“‘Kredi taksitlerinin ertelenmesi esnafımızı rahatlatacaktır”

31 Ocak 2021 12:06

ESKKK 6. Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerin ertelenmesine ilişkin detayları anlatarak, ertelemenin bu zor dönemde esnafı rahatlatacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, Halkbank tarafından, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla esnaf ve sanatkarlara kullandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 arası 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitlerin ertelenmesine ilişkin detaylar belli oldu. ESKKK 6. Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, ertelemenin detaylarını anlattı. Başkan Tural, konuya ilişkin açıklamasında şu bilgileri verdi.

‘TALEPLERİMİZİN BAŞINDA YER ALIYORDU’

“Yaşanan salgın nedeniyle işletmesini kapatmak zorunda kalan, kapatmasa bile kazancı gerileyen esnaf ve sanatkarımızın zor bir dönemden geçerken kredi kefalet kooperatiflerimiz aracılığıyla Halkbankası’ndan kullandıkları kredilerin bir kez daha ertelenmesi taleplerimizin başında yer alıyordu.  Sayın Cumhurbaşkanımız bu talebimize olumlu yanıt vererek, Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 arası 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitlerin erteleneceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin detaylar belli oldu. Buna göre, Esnaf ve Sanatkarlar kredi kefalet kooperatifleri kefaleti ile Halkbankası tarafından kullandırılan kredilerin 2020 ekim, kasım, aralık ayları içinde vadesi bulunan ve takibe çekilmeyen kredi taksitleri ile 1 Ocak 2021 ila 30 Haziran 2021 tarihleri arasında ödenecek olan kredi taksitleri, kredinin kullanıldığı tarihteki faiz oranı üzerinden hesaplanarak, kalan taksitlere ilave edilerek ertelenecektir. Vadesinde ödenmeyen taksit, vadesi dolduğu günün akşamı otomatik olarak banka tarafından ertelenecektir. Kredi borcu olan esnafımızı bu zor dönemde rahatlatacak olan bu düzenlemeden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül ve TESK Genel Başkanımız Bendevi Palandöken’e teşekkür ediyoruz.”

FAALİYETLERİ KISITLANAN İŞLETMELERE

DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

Başkan Tural, lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlere destek verilecek olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirterek “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, restoran, kafe, lokanta gibi faaliyetleri kısıtlanan işletmelere de destek ödemesi yapılacağını ifade etti. Buna göre, lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapılacak. Cirosu 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelere, 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak üzere, ciro kaybının yüzde 3'ü oranında destek ödemesi yapılacak. Destek ödemelerinden yararlanma şartlarına ilişkin Bakanlıkça yapılan duyurunun ardından detaylı bilgi verilecektir. Esnafımızın her zaman yanında olan Sayın Cumhurbaşkanımıza verilen bu destekten dolayı da şahsım ve esnaf teşkilatım adına teşekkür ediyorum.

BAŞKAN TURAL’DAN HES KODUYLA

MÜŞTERİ ALINSIN TALEBİ

Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızdan hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi işletmelere için HES kodu zorunluluğu getirilerek, hatta sosyal mesafe,  maske, hijyen kuralları şartıyla işletmelere müşteri kabulünün başlamasına olanak sağlanmasını talep ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu talebimizi de karşılıksız bırakmayacağına inancımız tamdır” dedi.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1605 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...