“Ayakkabıcılık fabrikasyon sistemine yenildi”

24 Mart 2021 18:18

Karaağaç Mahallesi’nde 30 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan 48 yaşındaki İsa Gümüş, genç yaşına rağmen sektörünün son ustalarından birisi. İsa ustaya göre, ayakkabıcılık fabrikasyon sistemine yenildi. 

Karaağaç Mahallesi’nde meydanın köşesinde 22 yıldır küçük bir işyerinde ayakkabı tamiri, boya ve bağcık gibi malzeme satışı yapan İsa Gümüş, genç yaşına rağmen sektörün son ustalarından birisi. Ayakkabıcılar Sitesi’ne 13 yaşında giren İsa Gümüş, askerlikten sonra Karaağaç Mahallesi’nde kendi işyerini kurdu. 22 yıldır mahallede ayakkabı tamir ve boya işleri yapan İsa Gümüş, sektörün fabrikasyon sistemine yenildiğini söyledi.

13 yaşında ayakkabıcılığa başladığı zaman imalatın çok fazla olduğunu anlatan İsa Gümüş, “o zamanlar ayakkabı imalatı çok fazlaydı. Fabrikasyon henüz çıkmamıştı. Herkes elinde ayakkabı yapardı. O ayakkabı 3-5 yıl giyilirdi. Eskiyen ayakkabı tamire getirilirdi. Sık sık boyatılırdı. Şimdi fabrikasyon çıktı. Ayakkabıda bolluk var. Artık kullan-an. En fazla 1 yıl kullanılıyor sonra atılıyor. Burada tamir yapıyoruz, boya yapıyoruz, bağcık satıyoruz. Tamire getirme olayı eskisi gibi değil. İnsanlar kullanıyor, eskiyince atıyor. Yeni çırak gelmiyor. Yeni usta yetişmiyor. Benim çocuğum bile bu işi yapmak istemiyor. Okuyor. Başka işlere bakıyor. Bizler son usta olarak bu işi yapıyoruz” dedi.

Karaağaç Mahallesi meydanlığın ayakkabı tamir işleri ile uğraşan İsa Gümüş, ayakkabıda geri dönüşümün olması gerektiğini söyledi. Eskiyen ayakkabıların atılmadan tamire getirilmesini isteyen Gümüş, “eskiyen ayakkabılar ihtiyaç sahibi birisine verilebilir. Bizlere getirsinler tamir edelim, boyayalım. Yeni ayakkabı haline getirdikten sonra ihtiyaç sahibi ailelere verelim. Geri dönüşüm ayakkabı da çok önemli” diye konuştu.

Eski ayakkabısını geri dönüşüme vermek isteyenler Karaağaç Mahallesi meydanlıktaki İsa Gümüş’e ya da mahalle muhtarlığına başvurabilir.

*LEVENT DOĞAN

Bu haber 2767 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...