KADIN DEYİP GEÇME..

1 Nisan 2021 18:02

ODTÜ Kimya mezunu Ahmet Şahin ile eşi Tülin Hanım memleketine yatırım yapmak için Isparta’ya döndü. 2009’da Kuleönü ovasında 30 bin m2’lik alanda tam otomasyon sistem yumurta tavuğu çiftliği kurdular. İşadamı Ahmet Şahin 2014’de vefat edince işin başına Tülin Şahin geçti. Başarılı kadın girişimci, 7 yılda işi büyüttü, ekonomik hacmini artırdı, yeni yatırımlara imza attı.

Türkiye’de yumurta üretiminin merkezi, borsası Afyonkarahisar’a bağlı Başmakçı Kasabası. Yumurta deyince akla ilk Başmakçı gelir. Ama Isparta da üretim potansiyeli ile öne çıkıyor. Kanatlı hayvan sektörü ve yumurtacılık anlamında iddiasını ortaya koyan Isparta’da bu alanda önemli girişimler ve yatırımlar bulunuyor. Kuleönü ovasına 12 yıl önce 30 bin m2’lik alanda kurulan yumurta tavuğu çiftliği, günlük 190 bin üretimi ile Isparta’nı bu alandaki en önemli üretim gücü.

MEMLEKETİNE YATIRIM İÇİN GELDİ

Kuleönü ovası, Bozanönü Köyü yakınında 12 yıl önce kurulan Tempo Tavukçuluk şirketinin öyküsü memleket sevdasına dayanıyor. Aslen Senirkentli olan Ahmet-Tülin Şahin çifti 1985’de evlendikten sonra İstanbul’a göç etti. Burada temizlik ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ahmet Şahin, memleketine yatırım yapmak istedi. ODTÜ Kimya mezunu olan Ahmet Şahin, büyükbaş hayvancılık üzerine yatırım yapmak için araştırma yaptı ama kader yumurta tavukçuluğu yatırımı yapmasına vesile oldu. Şahin ailesi 2009 yılında hava akımı yönünden avantajlı olan Kuleönü ovasında 30 bin m2’lik alana tam otomasyon yumurta tavuğu çiftliği kurdu. 245 bin adet tavuk kapasiteli çiftlikte 195 bin hayvan ile günlük 190 bin adet yumurta üretimi yapılıyor. Tam otomasyon sistemi sayesinde üretilen yumurtalar el değmeden paketleniyor, sevkiyata hazır hale getiriliyor.

Ancak kader Kadın Girişimci Tülin Şahin’i 2014 yılından itibaren yükün tek başına sırtlanmasına neden oldu. 2014 yılında eşi Ahmet Şahin’i kaybeden Tülin Şahin, 7 yıldır günlük 190 bin adet yumurta üretilen çiftliği tek başına yönetiyor.

30 BİN M2’LİK TAM OTOMASYON SİSTEM

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, ITSO Kadın Girişimciler Kurulu’nda İcra Kurulu Üyesi olan Tempo Yumurtacılık Sahibi Tülin Şahin’i işyerinde ziyaret etti. Isparta KAGİK Başkanı Zuhal Büyükçulcu da Milletvekili Özel’in ziyaretinde hazır bulundu.

30 bin m2’lik alanda kurulu Tempo Yumurtacılık şirketi sahibi Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Tülin Şahin, Milletvekili Özel’e çiftlik hakkında ve sektör hakkında bilgi verdi. 12 yıl önce hava akımının istenilen düzeyde olması nedeniyle yumurta çiftliğini Kuleönü ovasında kurduklarını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

YUMURTA DEĞİL TAVUKLARIN SAĞLIĞI DAHA ÖNEMLİ

“Hiç aklımızda yokken eşim ile birlikte 12 yıl önce burada yumurta çiftliği kurduk. Hiç ilgimiz olmayan bir sektördü. Aslında büyükbaş hayvan çiftliği kurmak istiyorduk ama nasip böyleymiş. Tesisimiz 245 bin tavuk kapasiteli. Eşim ODTÜ kimya mezunu. Memleketine yatırım yapmak istiyordu, 2009’da buraya döndük. Çok araştırdıktan sonra hava akımı nedeniyle bu işin burada uygun olacağını tespit ettik. Bizden sonra burası canlandı. Yollar açıldı, başka çiftlikler kuruldu. Yumurta tavuğu besliyoruz. Prematüre bebek bakmak gibi bir şey. Gece-gündüz teyakkuz halindesiniz. Günlük 190 bin yumurta üretiyoruz. Ama yumurta almak önemli değil önemli olan tavuklarımızın sağlıklı olması. 24 saat veterinerimiz kontrol altında. Alarm sistemimiz var. Suları, yemleri gitmezse, hava akımı değişirse, ısı kaybı yaşanırsa alarm veriyor. Cep telefonumuza sinyal geliyor. Tavuklarımızın sağlığı çok önemli.

Yumurta verimi düşen, kesime zamanı gelen tavukları Akşehir’e gönderiyoruz. Tavuk salam olarak değerlendirilip, başka ülkelere satılıyormuş. Kendi yemimizi kendimiz üretiyoruz. Hammadde alıp, yem yapıyoruz. Böylece yem maliyetlerimizi düşürüyoruz. Aksi takdirde içinden çıkmak kolay değil.

IRAK KAPISI KAPANINCA BAŞKA PAZARLAR

Ürettiğimiz yumurtaları hem içi pazarda hem dış pazarda değerlendiriyoruz. Irak kapısı kapanana kadar tüm üretimimiz o ülkeye gönderiyorduk. Ama kendi çiftliklerini kurmuşlar yumurta ithalatını durdurdular. Kapılar kapalı. Irak kapanınca Dubai, Katar gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Yurt içinde de satışımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte Isparta’da ürettiğimiz yumurtayı Isparta pazarında da satmak istiyoruz. Kendi markamızla satışa başlayacağız. Isparta’da da ürünlerimiz alınabilecek. Tam otomasyon sistem olduğu için iş gücü maliyetimiz düşük. Şu anda 13 kişiye istihdam sağlıyoruz.

GÜBRESİ BİYOGAZ OLUYOR

Tavukların gübreleri de biyogaz olarak değerlendiriliyor. Biyogaz üreten bir şirkete gübreleri satıyoruz. Burdur’dan geliyorlar, gübreyi alıp gidiyorlar. İşletmemizin bugünlere gelmesinde ortağım Hikmet Metin Tunç ve ekip arkadaşlarımızı payı büyüktür.

KADINLAR ARTIK HER ALANDA BAŞARILI

ITSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zuhal Büyükçulcu da Milletvekili Özel’e kadın girişimcilere verdiği destek ve değerden ötürü teşekkür etti. Isparta’da kadınların da büyük başarılara imza attığını belirten Büyükçulcu, “kadınlarımız artık her alanda. Sanayide, tarımda, ticarette her alanda kadın girişimciliği görebilirsiniz” diye konuştu.

*LEVENT DOĞAN

 

Bu haber 2354 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...