Çiftçinin gözü yağmur bulutlarında

27 Mayıs 2021 15:46

Türkiye kurak bir dönem geçiriyor. Yaşanan kuraklık en fazlada üreticiyi etkiliyor. Kuraklık nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Isparta’da da üreticiler yağmur duasına çıkıyor bereket bekliyor.

Isparta ziraat odası başkanı Muslahattin Can Selçuk kuraklık nedeniyle yaşanan sıkıntılara değindi. Selçuk, “Kuraklık artık felaketin ayrı bir boyutu. O daha zor bir boyut. Geçen gün sulama birliğinde toplantı yaptık. Bununla ilgili Devlet Su İşlerinin aldığı sert tedbirler var. Tabii Eğirdir Gölümüzü korumak amaçlıdır. Buharlaşmayla alakalı bir sıkıntı var. İnşallah yağmurlarımız yağarda göllerimiz, barajlarımız dolar, ağaçlar yeşillenir. Yağışın olmaması hasadı başlayan gül çiçeğini de etkiliyor” dedi.

Mevsimin kuraklık geçmesi nedeniyle gül çiçeği rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Selçuk, “ 3 ton gül çiçeğinden 1 kilogram yağ çıkıyor ama yağış olmazsa bu rakam 4 tonlara kadar çıkabilir. Güller açtığında hava yağmurlu çiçeği giderse güldeki yağ verimi çok daha artıyor. Bin metrekare bir tarla düşünelim. Bin metrekareden bir buçuk ton gül alıyorsan yağmurlu günde %30 verim artıyor 2 ton alıyorsun çiğ döneminde. Onun bu verimdeki tarafı. Bunu fabrikaya kazana attığında normalde 3 tondan 1 kilogram yağ çıkar hava böyle çiçeği gittiğinde 4 tondan 1 kilogram yağ çıkıyor.”

*Levent Doğan

Bu haber 1355 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...