Bir Akademisyen Tarihçi Gözüyle Çanakkale

21 Mart 2021 13:28

Çanakkale Zaferinin 106. yıl dönümünde Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Akademik Köşe” Programında Çanakkale Zaferinin dünü ve bugünü ele alındı.

Radyo Programcısı Murat Kasap moderatörlüğünde Bilim TV’den yayınlanan “Bir Akademisyen Tarihçi Gözüyle Çanakkale” isimli programa, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Kasalak konuşmacı olarak katıldı. Çanakkale Muharebesini anlayabilmek için 100 yıl geriye gidilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kasalak, bu süreçte 1815 Viyana Kongresinin, Osmanlı Devletinin durumunun ve yabancı devletlerin Osmanlıya karşı olan tutumunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TARİH, İNSANIN BÜTÜN FAALİYETLERİNİ İNCELEYEN BİLİM DALIDIR

Sebep – sonuç ilişkisinin kurulabilmesi için tarihin iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kasalak,  “Tarih, insanın bütün faaliyetlerini inceleyen bilim dalıdır.” dedi. Ülkemizde tarih derslerinin ezbere dayalı olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Kasalak, “Türkiye çok büyük imkanlara sahip. Dersler, küçük yaşlardan itibaren teorik olarak takip edilmemeli, yaşayarak öğrenme mantalitesi içerisinde yapılmalı. Bugün Çanakkale Zaferi’nin 106. yılını idrak ediyoruz, şehitlerimiz için minnet duygularımızı ifade ediyoruz ama geçmişten ders çıkararak bunları yapmalıyız. ” diye konuştu.

“TARİHİ TEKERRÜR DİYE TARİF EDİYORLAR; İBRET ALINSAYDI TEKERRÜR MÜ EDERDİ?”

Doç. Dr. Kasalak, Mehmet Akif Ersoy’un “Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar; ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?” sözleriyle tarihin eskiden beri tekrar ettiğini ibret alınsaydı hiç tekrar eder mi demek istediğini bu kelimelerin tarihin işlevi ve fonksiyonunu çok güzel ifade ettiğini belirtti.

DOĞU AKDENİZ DÜNYANIN KALBİDİR

1815 yılını ‘Avrupa’nın yeniden yapılandığı dönem’ olarak tanımlayan Kasalak, Şark meselesi tabirinin çok önemli olduğunu belirterek “Türkiye Cumhuriyeti çok önemli bir ülke.Üzerinde yaşadığımız topraklar da çok büyük öneme sahip. Doğu Akdeniz dünyanın kalbidir. Rusya’nın boğazları ele geçirme projesi Osmanlı Devletinin yıkılışında çok önemli rol oynamıştır. Dolayısıyla 1878 yıllarına kadar İngiltere ve Fransa çoğunlukla Osmanlı Devletini bir taraftan yıkmaya çalışmış, bir taraftan koltuk değneği olmuştur.” dedi.

ÇANAKKALE SAVAŞI 256 GÜN, SEKİZ BUÇUK AY SÜRMÜŞTÜR

Doç. Dr. Kadir Kasalak, “Çanakkale 256 gün, sekiz buçuk ay sürmüş bir savaştır. 18 Mart ise Deniz Savaşlarının sona erdiği, İngiliz donanmasının çok büyük yara aldığı, bizden çok daha fazla insan kaybı yaşadığı deniz savaşlarıdır. Bizim çok güçlü donanmamız olmamasına rağmen bu savaşta pek çok başarıları kazanıyoruz.” diye konuştu. Çanakkale Muharebesinde 57 bin 243 şehidin, 11 bin esirin olduğunu bu tespit edilen sayının olduğunu söyledi.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1728 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...