Oryantiring dalına ilgi artıyor

20 Nisan 2021 16:10

Oryantiring İl Temsilcisi Hümeyra Akkoç, kent merkezinin yanı sıra ilçelerde de bu dalın tanıtım için çalıştıklarını söyledi.

                Oryantiring İl Temsilcisi Hümeyra Akkoç, Gölcük ve Eğirdir’den sonra kent merkezi ve ilçelerde de yarışmalar düzenlemek istediklerini söyledi. Vaka sayılarının düşmesi halinde faaliyetlerini hızlandıracaklarını ve oryantiringin daha geniş kitlelere ulaşması için çalışacaklarını dile getiren eski milli sporcu Akkoç, oryantiring sporunda Türkiye çapında dereceler elde etmek için kolları sıvadıklarını söyledi.

                Oryantiring sporunun  koşarak hedef bulma sporu olduğunu kaydeden Akkoç, “Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Oryantiring Türkiye’ye  askeri kökenli bir branş olarak gelmiştir aslında. 90’lı yılların sonuna doğru. Normal özelliğini 2006 yılında federasyon olarak almış bir branş.  Milli takım sporcusu olma avantajlarında yararlanma için güzel bir branş. 2006 yılından sonra kendi özel kimliğini kurmuş bir branş. Koşarak hedef bulma sporudur. Harita ve pusula yardımıyla koşarak hedef bulma sporudur. Nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum.  Seçilen bölgenin park olabilir orman olabilir kapalı bir alan olabilir seçilen alanın özel haritası çizildikten sonra sporcu haritayla birlikte pusula yardımıyla bu sporu icra edebiliyor. İlk yıllarda zımba sistemiyle yapılabiliyordu zımba sisteminin dezavantajı oryantallikte en hızlı şekilde hedefi bulma derecesi ama zımba sistemiyle sporcu hangi hedefe hangi sırayla tespit etmemiz çok mümkün olmuyor. Bir elektronik sistemimiz var. Elektrik kontrol sistemi var yeni  bir süredir kullanılan. ESI dediğimiz bir cihazla elektronik sistemiyle uyumlu sporcuya ESI veriliyor sporcu ESI ile start noktasından başlayıp hangi hedefe ne kadar sürede gittiğini bulabiliyoruz. Pusula yardımı daha çok profesyonel yardım için bulunuyor. Başlangıç için kolay parkurlar olduğu için başlangıç aşamasında pusulaya ihtiyaç duyulmuyor. Pusula için bu branşı sadece hobi için değil biraz daha gönül vererek yapıp biraz maddi harcama yapmalılar. Bu süreç bazı parkurlar oluyor ki 15 dakika sprint dediğimiz yarışmalar bazıları 1 saat, 2 saat sürebiliyor long dediğimiz tabiriyle. Güneşten yön bulmak değil de daha asangi rengi dediğimiz belirli noktalar seçerek de yön bulabiliriz ama bu sporcuya çok fazla zaman kaybettiriyor. Pusulayla daha hızlı , gittikçe daha fazla efor sarf ettiğiniz için sağlıklı da düşünemiyorsunuz orda pusula ciddi anlamda yardımcı oluyor diyebilirim. Asıl kazanma kriteri doğru sırayla doğru hedefi en hızlı şekilde toplama kazanma kriteri budur. Doğru bulmayı geçtikten sonra sporcu artık sırada hız devreye giriyor herkes doğru bulursa dereceye giren sporcuları ayıklamak için önce bitiren kazanmış oluyor.  Çünkü büyük ormanlarda da bu sporu yapıyoruz biz” dedi.

                Oryantiring sporuna katkılarından dolayı Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Gevrek ve Spor Şube Müdürü Ahmet Taşdemir’e teşekkür eden İl Temsilcisi Akkoç, 7’den 77’ye herkesi bu dalla ilgilenmeye davet etti.

*Levent Doğan

 

Bu haber 1299 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...