“Ekmeğe lezzet katan Usta Fırıncıdır”

13 Nisan 2021 17:56

Kökeni eski çağlara kadar uzanan, genellikle dededen veya babadan yadigâr kalan Fırıncılık mesleği, dışarıdan kolaymış gibi görünse de aslında büyük bir titizlik istiyor. İşin ustası olmak için belki yıllarınızı vereceğiniz bu meslekte kendinizi ateşin başına geçip sadece ekmek pişirmekle sınırlandırmamanız gerekiyor. Lezzetiyle hafızalara kazınan ekmekleri hazırlamak, damaklarda iz bırakan lezzetlere imza atmak için bu mesleğe dair pek çok sırrı keşfetmek şart.

42 yıllık fırıncı Halıkent Ekmek Fabrikası Sahibi Mehmet Ali Kaya da ekmek üretiminde ustalığın önemine dikkat çekiyor. Makineleşme alanında fırıncılık sektöründe çok önemli gelişmeler yaşandığını ve hala devam ettiğini belirten Kaya, damaklarda lezzet bırakan ekmek için ustalığın, hamurun içine katılan malzemenin çok önemli olduğunu söyledi. Fırıncılığın teknolojinin, makineleşmenin yenemediği ender sektörlerden birisi olduğunu belirten Kaya, şu açıklamalarda bulundu:

FIRINCILIKTA ÇOK İYİ USTALARIMIZ VAR

“İlkokul bittikten sonra fırında çırak olarak işe başladım. İlk ustam Uysal Ekmek sahibi Merhum İbrahim Uysal’dır. Sonra Hasan İlhan ustam oldu. Beslen Ekmek, Salman Ekmek fabrikalarında 22 yaşına kadar çıraklık, kalfalık ve ustalık yaptım. İşin sırrını öğrendiğim ustalarım vardı. Hepsinden farklı bir şey öğrendim. O zaman kara fırın vardı. Makine ve teknolojik imkanlar yoktu. Ekmek odun ateşinde pişerdi.

1993 yılında babamın da desteğiyle kendi işyerimi kurdum. Bu semte hitap etmesi için adını Halıkent Ekmek Fırını koydum. İlk başta 150 m2’lik bir işyeri ile başladım. Fırını kurarken borulu sistem yaptım. Isparta’nın ilk borulu sistem yapan fırınlarından birisiyiz. Sonra sürekli kapasitemizi artırdık, fırınlarımızı yeniledik. Şimdi 600 m2’ye kadar ulaştık. Alt katta kara fırın yaptım. Borulu sistemi kurduğumuzda odun-kömür ile çalıştırıyordum. Doğalgaz gelince dönüşüm yaptık. Hem geleneksel üretim yapıyoruz hem de teknolojinin imkanlarından faydalanarak makineli üretim yapıyoruz.

GÜNLÜK 60 BİN ÜRETİM KAPASİTESİ

Döner sistemli, hiç el değmeden pişiren fırınlarımız var. Yönetmeliklere uygun olarak faaliyet gösteriyoruz. Günlük 60 bin ekmek üretim kapasitesine sahibiz. Ama pandemi nedeniyle kapasitemizin yarısı kadar imalat yapıyoruz. Buna da şükrediyoruz. Fırınımızda ev ekmeği, küçük ekmek, sarı buğday ekmeği, tost ekmeği, rol ekmek dediğimiz tek kişilik paketli ekmek imalatı yapıyoruz.

ISPARTA’DA KALİTELİ UN ÜRETİLİYOR

Mayamızı kendimiz yapıyoruz. Maya ekmekte çok önemli. Kaliteli maya ile kaliteli ekmek üretimi yapıyorsunuz. Şu an 120 araç ile 120 satış noktasına ekmek bırakıyoruz. Antalya, İzmir, İstanbul’a özel sipariş götüren müşterilerimiz var. Makineleşmenin ekmeğin tadı ile damakta bıraktığı lezzet ile alakası yok. Önemli olan ustalık. Usta hamuru hazırlarken kullandığı malzeme ve miktarını bilir. Ekmeğe lezzet katan da budur. Hammaddemizi Isparta’dan temin ediyoruz. Hediye Un ve Eğirdir’deki Unsa fabrikasından hammaddemizi temin ediyoruz. İlimizde üretilen unun kalitesi çok yüksek. Bu da ekmeğin lezzetini etkiliyor.

PANDEMİDE SÜREKLİ ÜRETTİK

Fırıncılık çok önemli bir meslek. Pandemi döneminde hiç durmadık. Üretime devam ettik. Halkımızın ekmek ihtiyacını karşıladık. Evden çıkamayıp gelemeyen müşterilerimizin evine kadar ekmek servisi yaptık. Ekmek ihtiyaçlarını karşıladık. Askıda ekmeğimiz burada sürekli var. Hayırsever müşterilerimizin aldığı ekmekleri ihtiyaç sahiplerine buradan dağıtıyoruz.

10 KİŞİYE İSTİHDAM

Hijyene, temizliğe çok önem veriyoruz. Tüm makinelerimiz paslanmaz kromdan. Kasalarımızı yıkayan özel bir makinemiz var. Ayda 2 kez köpüklü su ile yıkıyoruz. Halkımızın sağlığı bizim için çok önemli. Küçük ekmeği kağıt ambalaja katarak satıyoruz. Yenilikleri hep takip ediyoruz. 10 kişiye istihdam sağlıyoruz. 2.kuşak oğlum Tayyip Kaya, inşallah benden sonra bu mesleği devam ettirecek.”

Fırın ustası Mehmet Ali Kaya, fırıncılık mesleğinin geleceğine ilişkin endişeli olduğunu söyledi. Fırınlarda çalışmak üzere artık çırak gelmediğini belirten Kaya, “artık çırak bulamıyoruz. Kalfa olmak isteyen, usta olmak isteyen yok. Çünkü zor bir meslek. İnsanlar gece çalışmak istemiyor. Akşam 7’de başlayan mesai sabaha karşı 4’de bitiyor. Yoğunluklu ekmek üretimi bu saatte yapılıyor. Zor olduğu için çalışmak istemiyorlar. Bu yüzden yeni usta yetişmiyor” dedi.

Ramazan hazırlığı

Fırıncılık sektöründe yoğunluk yaşanan dönem Ramazan Ayı. Halıkent Ekmek Fırını da Ramazan için hazırlıklara başladı. Fırıncı Mehmet Ali Kaya, Ramazan Ayı’nda hem ekmek hem pide üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu ayda yoğunluk yaşandığını belirten Kaya, “çalışanlarımız, ustalarımız özverili bir çalışma yapıyor. Oruçlu olarak ekmek çıkaran arkadaşlarımız var. 250 derece sıcak karşısında çalışıyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum. Allah yardımcıları olsun” dedi.

*LEVENT DOĞAN

Bu haber 1552 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...