“Aşılamanın faydası yakında görülecektir, gevşemeyelim”

18 Şubat 2021 15:57

SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, sağlık altyapısının güçlü, alınan tedbirlerin ve uygulamasının başarılı, halkın eğitim düzeyinin yüksek olmasının Isparta’yı koronavirüs ile mücadelene en iyi şehirler arasına girmesine neden olduğunu savundu

Prof. Dr.  Akkaya, bugünkü durumu şöyle değerlendirdi:

“Isparta’da şüpheli klinikte hastalar oldukça azaldı. Isparta stabil iyi gidiyor. Bizim laboratuarın bize bildirdiği mutasyonlu vaka yok. Vaka sayıları oldukça azaldı. Isparta’nın şartlarının iyi olması, altyapıların iyi olması, alınan tedbirlerin iyi olması. Halkın bilinçli olması. Halkın maske, mesafe olayına çok dikkat etmesi. Eğitim düzeyi burada oldukça yüksek. Başarıda bu önemli bir etkin.

Mutasyonel olayın özelliği hızlı bulaşması. Isparta’nın bundan tehlikesiz olmadığı ifade edilemez. Dikkat edilmezse, tedbirler ortadan kalkarsa çok hızlı bir şekilde bulaşır. Giresun, Ordu, Rize’de yaşam daha kalabalık. Batum, Gürcistan ilişkisi çok fazla. O bölgede çok arttı. Tedbirler devam etmeli. Halk gevşememeli.

Bu tedbirlerle büyük başarı elde edildi. Vakalar düştü. Ama tedbirler devam etmeli. 1 yıl daha tedbirli olmak gerekir. Sayılar 7 binin altına düşmüyor. Bulaşma hala yüksek düzeyde. Mesafe çok önemli. Maske, mesafe, hijyen, izolasyon çok önemli. İşin gücün yoksa, zaruretin yoksa dışarıya çıkma, kalabalık yerlere girme.

Mevlitler, törenler, taziyeler en çok bulaşıya neden oluyor. Birisi oluyor gelen sarılıyor, giden sarılıyor. Bu bölgede bunlara dikkat etmek gerekiyor.

Aşılamanın faydası yakında görülecektir. Aşılı olanlar daha hafif geçirecektir. Ağır vakalar olmaz. Yoğun bakım gerektiren vakalar azalır. Hafif geçer. Hafif geçmesi de diğer hastalara bulaşması engelleyebilir.  Aşı oldum her şey bitti anlamına gelmez. Tekrar bulaşabilir. Ama Isparta en başarılı illerden birisi sayılır.

Başta Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları, Enfeksiyon, Yoğun bakım hekimleri sessiz kahramanlar. İnanılmaz fedakarca çalışıyorlar. Şehir Hastanesi doktorları. Tıp Fakültesi hocaları, asistanları başarılı çalışmaları ile bu hastalıkla mücadele ediliyor. Fedakarca çalışıldı.

Şu an kliniğimiz tam dolu değil. Entübe oranlarında düşme var. Hastanın ağırlaşması artık azalıyor. Yoğun bakım doluluk oranı azalıyor. Hiçbir sıkıntı yok.”

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1942 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...