“MANDALLAR MAHALLESİ’NDE YAŞANAN ÇEVRE FELAKETİ, MÜEZZİNLER’DE YAŞANMAMALI”

18 Mayıs 2021 15:37

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Isparta’nın Sütçüler ilçesine ve ilçeye bağlı Müezzinler Köyü’ne çok yakın bir alanda madencilik faaliyeti izni verilmesi için bir firmanın başvuruda bulunması üzerine konuyu ele aldı.

Aylin Cesur, Isparta’da ve Türkiye’de uygunsuz koşullarda yapılan, çevre ve yerleşimler için olumsuz sonuçlar doğuran madencilik faaliyetlerinin araştırılması için bir Meclis Araştırma önergesi ile konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Cesur, Meclis’e sunduğu önergede madencilik ve denetim konularının daha detaylı bir şekilde ele alınmasını, izin süreçlerinin incelenmesini ve daha önce pek çok yerleşimde yaşanan mağduriyetlerinin tekrarının yaşanmaması için çözümler bulunması istedi.

BAZI ÇED İZİNLERİ SONRASI DOĞA VE YERLEŞİM YERLERİ ZARAR GÖRÜYOR

“Yeterli denetimlerin yapılmaması, alınan ruhsatın sınırlarını aşan kazılara yol açarken, bazı madencilik faaliyetleri için verilen ÇED izinleri sonrası madencilik alanlarına yakın yerleşim yerlerinde yaşam ve doğa son derece kötü etkilenmektedir.”

“Verilen izinlerin ardından yeterli denetim yapılmadığı için, bazı firmalar ruhsat alanlarının dışında madencilik faaliyeti gerçekleştirmiş, bazı firmalarsa maden atıklarını ve pasaları dökülmesi gereken alanların dışındaki alanlara dökmüşlerdir. Bunun sonucu olarak madencilik alanlarına yakın yaşayan vatandaşlarımızın hayatı, bu faaliyetlerden olumsuz etkilenmiştir. Tarım alanları ve su kaynakları kirlenmiş, ortaya çıkan toz ve gürültü yerleşimlerde yaşamı zorlaştırmış, maden artıkları yolları kapatmış, tarım arazilerini kullanılamaz hale getirmiş, ormanlar zarar görmüş ve doğal yaşam olumsuz etkilenmiştir.”

DAHA ÖNCE DE SÖYLEDİK:

VATANDAŞLARIMIZIN İTİRAZLARI DİNLENMİYOR, HÜKÜMET FELAKETLERE GÖZ YUMUYOR: EN YAKIN ÖRNEĞİ MANDALLAR MAHALLESİDİR

“Ruhsat çevre kriterleri ve bölgede yaşayan vatandaşların itirazları göz önüne alınmadan verildiği için, firmalar çevreye ve yerleşimlere zarar veren faaliyetler yürütür hale gelmiştir. Bunun en yakın örneği, 26 Ocak 2021’de Çevre ve Şehircilik Bakanı’na verdiğimiz soru önergesinde ve 27 Ocak 2021’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğumuz araştırma önergesinde de bahsettiğimiz Isparta Sütçüler ilçesinin Mandallar Mahallesi’nde yaşanan ve vatandaşlarımızın mahallelerindeki evlerini terk etmek zorunda kalması ile sonuçlanan çevre felaketidir.”      

RUHSAT BAŞVURUSUNDAN ÖNCE VERİLMİŞ SÖZLER Mİ VARDIR, BİR AN ÖNCE ARAŞTIRILMALI

“18 Mart 2021 tarihli başvuruda yer alan proje tanıtım dosyasında “Daha sonra yapılan istişareler doğrultusunda ruhsat alanı içerisinde farklı bir noktada çalışma alanı belirlenerek yeni bir ÇED süreci başlatılmasına karar verilmiş olup…” ifadeleri geçmektedir. Buradaki istişarelerin devlet kurumlarındaki bürokratlarla yapılıp yapılmadığı ve istişarelerin içeriğinin ne olduğu büyük önem taşımaktadır. Başvurudan önce verilmiş sözler mi vardır, araştırılması gerekmektedir. Önceki hadiselerde yaşanan olumsuzlukların tekrar edeceği endişesi bu soruları sordurmaktadır.”

FELAKET YİNE GÖZ GÖRE GÖRE GELİYORUM DİYOR

“Konuyu yine önemli yapan ve kazı izni verilmesi durumunda çevrede pek çok zarar meydana geleceğini düşündüren ise projenin içeriğidir. İkinci ÇED sürecine konu olan projede mermer ocağı açılmak istenen arazi, Müezzinler Köyü’ne, aralarında TOKİ konutlarının da bulunduğu birkaç farklı yerleşim alanına, Sütçüler Kent Ormanı ve spor alanına, yüksekokul yerleşkesine ve Sütçüler İlçe Merkezi’ne çok yakındır. Burada yapılacak muhtemel bir madencilik faaliyeti Sütçüler ve Müezzinler’deki doğayı yaşamı olumsuz etkileyeceği açıktır.”

BİR HEYELAN OLURSA KÖYLÜMÜZ CANINDAN MALINDAN OLUR

“Ortaya çıkacak toz, moloz ve pasa kolaylıkla Müezzinler köyüne ulaşacak, bahçelerin yanında su kaynaklarını da kirletecektir. Ayrıca madencilik faaliyeti yapılması planlanan alanın engebesi sebebi ile alternatif yol olmadığı için köy yolu kullanılmak suretiyle yolda bozulmalar ve kapanmalar meydana gelecektir. Bir heyelan ise köyde pek çok can ve mal kaybına sebep olabilecektir.”

RUHSAT VERİLMESİ SÜRÇÜLER İLÇESİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEYECEK

“Kirlilik ve gürültü sorunları Sütçüler ilçe merkezinin özellikle kenar kısımlarında bulunan TOKİ konutlarına ve yüksekokul yerleşkesini de olumsuz etkileyecektir. Projede planlanan kazı alanı, Sütçüler Kent Ormanı’nı kesmekte ve kent ormanı içinde yer alan spor alanına ve halı sahaya sınırdaş olarak konumlandırılmaktadır. Bu durum, Sütçüler’de yaşayan vatandaşlarımızın kent ormanından ve sportif faaliyetlerden istifade etmesini de engelleyebilecek ve yaşam kalitesini düşürecektir.”

TÜRKİYE’DEKİ MADEN ALANLARINA DAİR RUHSAT, İZİN VE DENETİM KONULARININ DAHA DETAYLI ARAŞTIRILMASI GEREKLİ

“Bütün bu hususlar göz önüne alındığında, dosyada yer alan “yapılan istişareler” ifadesi ve bütün uyarılara rağmen önceden yaşanmış çevre felaketlerinin bir benzerinin tekrarlanacak olması endişesi, başta bu konu olmak üzere, Türkiye’deki maden alanlarını ilgilendiren madencilik, ruhsat, izin ve denetim konularının daha detaylı araştırılması ihtiyacını doğurmaktadır. Vatandaşlarımızın hayatlarını olumsuz etkileyecek yeni bir çevresel felaketin göz göre göre yaşanmaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin konuyu gündemine alarak bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır.”

*Haber Merkezi

 

Bu haber 1382 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...