“ISPARTA TARIMDA ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELDİ”

26 Mayıs 2021 15:45

Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu kirazda ihracat başladı. Eğirdir'de bulunan Ana Fruit, Ana Meyve ve Köklü Tarım olmak üzere üç firmanın işlediği kirazlar dünyanın bir çok ülkesine ihraç ediliyor.

Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, kiraz ihracatının başlaması dolayısıyla Eğirdir Mücevre mevkiinde bulunan ANA FRUIT firmasının tasnif ve paketleme tesislerini ziyaret etti.

Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, beraberinde İl Genel Meclisi Üyesi Eyyup Doğan, Metemar Şirketinin Ceo’su Mehmet Fesci, İşadamı Hasan Taran ve Akpınar Köyü Muhtarı Mustan Özdemir ile birlikte bugün ANA FRUIT firmasını ziyaret ederek bereketli olsun temennisinde bulundu.

ANA FRUIT  firmasının idari birimlerini gezen ve çalışanlarla sohbet eden Milletvekili Özel, daha sonra paketleme tesislerinde çalışan işçileri ziyaret ederek kolaylıklar diledi.

Burada şirket sahibi Mustafa Erdoğan'dan tesis ve çalışmalar konusunda bilgi alan Milletvekili Recep Özel, "Bugün burada kirazın renk, boyut, katmanlarından ve ambalaj olana kadar hangi süreçlerden geçtiğini gördük. Baktığımızda Türkiye'de  Isparta'yı gururlandıran bir tesisi Eğirdir'e kazandırmışlar. Geçen yıl 30 milyon dolara yakın ihracat rakamları oldu. Bu Ispartamız için çok ciddi bir rakam. Ana meyve ve Ana Fruit olarak iki kardeş firmanın 30 milyon dolar bir ihracatta bulunmaları bizleri gururlandırıyor." diyerek memnuniyetini belirtti.

         Şu an ülkemizin çeşitli bölgelerinden ilk çıkan kirazların Eğirdir'deki firmalarda işlenerek, yurt dışına ihracatının yapıldığını belirten Milletvekili Özel,  yaklaşık 1 aya kadar Isparta bölge kirazının  toplanmaya başlayacağını bildirdi.  Kirazın zedelenmeden toplanmasının önemini vurgulayan Milletvekili Recep Özel, "kirazın ve elmanın zedelenmeden toplanması ihracat için önemli bir konu. Isparta tarımda çok önemli bir noktaya geldi. Üretiyoruz fakat ürettiğimizi dalından kopartıyorken zedeliyoruz. Bunun önüne geçmek için elma toplayan, kiraz toplayan kardeşlerimiz için Tarım İl Müdürlüğü ya da Ziraat Odası tarafından Isparta'da bir eğitim çalışması yapılması gerekiyor. Mustafa ağabeyimiz, üreten, ihracat eden, çobanlıktan gelen bir ağabeyimiz. Ben 20 yıl önce İl Başkanlığı görevimi yapıyorken, onlar yeni yeni apalıyorlardı. Şimdi bu seviyelere gelmeleri büyük bir gurur. Kendilerini ve çalışanlarını kutluyor, 2021 yılı kiraz sezonunun hayırlı ve bereketli geçmesini diliyorum" dedi.

BU YIL İHRACATTA HEDEF: 50 MİLYON DOLAR...

Yaklaşık 20 yıldır Eğirdir'de kiraz ihracatı yapan ANA FRUIT firması sahibi Mustafa Erdoğan da, geçen yıl 30 milyon dolar ihracat yaptıklarını, bu yıl 50 milyon dolar hedeflediklerini söyledi.

UÇAK KARGO ÜCRETİ ÇOK FAZLA...

Erdoğan, ayrıca yurt dışına hediye gönderilen uçak kargo ücretlerinin çok fazla olduğunu belirterek bu konuda devletten yardım beklediklerini ifade etti.

 KİRAZLAR DÜNYANIN PEK ÇOK ÜLKESİNE GÖNDERİLİYOR

ANA FRUIT tesislerinde standartlarına uygun tasnifleme, paketleme ve ambalajı yapılan kirazlar, frigofrik araçlarla yurtdışı pazarlarına sunuluyor. Rengi ve tadıyla yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kiraz Rusya başta olmak üzere Almanya, İsveç, Norveç, Hollanda, Çin, İngiltere, Singapur, Hong Kong, Malezya, Endonezya, Danimarka  ve pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

Şuan İzmir Kemalpaşa ilçesinden, ilçemize getirilen Napolyon cinsi kirazlar, ilçemizde faaliyetini sürdüren ANA FRUIT yanı sıra Ana Meyve ve Köklü Tarım tesislerinde tasnif ve paketlenmesinin ardından yurtdışına ihraç ediliyor.

*Levent Doğan

 

Bu haber 1558 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...