“Ispartalı elbette günü geldiğinde bu iktidarı yok sayacaktır”

16 Mart 2021 16:00

İyi Parti Merkez İlçe Başkanı  M.Çağrı Yıldız, içme sularının geleceği ve Dereboğazı yoluyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

AK Parti Milletvekillerini eleştiren Yıldız, açıklamasında şunları söyledi:

                “2021 yılına girerken Isparta’nın en önemli sorunlarından biri de son yıllarda kendini hissettirmeye başlayan kuraklıkla birlikte gelen su sorunudur. Bu sorun Isparta’da yaşayanlar olarak hepimizin, özelikle çocuklarımızın geleceğini ve yaşam kalitesini de etkileyecek olan bir sorundur.

Suya bağlı yaşam kalitemizi ve geleceğimize yönelik tehlikeleri önlemek için, 1988  yılında “Eğirdir gölü Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ” yine, içme suyu bakımından stratejik bir öneme sahip olan Eğirdir gölünü yasal olarak koruma altına almak için 2012 yılında Eğirdir Gölü özel hükümleri Havza koruma iş programı düzenlenmiştir. 

Bu  programa göre de: 

*Yalvaç Atık Su Arıtma Tesisinin revize edilmesi 2014 yılında;

*Senirkent-Uluborlu ve 

*Gelendost- Bağıllı - Yaka yerleşimlerinin Atık Su Arıtma Tesislerinin 2015 yılında  tamamlanması ve işletmeye alınması gerekiyordu. Bunlar 2012 yılından beri niçin tamamlanmadı ?

Yine; Bakanlık onaylı Havza Koruma İş Programına göre;

 *Yalvaç Deri Sanayi işletmelerinin OSB’ye taşınması ve Yalvaç OSB’ye ait Atık Su Arıtma Tesisinin işletmeye alınması 2015 tarihinde bitmesi gerekiyordu.

Bu program aradan 6 yıl geçmesine rağmen hala neden yapılmadı? Bu konuda Yalvaçta Cumhur ittifakı ortaklarının birbirlerini suçlama ve mazeret üretme hakları olmasa gerek. 

*Özel hükmün yapılmasını zorunlu kıldığı programların izlenme ve denetim süreleri 2016 yılında başlayıp 2020 yılında bitmiştir. Peki izleme ve denetimi yapanlar bu konuda ne yapmışlardır?

*AK parti milletvekilleri bu konuda da hangi çalışmaları takip etmişler, hangi yatırımları programa aldırmışlardır. Bu konuda maalesef hepsi de sınıfta kalmıştır. Yine;

*2017 yılında yürürlüğe giren Isparta sularından hayat bulan Karacaören 1 ve 2 baraj göletleri de Antalya’ya içme suyu havzasıdır. Bundan dolayı , Havza koruma iş programı ve kentsel atıksu yönetimi programı çerçevesinde; 

Isparta Merkez Kayıköy, Deregümü , Yakaören ,Yazısöğüt Atık Su Arıtma Tesisinin revizyonunun tamamlanması 2017-2019 yıllarında; 

*Savköy atel inşasının tamamlanarak işletmeye alınması 2017-2018 yıllarında;

*Balkırı, Ağılköy, Gökdere, Çobanisa  Revizyonlarının 2017-2021 yılları arasında tamamlanması gerekiyordu. Yine;

*Karacaören 1 ve2 baraj ve göletleri Havza koruma iş programı çerçevesinde Eğirdir’e bağlı  Beydilli, Tepeli, Eyüpler, Akdoğan, Yuvalı, Aşağıgökdere, Yeşilyurt, Taşyayla’da  yapılması gereken “paket arıtma tesisleri” 2017-2021 yılında bitecekti. Bu tesisler bitti mi?

Bu arıtma tesislerinin yapılma sebebi,  çevreyi koruma amacını taşıdığı gibi, Antalya’ya su verecek olan Karacaören Barajına gelen zehirli atıkların önlenmesi içindir. Çünkü; 

Karacaören Barajı’nı besleyen ve 30 yıldır Karacaören’i atık deposuna dönüştüren ana kaynaklar :  Aksu Çayı, Kovada çayı ve Isparta Çayıdır.

Isparta çayındaki zehirli atıkların ana kaynağı ise yıllardır arıtması tam olarak çalışmayan Isparta Belediyesine ait arıtma tesislerinden gitmektedir. Isparta Belediyesi bu arıtmaları tam olarak çalıştırmadığı için de bundan en çok mağdur olan ve pis koku sorunuyla suçlanan da Sav beldemiz olmuştur. 

Şayet Isparta Belediyesine ait arıtma tam kapasiteyle çalıştırılsa Arıtmadan çıkan kaliteli suyla Sav Ovasının sulama suyuna dahi katkısı olacaktır.

 Değerli Hemşerilerim;

Yer: Afyon Dinar Çölovası. Tarım Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürü 15 Şubat 2021 tarihli basın açıklamasında  “Dinar Çölovası Kapalı Havza Atıksu Arıtma Tesisi” inşaatında çalışmalar devam ediyor. Arıtma tesisinin tamamlanması ile günlük 3 bin 264 m3 atıksu arıtılarak 600 dekar tarım arazisi sulanacağını ifade ediyor.

Yer: Isparta. 2012 yılından beri Eğirdir Özel hükümlerinin uygulandığı; Senirkent-Uluborlu bölgesinde, 

Gelendost- Bağıllı – Yaka ve Yalvaç’ta ; Arıtma Tesisleri hala yapılacak. AK Parti Milletvekilleri 9 yıldır böyle projelere niçin imza atmazlar? Şurası bir gerçektir:

AK Parti iktidarı, tıpkı Dereboğazı yolu, Konya Yolu, 14km’lik Burdur Yolunu yapmayıp bu yollar için 2021 yılı bütçesine  sadece 1000’er TL. koyup Ispartalı hemşerilerimizi nasıl yok saydılarsa, Arıtmalar konusunda, Darıderesi-2 Göleti konusunda da yıllardır Isparta’yı adeta yok saydılar.

Ispartalı hemşerilerimiz de elbette günü geldiğinde bu iktidarı yok sayacaktır.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1899 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...