Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“Sütçüler Turizm ve Tarımla kalkınacak”
16 Nisan 2021 17:55Başkan Yurdabak sözlerine kısa özgeçmişini anlatarak başladı. Başkan Yurdabak, “1978, Sütçüler doğumluyum. Burada ortaöğretimimi bitirdikten sonra İstanbul'a giderek ticarete atıldım. 2005 yılında sıla-i rahime geri döndüm. Burada hala olduğu gibi ticaret ile uğraştım. 2019 yılında belediye meclis üyesi oldum. Belediye başkanımız rahmetli olduktan sonra belediye meclis üyeleri içinden belediye başkanı olarak, 2019 Ağustos ayında görevime başladım.
Belen mahallesi, Çukurtarla Mevkiinde 100 tonluk betonarme fosseptik deposu yaptık. Bir mahallemiz daha vardı ve içme suyumuz yoktu. 3000 metre terfi ve dağıtım şebekesi döşeyerek 50 tonluk su deposu yaptık. İlçemizde Musalla, Ortagoz, Aşağıyaka ve Başkoz mevkiilerimizde yaz ve kış mevsimlerimizde açık tutmak için betonlama, kumlama, duvar çalışmaları yaptık. Sütçülerimiz zaten nereye elimizi atarsak düz bir arazi olmadığı için öncelikle duvarını örmemiz gerekiyor. Sonrasında yapacağımız hizmete başlamamız gerekiyor.”
Sütçüler’e kazandırılacak düğün salonu ve mesirelik alanlarla ilgili konuşan Başkan Yurdabak, “Belen Mahallemizde 3500 metrekarelik bir alanı kilit taşı döşedik, 1 kmde kaldırım çalışması yaptık. İlçe merkezimizde halkımızın ivedi bir şekilde ihtiyacı vardı, bizim düğünlerimiz sokakta yapılıyordu, büyük toplantı salonumuz yoktu, küçük bir toplantı salonumuz vardı fakat o da insanlar gibi ömrünü yitirmişti. Binamız eskiydi, orayı yıkıp yenisini yapıyoruz. 1000 m2 Kapalı alanı var. Artık düğünlerimizi ve toplantılarımızı orada yapacağız. Toplu iftar yemeklerimizi orada vereceğiz. Bu da Sütçüler için ciddi bir yatırım, olmazsa olmazımızdı. Büyük çoğunluğunu bitirdik. Devam eden kısmı ise yaz sonunda halkımızın hizmetine sunacağız. Yeşildere, Bekirağalar mevkii üzerinde mesire alanına başlamıştık, şükürler olsun %99' luk kısmını bitirdik. Yaklaşık bir ay sonra halkımıza sunacağız. Orada da ciddi çalışmalar yaptık. 500 Metre istinat duvarı ördük, 4700 metre kilit taşı döşedik ve 500 metre panel çit yaptık. Buranın karşı tarafında bir yerimiz daha vardı, orayı da bağış olarak belediyemize aldık ve ikinci bir mesire alanı daha yapıyoruz. Aynı mesire alanımızda havuz, restoran, kafeterya ve mescidimiz var. Burayı da faaliyete geçiriyoruz. İlçemizin girişinde çok güzel bir çalışma yapıyoruz. Yürüyüş yolları, ışıklandırmalar, üç boyutlu kilit taşları ve eskiden dere olan yerleri toplayıp, su kanalları yapıyoruz. İlçe girişimizin çok güzel görüntüsü olacak. İlçemizin bahçe aralarında su kaçakları ve erozyonu önlemek adına kapalı borular sistemi yaptık. Hala yapmaya devam ediyoruz. Manzaraya hakim olan bir yerimiz Pınarköy mevkiine 12 metrelik, ışıklandırmalı Türk bayrağımızı yaptık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Akşam Sütçüler' e girdiğinizde sizleri karşılayacak. Dere Mahallemizde inişi, çıkışı problemli olan çamurlu yolu olan mezarlığımıza istinat duvarı ve kilit taşı yapıldı. Çam arası diye tabir ettiğimiz yolumuzu yaklaşık 100 kamyona yakın hafriyat çekerek ıslah ettik. Yaza da asfaltlamasını yapacağız. Bunun da büyüklerimizden sözünü aldık” dedi.
Sütçüler’in turizmle kalkınacağını dile getiren Başkan Yurdabak, “Kartalyuvası Turizm Tesislerimizi rahmetli belediye başkanımız, Sayın Mustafa Üstün faaliyete geçirmişti. Biz de üzerine bir şeyler koymaya çalışıyoruz. Tabi tam anlamıyla tanıtımımız olmadığı için yaklaşık %70 kapasite ile çalışıyoruz. Yaz aylarında %100 kapasite ile çalışıyoruz. Turlar ile anlaşma yapmaya çalışıyoruz fakat daha fazla alt yapıya ihtiyaç duymaktayız. Bu alt yapıyı butik otel tarzında yapmayı düşünüyoruz. Turlar en az 30- 40 kişilik gruplardan oluşmakta ve bizim 3 bungolov evimiz, 18 izolasyonlu çadırımız var. 2'şer kişi kalsa toplam 42 kişi ağırlayabiliyoruz. Kalan müşterilerimiz olduğu için bu nedenle turlara dönüş sağlayamayacağız. Bu yüzden butik otele ihtiyaç duyuyoruz. En kısa sürede bu ihtiyacı giderip tur anlaşmalarımızı yapacağız. Burayı görenler oldukça hayran kalıyorlar. Önce bizim yerli turistlerimizi çekmemiz gerekiyor. Ispartalı vatandaşlarımız Sütçüler'i bilmiyor.
Yazılı Kanyonumuz dünyaca ünlü yerimizdir. Türkiye'de buraya benzeyen çok az yerimiz var. Keşfedilmiş ve hala keşfedilmeyi bekleyen yerimiz.
Şu an sosyal medya üzerinden tanıtım yapmaya çalışıyoruz. Isparta'da halk otobüslerimizin arkasında ve billboardlarda reklamlarımız var. Yerel radyolarımızda reklamlarımız var. Fakat bunlar da yetersiz kalıyor. Neden? Yoğunluğu karşılayamayacağız. Altyapımızı yaptıktan sonra Sütçüler'i, Türkiye' ye tanıtmak hedefimizdir. Sütçüler turizm ile kalkınacaktır” diye konuştu.
Sütçüler’in doğal güzelliklerinden bahseden Yurdabak, “Sütçüler keşfedilmeyi bekleyen bir cennettir. Burada tarih, doğa ve çok güzel pınarlarımız var. Havamızda aynı gün içinde her iklimi yaşayabilirsiniz. Sütçüler' in kekiği ve dutu meşhurdur. Pandemi dolayısıyla kekiğin faydaları basında da yer aldı. Eskiden İstanbul'un taşı toprağı altın derlerdi, hemşerilerimiz oraya çalışmaya gitmişlerdi ve bizler de gittik fakat bizim taşımız toprağımız altınmış. Kayıtlı olarak yıllık 300 ton kekiğimiz çıkıyor. Tabi hemen araştırmalar yapıldı şu an Süleyman Demirel Üniversitesinde hocalarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Kekiğin içerisinde kalitesini gösteren Karvakrol adlı bir madde bulunmaktadır. Türkiye genelinde %50-55 oranlarında bulunurken Sütçülerde yetişen kekiğimizde, %80-82 oranında bulunmaktadır. Yağ oranı Türkiye genelinde %1- 1.3 iken bizim kekiğimizin yağ oranı %2- 2.2 dir. Önümüzdeki yıllardan itibaren bunun işlemesini bizler yapacağız. Kuru kekiğimizin kilosu 10 liraydı, 15 liraya çıktı. Şimdi köylümüz kazanıyor. Ekonomiye katkı sağlıyor. Fabrikasını kurup bunu çoğaltacağız. Şuan ilçe merkezimizin nüfusu 2000. Tabi neden göç veriyoruz? Maalesef bir işletmemiz yok, sanayimiz yok. En büyük sıkıntımız ulaşım. Isparta' ya 100 km, Antalya'ya 130 km mesafemiz var. Ulaşıma nakliye eklenince maliyetimiz yükseliyor. Bu yüzden turizmle ve tarım ile kalkınmaya çalışacağız. Bizde kendi çabamızla mantar üretim tesisleri kurmak hedefimizdir. Yaklaşık 30 aileye istihdam sağlamış olacağız. Kekik fabrikası kuracağız ve bu şekilde nüfusumuzu fazlalaştırmaya çalışacağız. Boş arazilerimize gül ve lavanta dikiliyor. Tabi bizler de mermer ocaklarına karşıyız. Maalesef elimizden gelen bir şey yok. Doğamızı katlediyor evet ama onlarında ülkemize ciddi anlamda getirileri var. Devletimizin de denetimleriyle onlar nasıl uygun görüyorsa sistem bu şekilde yürüyor. Belediye başkanlarımız ile aramız çok güzel, 12 ilçemiz var. Tüm belediye başkanlarımız ile toplantılarımız ve seminerlerimiz oluyor. Büyüklerimizden akıl danışırız, sağ olsunlar hepsi her konuda bize yardımcı olurlar. Naçizane bizimde elimizden gelen bir şey olursa yardımcı oluruz. Keşke herkes belediye başkanları gibi anlaşsa. Şükrü Başdeğirmen' e kolaylıklar dilerim, işi oldukça zor. Şuan çalışıyor, çalışmalarını takip ediyoruz. Elinden geldiğince gayretle çalışıyor. Sütçüler ile alakalı henüz bir şey gelmedi fakat sözümüzü aldık. Ciddi bir şekilde desteklerini vereceklerinden eminim. Isparta'da, köyleri ile birlikte yaklaşık 25000 Sütçülerli vatandaşlarımız var. Umuyoruz yaza doğru Sütçüler' e ciddi bir yatırım yapılacaktır. Milletvekillerimiz de sağ olsunlar ne zaman arasak telefonlarımızı açarlar. Derdimiz olduğu zaman yardım ederler. Memnunuz, yolları ve bahtları açık olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
*LEVENT DOĞAN