Engellilere İş Desteği müracaatı için son gün 16 Nisan

8 Nisan 2021 18:03

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Isparta İl Müdürü Mustafa Höke, engellilere yönelik hibe desteği başvurularının 16 Nisan tarihinde sona ereceğini belirterek, engellilerin kuruma gelmeden e – devlet üzerinden de başvurularını yapabileceklerini söyledi.

İl Müdürü Höke, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “İŞKUR tarafından engellilere 65 bin TL’ye kadar iş desteği sağlanıyor. Hibe desteğini almak isteyen engelliler 16 Nisan 2021 tarihine kadar İŞKUR’a başvurabilecek. Başvuru döneminin başlamasıyla birlikte İŞKUR engelli hibe desteği nasıl alınır sorusuna yanıt aranıyor. Proje sunmak isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden online olarak başvuru yapabilecekler.

İŞKUR DUYURDU: HESAPLARA KARŞILIKSIZ 65.000 TL YATIYOR!

İŞKUR engelli hibe desteği nasıl alınır? Engelli desteği başvuru şartları nelerdir? İş kurmak isteyen anca bunun için gerekli kaynağı olmayan engelli vatandaşlar 65 bin TL'ye kadar İŞKUR desteği alabilecek. Böylelikle engelli vatandaşların kendi işi olabilecek. Proje sunmak isteyen vatandaşlar www.iskur.gov.tr adresinde "Duyurular" bölümünde yayımlanan başvuru rehberi ve formuna göre hazırlayacakları projeleri 16 Nisan 2021 tarihine kadar başvurabilecek. Son olarak 65 bin liraya kadar hibe desteği sağladıklarını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engelli hibe desteği başvurusu ile ilgili açıklama yaptı. Peki engelli hibe desteği başvuru şartları nelerdir?

BAŞVURULAR NASIL VE NE ZAMAN YAPILACAK?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engelli hibe desteği başvuruların e-Devlet üzerinden yapılabileceğini açıklandı.

İŞKUR'un resmi sitesinden yaptığı açıklama şu şekilde;

"Engelli hibe desteği, engelli vatandaşlarımızın kendi işlerini kurmalarını amaçlayan hibe destek programıdır.

Aşağıda yer alan Başvuru Rehberi ve Başvuru Kılavuzuna göre hazırlanacak projeler, kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan Komisyon tarafından değerlendirilecektir. Kabul edilen her bir proje için 65.000 TL'ye kadar hibe desteği sağlanacaktır.

Başvurular 16 Nisan 2021 tarihine kadar "e-Devlet" üzerinden gerçekleştirilecektir.

Elden veya posta ile yapılan proje başvuruları kabul edilmeyecektir."

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU

1) DESTEĞİN AMACI: Komisyon tarafından verilecek desteğin amacı, engellilerin kendi işlerini kurmasına yardımcı olmaktır.

2) BAŞVURU ŞARTLARI VE AÇIKLAMALAR

Genel olarak: Proje sahipleri 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, vergi mevzuatı ve diğer ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini tam ve eksiksiz olarak yerine getirmekle mükelleftir.

a) Kimler başvurabilir?

Aranılan şartlar Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az % 40 olduğu "Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları" ile belgelenen kişiler mevzuatımızda engelli olarak kabul edilmektedir.

Hibe desteğinden yararlanmak isteyen engellilerin aşağıdaki bütün şartları son başvuru tarihi itibariyle taşıması gereklidir.

a) İŞKUR'a engelli kaydı olmak,

b) Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az % 40'ından yoksun olduğuna ilişkin "Sağlık Kurulu Raporuna" sahip olmak,

c) 18 yaşını tamamlamış olmak,

d) Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,

e) İŞKUR'a herhangi bir borcu bulunmamak,

f) Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak),

g) İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,

h) Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak,

i) Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak, j) Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,

k) Herhangi bir icra dosyası bulunmamak, (Komisyon tarafından kabul edilen projelerin sözleşme imzası öncesinde https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresinden kişinin icra dosyasının olup olmadığı sorgulaması yapılacaktır.)

l) Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği projelerinde "Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği" belgesine, Arıcılık projelerinde ise "Arıcılık" belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER NELERDİR?

a) Girişimcilik eğitim programı sertifikası,

b) Adli sicil kaydı sorgulama belgesi,

c) Vergi Dairesinden proje başvuru tarihinden önceki bir ay içinde alınmış, proje sahibinin güncel vergi mükellefiyet durumunu gösterir belge,

d) Kurulacak işin konusu ile ilgili mevzuatında zorunlu belge istenmesi durumunda, bu mesleki bilgiyi gösteren diploma, sertifika gibi belgeler,

e) Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörlerinde sunulacak projelerde, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacak "İşletme Belgesi" (İşletmesi olmayanların işletmesi olmadığına ilişkin yazıyı, pasif işletmesi olanların proje başvuru tarihinden geriye doğru son 1 yıl içerisinde işletmede hayvan hareketliliği olup olmadığına ilişkin yazıyı eklemesi gereklidir.)

f) Faaliyet alanı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği olan projelerde "Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği" belgesi, Arıcılık projelerinde ise "Arıcılık" belgesi (sertifikası), g) Emekli olmadığını gösterir belge.

NELER DESTEKLENECEKTİR?

Komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde, aşağıdaki maliyetler karşılanabilecektir:

a) Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 5.000 TL.

b) İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60'ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 15.000 TL.

c) Demirbaş desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 45.000 TL.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 2273 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...