Psikolog Nur Gürdal: Sınavlar amaç olarak değil araç olarak görülmeli

13 Haziran 2021 12:58

Öğrencilerin büyük emekler harcayarak hazırlandığı üniversite sınavına sayılı günler kaldı. Sınav tarihi yaklaştıkça adaylarda kaygıda artıyor. Özel Isparta Hastanesi Psikoloğu Nur Gürdal, sınav kaygısının azalması için öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulundu.

Hayalini kurdukları üniversiteleri kazanabilmek için hazırlanan yüzbinlerce adayın gireceği yükseköğretim kurumları sınavına sayılı günler kaldı. 26-27 Haziran’da yapılacak olan YKS’nin yaklaşmasıyla birlikte adaylarda sınav kaygısı da artıyor.

 Adaylar ve velilerde artan sınav kaygısıyla ilgili Özel Isparta Hastanesi Psikoloğu Nur Gürdal önemli açıklamalarda bulundu.  Sınava girecek olan adaylara sınav kaygısını en az seviyede tutmak için tavsiyelerde bulunan Psikolog Gürdal, yapılan sınavların amaç olarak değil araç olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Gürdal, şunları söyledi:

“Annelere, babalara ve çocuklara en önemli şey sınavı ve dersleri amaç olarak görmekten ziyade araç olarak görmeleri. Kazanmak istedikleri bölüm ve liseler olabilir. Bu sınav sadece bir araç. Fakat sınavı amaç olarak gördüklerinde ve sınavın sonucuna odaklarında kaygı mücadele edilemeyecek boyutlara çıkıyor. Bununla beraber kaçınma tepkisi oluşabiliyor. Okula gitmeme derse girmeme gibi farklı kaçma tepkileri oluşabiliyor. Telefi eğitimleri baktığımızda geçmiş zamanda yapamadıklarının telafisi ama bu bir amaç değil. Sadece daha iyi bir eğitim için bir araç. “

Sınav dönemlerinde ailelere de büyük sorumlulukların düştüğünü söyleyen Psikolog Nur Gürdal, ailelere önemli çağrılarda bulundu.

“Ailelerin tepkileri de çocukları farklı yönlendiriyor. Mesela bu sınavı kazanamazsan şöyle olacak böyle olacak. Çocuklarda aynı şekilde bu sınavı kazanamazsam başıma bunlar gelebilir gibi. Sınavın sonucundan ziyade sınavın öncesindeki süreç çok önemli. O süreçte neler yapabileceklerine odaklanmak ,yapabildiklerini görmek güzel bir planla beraber ama … olamayan planlar yapılabilir. Günlük belli soru limitleri ile beraber yapılabilir bir planla gerekirse ailenin motivasyon desteği de bu anlamda çok önemli. Eğer baktıklarında yanlış giden bir şeyler varsa. Aileler evet biz çocuğumuzun sınavın sonucuyla ilgili kötü şeyler söylemiyoruz ama oğlumuz ya da kızımız hala çalışmak istemiyor. Bu tür durumlarda da bir danışmanlık merkezine ya da aynı şekilde psikoloğa gitmelerini tavsiye ederim.”

*Levent Doğan

 

Bu haber 1877 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...