“Esas hedefimiz Isparta ve Türk meyveciliğini modernize etmek”

20 Haziran 2021 12:53

Elma Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kankaya, kurduğu serada ürettiği meyve fidanlarını ihraç etmeye devam ediyor. Türkiye’de önemli meyve üretim merkezlerine fidan gönderen Kankaya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelere de ihracat yapıyor.

 ‘Türkiye’nin Meyve Bahçesi’ Isparta için fayda sağlamaya ve katma değer üretmeye devam eden Elma Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kankaya, “Şu an 1 milyon üretimimiz var.  Hatay, Adana, Kars ve Mersin’e fidan gönderiyoruz. Yurt dışında da Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a ihracat yapıyoruz. Isparta ve Türkiye meyveciliğini modernize etmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

SDÜ’den emekli olduktan sonra bilgi birikimini ve uzmanlığını Isparta’ya aktarmaya devam eden (Ziraat) Doç. Dr. Abdullah Kankaya, elma, kiraz, şeftali, kayısı başta olmak üzere farklı türlerde 1 milyon fidan üretip Türkiye iç piyasasına sunmanın yanında ihracat da gerçekleştiriyor.

Elma Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kankaya, seralarda yılda 2 kez üretim yaptıklarını belirterek, sera dışında 1 milyon üretim gerçekleştirdiklerini söyledi. Yetişen fidanların cumartesi günü Hatay’a, Adana’ya, Kars’a, Mersin’e gideceğini ifade eden Kankaya, “Yurt dışında biz Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan oralara gönderiyoruz. Hafta sonu Özbekistan’ a gideceğim. 27 Haziran da bizim buranın eski çiftçi üretim müdürü vardı, o şuan da orada tarım bakanlığının danışmanlığını yapıyor, onun daveti üzerine gideceğim” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE SIKINTI YAŞANMADI”

Pandemi döneminde üretimle ilgili hiçbir sıkıntının yaşanmadığını kaydeden Kankaya, “Bana kalır ise ülkede üretim ve ihracat yönünden hiçbir sıkıntı olmadı. Ama sıkıntısı ne olmuştur? Bazı ürünlerin, pazarların kapanması nedeniyle tüketimin mesela elma tüketiminde sıkıntı olmuştur. Ama üretimde ve yurt dışı ihracat da bana göre çok ciddi sıkıntı olmamıştır” dedi.

“HEDEFİMİZ EN KALİTELİ ÜRÜNLERİ SATMAK”

Maliyetlerinin en önemlisini fidan üretiminin oluşturduğunu ifade eden Kankaya, sözlerine şöyle devam etti. “Hem serada saksılardan üretim var, bunu yılda 2 defa üretebiliyoruz. Dışarıda ise yılda 1 defa bazen 2 yılda bir defa satış yapılabiliyor. Aynı zamanda biz elma tarım olarak soğuk hava deposu da kurduk, paketleme kurduk. Bu yıl az çalıştık ama önümüzde ki yıldan itibaren tamamen paketleme, ambalajlanmaya doğru gitmek. Ama bizim elma tarım olarak hedeflerimizden biri kaliteli ürünleri ihracat eden bir firma olmalı. Önümüze gelen elmayı değil de, en kaliteli elmayı fidanını sattığımız kişilerden alarak veya iyi üreten kişilerden alarak onun dışından satmak bizim hedeflerimiz. Biz 20-30 bin değil, 5 bin tane satalım ama en kaliteli ürünleri satalım, bizim hedeflerimizden biri budur.”

“ESAS HEDEFİMİZ ISPARTA VE TÜRK MEYVECİLİĞİNİ MODERNİZE ETMEK”

Hedeflerinin başında Isparta meyveciliği ve Türk meyveciliği modernize etmek geldiğini belirten Kankaya, daha modern tekniklerle yeni çeşitleri piyasaya sunmak istediklerini söyledi. Dr. Kankaya, “Biz burada elma, armut, erik, kiraz, kayısı, şeftali, nektarın, ayva ve bademin dış şartlarda topraksız dediğimiz üretimde yapıyoruz. Sera içerisinde ise; kayısı şeftali, nektarın, yassı şeftali, madem bu bizim ağırlıklı üretimimiz. Ve en çok sera içerisinde ürettiğimiz ürünleri e sahil bölgesi için üretiyoruz. Ama bu demek değildir ki Isparta’nın Hoyran bölgesi köylerine de üretim yok. Oraya da mesela bu sene 250 dönüme yakın meyve bahçesi için bu serada üretim başlandı. Ama ağırlıklı üretim İzmir, yani daha ılımanlı bölgelere. Mesela Çivrilli 25 bin tane elma üretimi var. Yılda 2 defa üretebiliyoruz. Isparta koşulların da oldukça bize göre hem teknoloji olarak her şeyi kullanıyoruz. Isparta’nın en teknolojik serasıdır, yeterli midir? Yeterli değil. Benim dönemimde ki 1 milyona yakın hasat yapılır ise, gördüğünüz saksılar yerde değil masalar üzerinde olacak. Masalar sağa sola ve ileri doğru hareket edecek. Hem burada daha fazla bitki koyabileceksin hem de hızlı bir şekilde yerleştirme ve çıkarma yapabileceksin. Alandan tasarruf olacak hem de görsel olarak bir şeyler katmış olacaksınız” diye konuştu.

“KLASİK SİTEMDEN MODERN SİSTEME GEÇİLİYOR”

Meyvecilikte klasik sistemden modern sisteme 15-20 yıldır geçilmeye çalışıldığını ifade eden Elma Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kankaya, “Modern meyveciliğin temel kuralları, yeni çeşitlerle bahçelerin kurulması, yani piyasanın yurt içi ve yurt dışı çeşitli bahçelerin görülmesi. Daha sonra sık dikilebilen ve üstü dolu güneşten, doğal afetlerden korunabilen sistemlerin kurulması. Hemen dikilir dikilmez meyve veren bahçe olması, yine ilaçlama yapılması çevre ve insan sağlığına tehdit etmeyecek şekilde kurulması umududur” dedi.

“MODERN MEYVECİLİĞE HIZLA GEÇMELİYİZ”

Kiraz, elma ve kayısı üretiminde iklimin önemine değinen Kankaya, “Senirkent, Şarkikaraağaç, Eğirdir Gölü’nün kuzeyi elma dediğimiz zaman etrafını diyoruz. Kiraz da zaten Uluborlu diyoruz. Modern meyveciliğe hızla geçmeliyiz. Değişen pazarlar var, bide bu değişen pazarlara ayak uydurmak gerekiyor, yeni türler gelebilir” diye konuştu.

“YOUTUBE’DEN DÜNYAYA TANITIYORUZ”

Öte yandan daha önce fuarlara katıldığını ancak pandemi nedeniyle fuarların olmaması nedeniyle insanlarla yüz yüze görüşemediklerini kaydeden Kankaya, “Ama şimdi YOUTUBE kanallarını kullanarak burada ki eğitim bahçemizden yüzümüzü dünyaya çeviriyoruz. Kazakistan’dan üretici geliyor sizin kanalınızı seyrettim diyor, İzmir’den geliyor sizin ‘YOUTUBE kanalınızı seyrettim’ diyor ‘bana bu konuda nasıl yardımcı olursunuz’ diyor. Ve eğitim amaçlı bu çok önemli, aslında daha profesyonel olarak kullanılması gerekiyor” diye konuştu.

*Levent Doğan

 

Bu haber 1737 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...