HIZIRBEY ARTIK BİR CAZİBE MERKEZİ

25 Mayıs 2021 17:38

Isparta’nın modern mahallelerinden birisi olan Hızırbey’de Muhtar Zeynep Yiğit döneminde önemli hizmetler ve yatırımlar hayata geçiyor. 3. dönemlik Muhtar Zeynep Yiğit, artık mahallelinin annesi, ablası…

“Ben  1961 yılında Isparta , Eğirdir Sorguncak köyünde doğdum. Eşimin işi dolayısıyla Isparta merkez de Hızırbey Mahallesine taşındık. 1985'ten beri Hızırbey Mahallesinde ikamet ediyorum.  Hızırbey'i kendi mahallemiz, kendi köyümüz gibi gördük. Benimsedik.  2004 yıllarında bana "Sen mahallenin muhtarısın” derlerdi. "Zeynep hanım şu işimiz var, şunu bir halledelim" diyerek mahallenin öncülüğünü yaptırırlardı. Çocuklarım küçük oldukları için 2004'de seçimlere katılmadım. 2009 'da sevdiklerim ve çevrem tarafından teklif bana tekrar geldi. Neden olmasın dedim. Aday oldum ve %80 oranla mahalle muhtarı seçildim.  İlk kadın muhtarlardan biriydim. Şuanda az sayıda kadın muhtardan birisiyim.”

DÖNEMİN BAŞBAKANI ERDOĞAN’A MEKTUP VERDİ HIZIRBEY ORTAOKULU YAPILDI

“Mahallede muhtar olduğumda Naşide Halil Gelendost İlkokulu dışında başka ne okul vardı ne de kreş. Okul ve kreş ihtiyacı vardı. Bunların sözünü vermiştim. Sırasıyla sözlerimizi yerine getirdik.  2009- 2010 da referandum da önceden başbakan şimdi de Cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayip Erdoğan Isparta’ya gelmişti. Ondan bir okul talebimiz olmuştu. Mektupla kendisine ulaştım. Ertesi gün hemen çalışmalara başladı. Sayesinde kolej derecesinde bir ortaokulumuz oldu.  Bunun dışında Milli Eğitim Müdürlüğümüze anaokulu talebimiz oldu.  Şu anda 15 özel kreş, 2 özel okulumuz mahallemiz sınırları içinde.”

MUHTARLARIN TANIMI DEĞİŞTİ

“Muhtar, mahallenin öncüsüdür. Halk ile müdürlüklerin arasındaki köprüdür. İhtiyaç sahiplerini gözetir.  Bunların yanı sıra aileler arasında bizim de ailemizmiş gibi köprü kurduk. İş ihtiyacı olanlar için iş adamlarıyla görüştük, iş kapısı sağladık.  Pandemi döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yeme - içme ihtiyaçlarını gördük.  Market ve pazar harçlarını karşıladık. Muhtarlar önceden, oturduğu yerden mühür parası alıp hiç birşey yapmıyorlardı. Vatandaş kendi işini kendi halletmeye çalışıyordu. Ben bile işim düştüğünde, muhtara gittiğimi bilmem.  Ama şimdi bu şekilde değil. Başı ağrıyan muhtara koşar. Artık muhtar önemseniyor.

Muhtar olmak için ikili diyalogların güçlü olması çok önemli. Şuan da mahallede ki herkes  benim abim, ablam , kardeşim gibi oldu.  Ben insanları şu kişi bana oy verdi, bu kişi oy vermedi olarak ayırt etmiyorum.  Zaten taraf seçseydim 3. döneme seçilmezdim ve kalplerini kazanamazdım.

Muhtarlar olarak en çok karşılaştığımız sorun ihtiyaç sahipleri. Hızırbey Mahallesi elit bir kesim. Halk tabiri ile zengin mahallesi deniliyor. Alt  katlarımızda oturan, eski evlerde oturan yardıma muhtaç insanlarımızı kimse görmüyor. Burada en üst ve en alt tabaka var. Ortası yok. Yardım ihtiyacı olan vatandaşlarımız, zengin vatandaşlarımızın arkasında boğuluyor. Onları göremiyorlar. Ama devletimiz çok yardımcı oluyor.”

 “Hızırbey Mahallesi, en eski mahallelerimizden.  112.caddenin başladığı sokakta Hızır Baba Türbesi var.  Mahallemizin adı buradan geliyor. Bu mahalle önceden sadece eski doğum hastanesinin alt bölgesindeydi.  Diğer bölgelerin hizmet yeri olabilmesi için şahıslara bağlı mülklerin kamulaştırılması gerekiyordu. Mahallemizin şuan da 18.000 nüfusu var. Çok büyük bir mahalle. Oturma alanı olarak da daha geniş. Mahallemizde hep şahıs alanı olduğu için nüfusu az görünüyor.  Site alanı olsaydı, 30.000-40000 nüfusa ulaşabilirdik.

Bu dönemde mahallemizde asfaltlar ve altyapılar düzeldi ve 6 tane park yapıldı, 3 adet daha yapılacak. Pandemi dolayısıyla icraatlarımız gecikti fakat şuan da yeni girişimlerimiz var.  Kurum olarak mahallemizde yeni PTT açtık.  İlk dönemde sağlık ocağı açtık, İkinci dönemde ortaokul ve ana okul açtık.  Isparta’nın en büyük parkı olan  34.500 m2 kule parkımız oldu.  Mahallemizin fırın ihtiyacı vardı. Tabi fırını açabilmek için bilen biri veyahut bir iş adamı bulmamız gerekiyordu. Tanıdıklarımızla iletişime geçip yer arayışında olan bir fırıncı bulduk. Bizde onu teşvik ettik. "Orası ücra bir yer, oraya gelen olmaz" dedi. "Biz seni destekleyeceğiz dedik."  Fırın açıldı , şuan Akkent'den gelenler bile var.  Çok eksiğimiz vardı. Şuanda alışveriş merkezleri ve marketler bile var. Biz bu insanları teşvik ediyoruz, "Gelin buraya dükkan açın " diye. Bunların hepsi hizmettir.

Şuandaki hedeflerimiz, Sayın Milletvekillerimizin bize lise sözü vardı. Lise yapılması istenen yere Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yapılacak.  Daha da iyi oldu.  Şu anda mahallemizde okul alanımız kalmadığı için bekleyiş içerisindeyiz. Mahallemizde  şu anda sadece sosyal tesis eksiğimiz var. Bu dönemde temelini atarız diye düşünmekteyim.

‘BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Belediyemiz şuan da çok sıkı çalışıyor. Bunun için de Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen'e çok teşekkür ederim. Bugün bir sıkıntımız var dediğimizde anında müdahale ediliyor. Belediyeyle aramız çok iyi. Şuanda yakın bir arkadaşımız gibi. 7/24 ulaşım sağlayabiliyoruz. Kapıları sonuna kadar açık.

Her ay belediyeyle toplantılarımız oluyor. Sonraki ay taleplerimizin çözüme ulaştığını görüyoruz. Çözüme ulaşmayan taleplerimizi tekrar masaya yatırıyoruz. Ona göre belediye başkanımız tekrar talimat veriyor. Şükrü Başddeğirmen'in çalışmalarını faydalı ve güzel bulmaktayım.  Yeni dönemde de bizlerle olmasını istemekteyim.

EN AZ 20 KADIN MUHTAR OLMALI

“Kadın muhtar denilince bütün kurumların kapılarının sonuna kadar açıldığını görmekteyim. Dikkate alınıyoruz. Geçen dönem 7 kadındık, temennim bunun 7 değil 20 olmasıdır. Ne yazıkki bu dönem 4 değerli kadın arkadaşımız var.  Dileğim yarı yarıya olmamızdır. Bana ilk seçildiğimde " Elinin hamuruyla erkek işine karışma" dendi. " Kadından muhtar mı olur ?"  tepkisiyle yaklaşıldı. Bu cümleler beni üzdü fakat hiç dikkate almadım.  Eleştirilere her zaman açığım. Bu yorumları bana yapanlar faaliyetlerimi gördükleri zaman  " Bizi utandırdınız , muhtarlık kadın işiymiş dediler."  Kadınlar detaycı oldukları için tuttuğu işi koparırlar diye düşünmekteyim.  Kadının olduğu yerde başarı vardır.”

*Levent Doğan

 

Bu haber 1362 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...