Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
ISPARTA VE BURDUR İÇİN SPOR TURİZMİ LOKOMOTİF OLACAK..
22 Ocak 2021 17:04Burdur ve Isparta Valilikleri öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Göller Yöresi Spor Turizmi Çalıştayı” başladı. MAKÜ’nün ev sahipliğinde Lavanta Tepesi Otel’de yapıldı.
Çalıştayın açılış programına Burdur Valisi Ali Arslantaş, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik, Yasin Uğur, Isparta Milletvekili Recep Özel, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, federasyon temsilcileri, spor turizmine ait sektör temsilcileri, STK’lar ve akademisyenler katıldı.
İki gün sürecek olan çalıştayda iklimi, doğası ve son yıllarda spor turizmi için yapılan altyapı yatırımları ile spor turizminde iddialı bir konuma gelen Göller Bölgesi’nin cazibe merkezi olma hedefine yönelik fikir alışverişinde bulunup yol haritası belirlenecek.
Açılış konuşmalarının yapıldığı çalıştayın ilk gününde ilk konuşmayı BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler yaptı. Güler konuşmasında bölge için kalkınma odaklı çalıştıklarını ve Batı Akdeniz’in kum ve deniz turizmi yanında spor turizmi ile de kalkınacağını söyledi.
Daha sonra MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz kürsüye çıktı. Rektör Korkmaz konuşmasında “İllerimiz, bölgelerimiz gelişmeli ve kalkınmalı. Sanayi dışındaki sektörlerle de arayışlar içerisinde olmamız gerekiyor. Bu sanayinin kendine özgü başka bileşenleri olabiliyor. Bunun dışında da başka sektörlere yönelmek gerekiyor. Böyle bir dönem için potansiyellerin varlığı önemli. Potansiyellerin ötesine geçip altyapılar üzerinde de organizasyonlar yapmak gerekiyor. Turizmde bizim bölgemizde Antalya büyük lokomotif olmak kaydıyla Isparta-Burdur farklı alternatif turizm çeşitlilikleriyle öne çıkıyor. Potansiyellerimiz var. İlk defa fark ettiğimiz bir şey değil bu. Tarihimiz var, kültürlerimiz var. Son 20 yılda gerek Burdur gerek Isparta’da bu konuda ciddi çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Yaz döneminde spor kamplarının bölgeye gelişi 2000’li yıllardan beri var. Buradaki ivme bugün bir sektör dönüşümüne geçemedi. Burdur, Isparta kendi içinde sahip olduğu tarih, kültür ve doğa koşulları içerisinde birlikte hareket etmeye mecbur. Turizm sektörü açısından da bu konum sektörel bir ölçek oluşturması bakımından önemli. İki şehirde de spor turizmine odaklı çok ciddi altyapılar var. Ama buna bir bakış açısı da var. Var olan iklim ve yükselti koşulları bizim potansiyellerimiz. Kamu kurumlarının altyapılarıyla spor turizminin organizasyon kapasitesini ve sektörü bir araya getirdiğimizde çok ciddi işlerin yapılabileceğini düşünüyoruz. Çok büyük kapasitelerde kapalı spor organizasyonları ya da değişik alternatif farklı organizasyonlar yapabilecek bir bölgede yaşıyoruz. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak spor projemiz ile hem ülkemizin hem de bölgemizin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek için yeterli şartları taşıdığımızı düşünüyoruz. Çünkü bir futbol takımının kamp yapabilmesi için gerekli tüm şartları gerek Burdur’un konumu ve gerekse üniversitemizin akademik birim ve altyapısıyla hazır hale getirdik. Bölgeye ve Burdur’a spor turizmi açısından önemli katkılar koyacağımıza eminim.” ifadelerine yer verdi.
SDÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ÇARIKÇI:
“Üniversitelerin böyle organizasyonlara ev sahipliği yapması ve ön ayak olması bölgenin kalkınmasında önemli rol oynamaktadır. Göller Bölgesi Spor Turizmi Çalıştayı bölge turizmi için önem arz etmektedir. Bölgemizde turizm denince akla Antalya gelse de Isparta ve Burdur da farklı alternatif turizm potansiyellerine sahip. Bu potansiyelleri değerlendirerek bölge kalkınmasına katkı koyacağımızı düşünüyorum.” dedi.
Daha Sonra Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de bir konuşma yaparak, çalıştayın Burdur ve bölge açısından önemine değindi. Burdur ve Isparta’nın her zaman birbirleri ile iç içe olması gerektiğini ve çalıştayın bölgeye hayırlar getirmesini temenni etti.
Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur da birer konuşma yaparak, Burdur ve Isparta’nın coğrafyanın kaderinde komşu ve dost iki şehir olduğunu belirttiler. Çalıştayı daha önce yapsaydık katkımız ne olacak neler olacak diye telaş içerisinde olurduk diyen vekiller, ”Sayın Cumhurbaşkanımızın Burdur ziyareti sonrası MAKÜ’nün projesine verdiği onay ile spor tesisi kuruldu ve böylesi güzel bir yatırım ve tesis olmuş oldu. Bölgenin turizmine büyük katkı koyacağına inanıyoruz.” dediler. Ayrıca emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
ISPARTA VALİSİ SEYMENOĞLU:
“Eminim ki bir araya geldiğimiz bu çalıştayın sonunda çok güzel çıktılar olacak. Bu çıktılarında alanda takipçileri biz olacağız. Hiç kimse bürokrasiden yakınmasın. Bürokratlar engel çıkartıyor demesin. Ne istediğimizi biliyorsak, taşın altına elimizi hep beraber koyuyorsak sonunda ulaşırız. Bizim temennimiz hep beraber taşın altına el koyacağız ve takip edeceğiz. Yardımcı olmayan, destek olmayan kamu kuruluşlarımız varsa o zaman her iki il valisi olarak biz emrinizdeyiz. Sonuca odaklanalım. Envanterimiz şu anda yeterli. Bunun üstüne de bölge milletvekillerimiz desteğiyle katkılar koymaya da devam ediyoruz. Bu toplantıyı önemsiyoruz. Bu toplantıyı önemsediğimiz için buradayız. BAKA Yönetim Kurulu olarak da buradayız. Biz buradayız diyoruz. İnşallah bu yazdan itibaren başlayalım. Bir yerden başlamamız lazım.” sözlerine yer verdi.
BURDUR VALİSİ: ALİ ARSLANTAŞ:
“Burdur Valiliği olarak hamasetten uzak, gerçekçi politikalarla turizm alanında çalışmalarımızı bölgesel turistik yapıları ve doğal çevreyi içine alacak şekilde, kaynak kalitesini oluşturarak, koruma, kullanma ve genişletme üzerinde yoğunlaşarak, yerel gelişmeyi, sürdürülebilirliği, Burdur halkının yaşam şekillerine karşı duyarlığı öne çıkararak, kültürler arası kaynaşmayı destekleyerek, hayat standartları iyileştirme gayesiyle, turizmle ilgili ve gelişmelerden etkilenen her türlü faaliyetin gelir ve gider durumlarını değerlendirerek, oluşacak toplumsal değişimlere karşı olumlu yaklaşmayı ilke edinmiş bir alternatif spor turizmi rotası oluşturma mefkuresiyle yola çıktık. İnanıyoruz ki Burdur; Sagalassos ve Kibyra gibi 22 antik kentiyle, doyumsuz manzaralar sunan Salda ve Yarışlı gölleri gibi alternatifleriyle, yılda 11 milyon 200 bin aracın geçtiği ama henüz bir yol ekonomisi planlaması yapılamayan trafik canlılığımızla, kadirşinas insanımızla; güler yüzlü işletme sahiplerimizle birkaç yıl içerisinde turizm sektörünün bölgemizde parlayan yıldızı olacaktır. Sporu konuşuyoruz, spor turizmini konuşuyoruz, neredeyse 200 milyar dolar büyüklüğünde bir sektörü konuşuyoruz. Bir bakıma Burdur’u, Isparta’yı, bu illerimizin ihtiyaçlarını ve bu doğa harikası illerimizin bu pastadan nasıl yararlanabileceğini konuşuyoruz. Dolayısıyla bu çalıştay gibi sektörün önemli kurumlarından gelen temsilcilerin yer aldığı değerli bir organizasyonda yapılacak görüşmelerin, vereceğiniz katkılar ile alınacak kararların çok değerli olacağına ve bu çalıştayın Burdur ve Isparta illerimizde spor turizminin üzerine inşa edileceği temel taşlardan biri olacağına can-ı gönülden inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay moderatörlüğünü SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu’nun yaptığı ‘Spor Turizminde Yeni Trendler’ konulu panel ile devam etti.
İki gün sürecek olan çalıştayda “Gençlik ve Spor Bakanlığının Spor Turizmi ve Uluslararası Organizasyonlarla İlgili Faaliyetleri’, ‘Göller Bölgesi Spor Turizm Potansiyeli ve Altyapısı’, ‘Isparta ve Burdur İllerinde Spor Turizmi Amaçlı Yapılabilecek Organizasyonlar ve Sektörün Genel Durumu’ ve ‘Spor Turizminde Sektörden Örnekler’ konularında paneller gerçekleştirilecek.
Ayrıca çalıştayda oluşturulacak ‘Futbol’, ‘Doğa Sporları’ ve ‘Diğer Sporlar’ konu başlıklarındaki 3 çalışma grubunda da Isparta ve Burdur’un spor turizmi sektörüyle ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, federasyon temsilcileri, akademisyenler ve sektör temsilcileri beyin fırtınası yapacak. Çalıştayda, Göller Bölgesi’nin spor turizmi potansiyelinin nasıl daha etkin değerlendirilebileceğine yönelik analizi yapılacak, ilgili ihtiyaç, sorun ve çözüm önerilerinin tespiti gerçekleştirilip yol haritasının ne olacağına ilişkin görüş ve öneriler ele alınacak.
ISPARTA MİLLETVEKİLİ ÖZEL:
Isparta Milletvekili Özel, iki ilin rekabet ve ayrılıklar yerine birlikteliğinin faydalı olacağını söyledi. Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in ‘coğrafya kaderdir’ konuşmasına dikkat çeken Milletvekili Özel, şöyle konuştu:
“Isparta şişi mi güzel, Burdur şişi mi daha güzel? Hızlı Tren Isparta’dan mı geçecek, Burdur’dan mı geçecek? Bu tartışmaları geçelim. Birbirimize yakın olalım. Yakın olmamız lazım. Bayram bey, ‘coğrafya kaderdir, aynı kaderi yaşıyoruz’ dedi. Biz bu kaderden çok memnunuz. Mutluyuz. Burdur ile komşuluk yapmaktan sıkıntımız ve şikayetimiz yok. Eskiden Isparta’da Davraz’da 45 kulüp kamp yapılıyordu. Bu takımları Afyon’a kaçırdık. Tekrar kazanım olabilir mi bilmiyorum. İki şehrin güçlü altyapısı var. Davraz’da spor salonumuz var. Burdur’da otel var, stadyum var, antreman sahaları var. SDÜ’de çok önemli spor tesisleri var. İki şehir bir olursa, büyük organizasyonları kapar ve kamp merkezi hedefine ulaşır. Lavanta Kuyucak’ta ve Lisinya’da. Diğer illerde dikiyor markalaşan bizim bölgemiz. Vadiler şeklinde lavanta yaygınlaştırılmalıdır. Isparta ve Burdur’un çok güzel turizm değerleri var, antik şehirleri var, gölleri var. BAKA burada güzel bir çalışmaya imza atıyor. Isparta ve Burdur bir olmalı, birlikte olmalı, beraber olmalı. O zaman daha çok fayda olacaktır. Bu çalıştay sonucunda çıkacak raporun uygulanması önemli. Konuşmak için, yapıyor gibi gözükmek için bu toplantıları yapmayalım. Sonuca gidelim. Çıkacak sonucu uygulayalım.”
*HABER MERKEZİ