27 ORTAKLI ARABULUCULUK MERKEZİ

19 Şubat 2021 17:43

                Isparta Arabuluculuk Merkezi Avukatlarından Hakan Koçer, merkez olarak yargının alternatifi olmadıklarının altını çizdi. Avrupadaki mahkemelerin iş yükünün arabuluculuk sistemleri ile azaltıldığını anlatan Koçer, mahkeme yoluna gitmeden birçok davanın barışçıl ve uzlaşı ile çözülebileceğini söyledi. Koçer, şöyle konuştu:

“Uzun zamandır hepimiz müstakil arabulucular olarak çalışıyoruz. Kendi ofislerimizde toplantılar yapıyoruz. Bazen kalabalık toplantıları farklı salonlara taşıyoruz. Bu öncelikle bizim için bir ihtiyaçtı. Sadece arabuluculuk yapmıyoruz bunun yanında hukukçu olarak farklı işlerimizde var. Burada bir ihtiyaç vardı. Arabuluculuk avukatlıktan farklı bir meslek. Şimdi Avukatlık da sonuçta tarafsınız, müvekkilinizle konuları gizleme zorunluluğunuz var, kanuni zorunluluğunuz var.

KONUŞARAK, TARTIŞARAK UZLAŞABİLİYORSUNUZ

Fakat arabuluculuk farklı bir şey. Öncelikle taraf değilsiniz, taraflardan herhangi birisine yön de veremiyorsunuz. Burada yönlendireceğiniz tek şey tarafların birbiriyle konuşabilir hale gelmesi, anlaşması. Bir mahkeme salonuna girdiğinizde davayla ilgili müvekkiliniz dinlenmek istiyor. ‘Ben anlatayım hakim beni dinlesin’ diyor. Ama Türkiye'de bu sistemin içerisinde hakimin sizi dinlemesi pratik olarak mümkün değil. Sizin anlatacağınız konu muhtemelen hukuk tekniği dışında bir konu, daha kişisel, olayla ilgili hissettiğiniz rahatsızlıkları anlatıyorsunuz. Birisi paranızı ödememiştir, siz ona paranızı ödemediği için kızmışsınızdır ama o aynı zamanda arkadaşınızdır ona daha çok bozulmuşsunuzdur. Size gelse dese ki ‘ben ödeyemedim parayı’ o zaman siz sineye çekeceksiniz. Ama o kızgınlıkla mahkemeye gidiyorsunuz, mahkemede bunu anlatmak istiyorsunuz ‘bu benim arkadaşımdı ödemedi, beni kandırdı’ diyemiyorsunuz. Ama arabuluculuk süreci olsa başka. Arabuluculuk da bunu konuşabiliyorsunuz, süreç bu yüzden insanları psikolojik olarak da motive eden, yönlendirebilen bir süreç. Bizimde bunları yapabilmek için hem avukatlık mesleğinden sıyrılmak, hem de bunu daha farklı ortamlarda yapabilmek. Şimdi İnsanlar avukatlık ofisine geldiğinde arabuluculuk toplantısı için ister istemez bir taraf güdüsü ediniyor.

RAHAT, FERAH VE TARAFSIZ BİR ORTAM

Arabuluculuk Merkezi’ni kurmamızdaki öncelikli hedefimiz buydu. Taraf olmadığımızı gösterecek daha sağlıklı bir ortamda, insanları bir araya getirebilecek, insanların kendisinin rahat edebileceği bir ortamda bu süreci yürütmek istedik. Kurduğumuz Abuluculuk Merkezinde de bunu bir nebze olsun başardığımıza inanıyorum. Ferah, insanların rahat hissedebildiği bir görüşme odaları, toplantı salonları planlandı. Merkez öncelikle böyle bir ihtiyaçtan kaynaklandı, farkı bir yönü daha var. Isparta'da yaklaşık ilçeleri ile birlikte 40 civarında arabulucu var. Şimdi arabulucular kendi aralarında uzlaşamaz ise, vatandaşı hiç uzlaştıramazlar.

SİSTEM OTOMATİK ARABULUCU ATIYOR

Merkezin farkı nedir? Adliyede ki Arabuluculuk Bürosu’na gittiğinizde, orada bir form dolduruyorsunuz, sıradan sisteme giriliyor, sırada kim var ise ona gidiliyor. Bu zorunlu başvurularda bunu başka türlü yapma şansı şuan da yasal olarak yok. İleride ki süreçte bunu arabuluculuk merkezlerinde dağıtımın yapılmasını bekliyoruz. Fakat ihtiyari bir başvuruda yani dava şartı olmayan başvuruda siz dava açmadan, iş kazasıyla ilgili siz karşı tarafla görüşmek istiyorsunuz. Gidiyorsunuz ‘ihtiyari başvuru yapacağım’ diyorsunuz, oda aynı sistemden arabulucu görevlendiriyor. Şimdi orada bir form var, altın da 50 tane şey var bilemediği için hepsini işaretliyor. Bu süreç de insanların ne istediğini bilmemesi veya arabulucunun nasıl yöneteceğini bilememesi neden olabiliyor.

MERKEZDE AVANTAJLARINIZ VAR

Ama bir arabuluculuk merkezine gittiğinde her türlü bilgi alınabiliyor. Nasıl başlatacağım? Biz bu konuda zaman ayırabiliyoruz orada bir sekreteryamız var, nöbetci avukat arkadaşlarımız var, kimse olmasa bile sekreter ve nöbetçi avukatlarımızla görüşebiliyorlar. Bakanlık bürosunda bu avantajlarınız yok. Bir başvuru yapacaksanız şu anda 27 avukat arabulucu içerisinden istediğiniz arabulucuyu seçebilirsiniz. Ben ‘bu arabulucuyla çalışmak istiyorum’ dersiniz. O arabulucu sizin ihtiyarı başvurunuzu yönetebilir. Dava şartı olanlarda böyle bir şansınız yok.

ÖNCE KENDİMİZ UZLAŞMAK İSTEDİK

27 ortak olarak bir organizasyon yapımız var. İşte disiplin kurulumuz var, yönetim kurulumuz var, medya iletişim kurulumuz var. Biz bir yargının veya herhangi bir baronun alternatifi değiliz, bir ticari şirkette değiliz. Sadece biraz kurumsallaşmak istiyoruz. Çünkü ben bunun kişisel olarak da sadece arabulucu olarak değil, bu toplumun bir vatandaşı olarak da bunun toplumda ki uzlaşma kültürünün geliştirilmesinde çok önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yurt dışında mesela taraflar arasında ki uzlaşmazlığın yaklaşık yüzde 70 uzlaşmada, alternatif çözüm yollarında çözülüyor. Mahkemeye giden dosya sayısı çok az. Şimdi günde 50 dosyaya bakan hakimin bunu çok sağlıklı yürütmesi mümkün değil. İki sistemi de rahatlatacak, yargının bir alternatifi değilsiniz ama oraya kadar gitmesini engelleyecek sosyal barışı sağlarsanız iki tarafta rahatlayacak. Bizim temel arabulucuya bakışımız bu yönde.”

ISPARTA ARABULUCULUK MERKEZİ

0532 668 77 32

www.ispardem.com

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1842 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...