ÜZÜM PAZARINDA TÖRENLİ AÇILIŞ

28 Mart 2021 14:54

Tarihi Üzüm Pazarı 1.etap restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından açılış töreni düzenlendi. Törende konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yapılacak çalışmaların devam edeceğini ve bu güne gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı. Çok önemli bir yola çıkıldığını söyleyen Başkan Başdeğirmen, bu tür örneklerin ülke genelinde varlığına dikkat çekti.

Başdeğirmen, üzüm çarşısının 460 yıl önce yapıldığını söyleyerek, tarihe sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. Başdeğirmen, “Tarihimizi canlı tutmak zorundayız. Burası 460 yıl önceki vatandaşlarımızın üzüm bağlarındaki üzümleri toplayıp gelip sattıkları pazar. Biz bunları bilmek zorundayız. Şu uan başladığımız projede öncellikle millet bahçesini yapıyoruz. İhale tarihi 10 Haziran olarak belirlendi. Millet bahçesine misafirlerimiz geldikten sonra üzüm çarşısını gezdireceğiz. Damgacı Sokak’ta 29 evin restorasyonuna başlıyoruz. Projelerimiz hazırlandı, ihalelerine çıkıyoruz. Biz bunları yaparken sayın milletvekillerimiz büyük gayretler sarf ediyorlar. Sayın milletvekillerimiz biz Ankara’ya gittiğimizde ilgili bakanlıklarla bizleri görüştürerek, buraların yapımları sağlanıyor” dedi.

Üzüm Çarşısı’nın restorasyonu için belediyeler tarafından tarihi yapılar için oluşturulan bir havuzdan Vali Ömer Seymenoğlu’nun destekleriyle kaynak aktarıldığını belirten Başkan Başdeğirmen, “Restore için sayın milletvekillerimiz ve sayın valimizin desteğiyle ilk etapta 2 milyon lira verildi. Devletimizin de desteğiyle bu yapıları güzel hale getireceğiz. Amacımız şehrimizdeki tarihi ayakta tutmak ve o geçmişi bilmeyen geleceği imar edemez dediğimiz sözlerin arkasında durmaktır” diye konuştu.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, 460 yıllık geçmişe sahip olan bu esere Devletin destek verdiğini söyledi ve "Burası yıkılıp gitse ne olacak. Tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracağız. İlimizin değerini iyi bilelim" dedi.

Milletvekili Recep Özel, Üzüm Çarşısının tarihinden bahsederek, “ Tarih Buradaki yapılar tescilli. Buraları kendileri yapmak isteseler yapamazlar. Eleştirenlerin bu açıdan da bakmasını istiyoruz. Burası 460 yıllık bir geçmişe sahip. Mimar Sinan Camii yapılırken bu tür pasajlar yapılmış ve giderlerinin karşılanması istenmiş. Tarihi ve tescilli binanınız varsa devlet 30 bin lira ila 200 bin lira arasında destek veriyor. Buradaki güzelliğin ortaya çıkarılması gerekiyor. Diğer iller hızlı şekilde yaptı. Biz daha yeni yapmaya başladık. Şükrü başkanımızın döneminde tarihi yapıların ortaya çıkarılmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de konuşmasında Isparta için önemli bir gün yaşandığını söyledi. Bilgiç, kent meydanında yapılacak daha çok iş olduğunu belirtti.

Bilgiç, “İnşallah üzüm pazarındaki yüzyıllara dayanan tarihi eseri ortaya çıkarmış oluruz hem de bununla beraber Isparta’daki kent meydanını daha da genişletiriz. Başka şehirlere gittiğimizde gördüklerimizi kıskanıyoruz. Geçen hafta Sivas’a gittim. Sivas’ın muhteşem kent meydanını, tarihi dokunun nasıl açığa çıktığını gördüğünüzde ibretlikle bakıyorsunuz. Şükrü başkanla bu meseleyi Isparta’da halletmiş olacağız” diye konuştu.

Törende meydan çalışmalarını geçmişte ilk başlatan Belediye eski Başkanı Mehmet Aybatılı da vardı. Vali Ömer Seymenoğlu da kurdele kesiminde yer aldı.

*LEVENT DOĞAN

                                       

Bu haber 2110 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...