Filografi Sanatçısı Altuntaş bu sanatı yaşatıyor

15 Mart 2021 15:57

Osmanlı döneminde pek çok kişi tarafından icra edilmesine rağmen unutulan sanatlarımızdan birisi olan filografi, günümüzde gittikçe adını daha fazla duyurmaya başladı. Filografi Sanatçısı Necla Altuntaş, kendisine ait küçük bir atölyede bu sanatı yaşatıyor, siparişlere yetişemiyor.

Osmanlı döneminde pek çok kişi tarafından icra edilip yakın tarihte neredeyse kimsenin bilmediği sanatlardan biri de filografi. Tam unutulmaya yüz tutmuşken günümüz sanatçılarından elini uzatıp bu sanatı karanlıklardan çıkaranlar oldu. Hatta çok daha iyisini yaparak bu güzel sanatı başkalarına da öğretiyorlar. Bu nedenle filografi günümüzde gittikçe adını daha fazla duyurmaya başlayan, belki de eski ününe kavuşan bir sanat haline geldi.

Kütahya’da filografi kursuna gittikten sonra Isparta’ya yerleşen Nejla Altuntaş, Osmanlı döneminden kalma sanatımızı gün yüzüne çıkarmak için mücadele veren bir sanatçı. 6 yıldır Isparta’da yaşayan Nejla Altuntaş, hobi olarak yaptığı filografi sayesinde geçimini sağlıyor. Atanur Göz Hastanesi yanında mütevazi bir atölyede filografik eserler yapan Altuntaş, tablo, sehpa, aksesuar, plaket gibi siparişlere yetişemiyor. Son zamanlarda filografik firma logoları da revaçta. NF adı ile markalaşan Nejla Altuntaş, slogan olarak ‘telin çiviye alan sevdası’ gibi anlamlı bir söz kullanıyor. Tel ve çivi kullanılarak yapılan filografiden tablo eserlerin yanı sıra sehpalar, aksesuarlar, plaketler yapılıyor. Yapımı oldukça zor olan filografide bir eser en az 1 haftada üretilebiliyor.

ITSO Isparta Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve İŞ-TE Kadın Girişim Kooperatifi Başkanı Zuhal Büyükçulcu, filografi sanatçısı Nejla Altuntaş’ın kurul ve kooperatif bünyesinde yer aldığının altını çizdi. Kadın girişimciliği her zaman desteklediklerini belirten Büyükçulcu, “Filografik eserlerimiz kooperatifimiz üzerinden bir çok yere satılıyor. Sağolsunlar Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu, plaket, tablo gibi ihtiyaçlarında filografik eserleri tercih ediyor. İlimizdeki kadın girişimcilerimize, kadın üreticilerimize desteğe devam edeceğiz” diye konuştu.

*LEVENT DOĞAN

 

Bu haber 4414 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...