“Daha önceleri Muhtarlıkta gönüllülük esastı, maaş cazibe yarattı”

19 Nisan 2021 17:32

Geçmişte muhtarlık görevininin gönüllülük esasına göre yapıldığını vurgulayan Mehmet Tönge Mahallesi Muhtarı Osman Kınay, şöyle konuştu; “Ben Isparta’nın en uzak mahallesinde muhtarlık yapmaktayım. Mahalleme muhtar seçildiğim zaman, mahallemde ne bir kaldırım , ne bir asfalt , okul, park aklınıza gelebilecek hiçbir şey yoktu. Zamanla çeşitli bürokratlarla beraber başta belediye başkanları ve valilerin desteği ile mahallenin sorunlarını çözmek için gayret gösterdik.

1 Aralık 1991 tarihinde muhtar seçildiğimde muhtarlık maaşı yoktu. Aylık 10 TL gibi bir ödeneği vardı. 2014 senesine kadar çok fazla bir para almıyordu. Bu işte gönüllülük esastı. 2014 yılından sonra bu iş maddi yönde muhtarlara biraz fazla kaynak aktarıldı. Sigortası olmayanlara da sigorta yapıldığı için muhtarlık cazip hale geldi. Bu nedenle çok revaçta. Çarşıda esnaflık yaptığım için mahallemizle ilgili görüşmelerimizi hem çarşıda hem de mahallemizde yapıyoruz. Zaten tüm resmi kurumlar çarşıda olduğu için beni her an her dakika bulabiliyorlar. Hem resmi kurumlarla hem muhtarlıkla işi olduğunda vatandaşımızın 10 Km gidip gelmesi gerekir. Bu yüzden çarşıda olmam iki tarafa da kolaylık sağlıyor.

Isparta’da Kunduracılar Sitesinden sonra konut yapmak için kooperatif kuruldu. Bu kooperatifi kuran kişi Mehmet Tönge’dir. Arkadaşları ve yönetim kurullarıyla beraber 1989 yılına kadar 806 adet müstakil bahçeli ev yapıldı. Bu arada Mehmet Tönge Kooperatif başkanı Fatih Zinci ve o gün ki Belediye Başkanı Altan Raşit Civan belediye meclisinin tamamının oylarıyla mahallenin isminin Mehmet Tönge olmasına karar aldılar. 1 Aralık 1991 yılında muhtarlık seçimi yapılarak göreve başladım. Göreve başladığımda mahallemizde hiçbir şey yoktu, şimdi mahallemizde herşey var. Isparta da iki sosyal tesisi olan tek mahalle biziz. Aklınıza gelebilecek her türlü hizmet mahallemiz de mevcuttur. Mahallemizde tüm yollarımız asfalttır. Kaldırımları yapılmış durumda. 13 tane çocuk parkımız vardır. Şuan da Belediye Başkanımızın himayesinde 10.000 m2 park yapıldı. Şuan da ihalesi yapılan spor tesislerimiz olacak. Mahallemizin tek dezavantajı şehire 10 Km uzağız.

Mahallemizde öyle bir camimiz var ki 900 m2 Isparta da tektir. Sağlık Ocağımızı ve okullarımız hayırsever vatandaşlarımıza yaptırdık. Gece gündüz demeden mahallemizin her yanına koşturduk. Görev yapan tüm Belediye başkanlarımız , Valilerimiz ve Daire müdürlüklerimiz bizlere çok destek oldu. Aklınıza gelebilecek her kurum bizlere destek oldu. Uzun zaman Muhtarlık Derneğinde Başkanlık yaptığım için de zaten tanınan bir insandım. Bir çocuk bile dünyaya 9 Ay 10 Günde geliyor. Bizlerde mahallemiz için çok uğraş verdik.

Mahallemiz de yaşantı devam ettiği için , tabi ki ihtiyaçları da  oluyor. Bizim mahallemiz kooperatif alanı olduğu için yeni yapılaşma olduğu için sosyal tesis ve yeni bir işyeri açabilecek alanımız mevcut değil. Pandemi dönemi nedeniyle de ulaşım da her mahalle gibi bizlerde arada sıkıntı çekebiliyoruz. 2013 yılında mahallemizde sel afeti olmuştu. O gün görevdeydim.  O günün şartlarında Belediyemiz çok destek verdi.  Mahallemize maddi manevi yardım ettiler. Tabi bu arada su işlerine olan müraacatımızda mahallemizde ki sel sularımızı tahliye edecek kanallar yapılacaktı. Göreve tekrar geldiğimde bu hizmet başladı. Bu sene içerisinde yağmur suyu problemimiz tamamen halloluyor. Mahallemiz daha iyi bir nefes alacak. Dediğim gibi mahallemiz yaşıyor ve yaşadıkça da mahallemiz yeni hizmetler istiyor.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile uzunyıllardır süregelen dostluğumuz ve iletişimimiz mevcut. Uzun zamandır muhtar olduğumdan dolayı tüm belediye başkanlarıyla iletişimimiz iyiydi. Hepsinden de iyi hizmetler aldım fakat Şükrü Başdeğirmen hep içimizden biriydi. Esnaf arkadaşımızdı. Uzun yıllar beraber görev yaptık ve çalıştık. Her isteğimiz sayesinde kolaylıkla gerçekleşiyor. Yaptığı çalışmalardan da oldukça memnunuz. Isparta’da çeşitli yerlerde, çeşitli çalışmaları devam etmekte. Isparta’mız umuyoruz ki önümüzdeki günlerde daha iyi yer ve konumda olacak.”

*Levent Doğan

Bu haber 1328 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...