Haberler
“Fırıncılar 6 aydır kan ağlıyor”
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“İhraç kalitesinde olan elmalarımız para ediyor”
12 Nisan 2021 18:11ITSO Yönetim Kurulu Üyesi, depoculuk ve iklimlendirme sektörünün önemli aktörlerinden Ahmet Öztürk, elma piyasasını değerlendirdi. Öztürk’e göre, ihraç kalitesindeki elmada problem yok, en büyük alıcı Hindistan. İhracata gitmeyen iç piyasalık elmalarda fiyat düşük, pazar durgun.
Son zamanlarda Isparta elması yine gündemde. Isparta’ya çıkarma yapan CHP’li Milletvekillerinin Ankara dönüşünde gündeminde elma da vardı. Elmada yaşanan sorunlar, üreticinin para kazanamadığı söylemleri TBMM gündemine kadar taşındı.
ITSO Yönetim Kurulu Üyesi, depoculuk ve iklimlendirme sektörünün duayen isimlerinden Ahmet Öztürk, elma piyasasını değerlendirdi. Isparta’nın özellikle atmosfer kontrollü depoculukta Türkiye birincisi olduğuna dikkat çeken Öztürk, elmanın durumunu şöyle analiz etti:
“Bu yıl çok fazla elma üretimi oldu. İhraç kalitesinde olan elmalarımız para ediyor. Şu an ihracat hızlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle Hindistan Pazarı Isparta için çok önemli. Ancak Hindistan’da uygulanan vergiler nedeniyle maliyetler yükseliyor. Ama Hindistan olmasaydı bu yıl elmada daha büyük sıkıntılar yaşanabilirdi. Şu an depolarda 150-200 bin ton elmanın alıcı beklediğini tahmin ediyorum. Bu ürünlerde toplama ve hasat dönemi işçilik hataları var. Elmada el bereleri oluşmuş. El bereli elma ihracata gitmiyor. Hindistan’a mal gönderen tüccar bu ürünleri kabul etmiyor. Depolarda bekleyen elmalar iç piyasaya yönelik elmalar. Şu an iç piyasada durgunluk var. 1,5, 2 TL’den satılıyor. Bu rakamda üretici için yeterli değil. Maliyetleri kurtaracak düzeyde değil. Onun için iç piyasa elması depolarda bekliyor. El beresi olmasaydı bu ürünlerde ihraç edilebilirdi. Isparta olarak elma hasadı konusunda bir çalışma yapmak, el beresi sorununa çözüm bulmak zorundayız.”
*LEVENT DOĞAN