“HERKES GÜLYAĞI ÜRETİM TESİSİ KURDU, FİYATLAR DÜŞTÜ..”

30 Nisan 2021 17:49

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, gülyağı piyasasında yaşanan krize ilişkin önemli bir değerlendirme yaptı: IPART destek oldu herkes gülyağı üretim tesisi kurdu. Herkes gülyağı üretti, eline çantasını alan gülyağı satmaya çıktı.

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, gülyağında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. TKDK’nın IPART kaynaklarından gülyağı üretim tesislerine destek olduğunu hatırlatan Adar, 12 bin avro olan gülyağı kg. fiyatının 4 bin avronun altına düşmesine dikkat çekti.

 İşte Adar’ın açıklaması:

Hepimiz yıllardır konuşuyoruz ama uygulamada tıkanıyoruz. Elma Borsası dedik ama el ele veremedik. Birlikte olamıyoruz. Yapılacak iş belli tek altın satış. Üretici sadece üretecek, sadece üretimi düşünecek. İşi sadece üretmek olacak. Satmak, pazarlamak ayrı bir iş, ayrı bir kişinin işi olmalı.

SANAYİLİK ELMA DEPOYA GİRMEMELİ

Soğuk hava depolarımızdaki ürünlerimizi sürekli takip ediyoruz. En son bildiğimiz 140 bin ton elmanın soğuk hava depolarında olması. Ama Isparta’da bütün ürünler soğuk hava deposuna giriyor. Meyve suyu üretimi için kullanılan sanayilik ürün soğuk hava deposuna girmemeli. Soğuk hava depolarının yükü hafifletilmeli.

GÜLYAĞI SATIŞI DA TEK ELDEN OLMALI

Gülde gülyağı üretim tesislerine yönelik IPART aracılığıyla çok destekler verildi. Fakat eksiklerimiz var. Destek olmak başarılı olmak anlamına gelmiyor. Gülyağı desteği alanlar yatırım yaptılar. Ama 12 bin avro olan gülyağı şu an 4 bin avronun altında. Destek alıp da tesis kuran firmalar sıkıntı olunca aldı eline çantasını yurt dışına gitti, müşteri aramaya başladı. Herkes ayrı koldan müşteri arıyor. Ama bundan Isparta kaybetti, kaybetmeye devam ediyor. Bu konuda da birlik olunmalı, birlikte hareket edilmeli.”

*Levent Doğan

 

 

Bu haber 1500 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...