyde viral enfeksiyonlarla savaşmak için beslenme ve diyet önerilerinin beslenme ve bağışıklık arasındaki bağlantıya dayandığına dikkati çeken Kuyumcu; şunları kaydetti: “Ayrıca diyet bileşenleri, bağırsak mikrobiyotasının önemli belirleyicileri arasında yer almakta ve vücuttaki bağışıklık tepkilerini şekillendirebilmektedir. Yeterli miktarda demir, çinko ve A, E, B6 ve B12 vitaminleri alımı, bağışıklık fonksiyonunun sürdürülmesi için hayati önem taşır. Yüksek miktarda mineral, antioksidan ve vitamin içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenini takip ederek beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir. Beta karoten en çok tatlı patates, havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken C vitamini kaynakları arasında kırmızı biber, portakal, çilek, brokoli, mango, limon ve diğer meyve ve sebzeler bulunur. Temel E vitamini kaynakları bitkisel yağlar (soya fasulyesi, ayçiçeği, mısır, buğday tohumu ve ceviz), fındık, tohumlar, ıspanak ve brokolidir. Bağışıklık fonksiyonunun sürdürülmesi için çok önemli olan bir diğer önemli eser element çinkodur. Çinko almak için en yaygın yiyecekler kümes hayvanları, kırmızı et, fındık, kabak çekirdeği, susam, fasulye ve mercimektir.”
HER GÜN ÇEŞİTLİ TAZE VE İŞLENMEMİŞ YİYECEKLER TÜKETİLMELİ
Yeterli ve dengeli beslenen kişilerin daha güçlü bağışıklık sistemleri ve daha düşük kronik hastalık ve bulaşıcı hastalık riski ile daha sağlıklı olma eğiliminde olduğunu söyleyen Kuyumcu, “Bu yüzden vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, diyet lifi, protein ve antioksidanları almak için her gün çeşitli taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca yeterli miktarda su tüketimi ile yağ ve tuz tüketiminin azaltılması gerekmektedir.” diye konuştu.
*HABER MERKEZİ