YEREL BASININ SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

13 Temmuz 2021 15:14

                Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile belediyeler ve kamu kurumlarının tasarruf tedbirleri içerisinde yer alan yerel gazete abone ve reklamlarının kısıtlanması ile ilgili olarak Türkiye Gazeteciler konfederasyonunun açıklamasının etkilerini önümüzdeki günlerde göreceklerini belirten Akdeniz Gazeteciler Federasyonu genel başkanı Gaye Coşkun, bu hatadan en kısa zamanda dönüleceğini umut ettiklerini dile getirdi.

                Beraberinde Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Burdur Gazeteciler cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Akdeniz Gazete sahipleri derneği başkanı Ahmet Duran ile birlikte Isparta Gazeteciler cemiyeti başkanı Mustafa Baş ve diğer gazete sahipleri ile bir araya gelen Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gaye coşkun, yerel basının sorunlarının ve çözümü noktasında Türkiye’deki bütün federasyon ve konfederasyon bazında tepkilerini dile getirdiklerini ve önümüzdeki günlerde bir yol haritası ile özellikle Cumhurbaşkanı genelgesi ile uygulanan tasarruf tedbirlerinden yerel medyanın çıkartılması noktasında girişimlerinin olacağını söyledi.

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu genel başkanı Gaye Coşkun, Sıkıntılar çok büyük, hemen hemen her yerde benzer konuları konuşuyoruz. İşte dijital medyanın geldiği nokta ki dijital medya da bile ciddi bir kontrolsüzlük var. Herkes gazeteci. Gazetelerimizin ya da gerçekten gazeteci kimliği taşıyan arkadaşlarımızın yaptığı yayıncılık, dijital yayıncılıktan söz etmiyorum, onlara da sekte vuran, kendi cep telefonuyla video yayınlayan, kendi cep telefonuyla sosyal medya hesaplarıyla hepimizle yarışan, vergi ve sigorta ödeyen gazetelerimizle kendini eşdeğer de gören, gazetecilik,yeni gazetecilikle de mücadele ediyoruz.  Bu tür sıkıntılar içerisinde tabi ki yaşadığımız süreçte pandeminin yarattığı bir takım ekonomik sıkıntılar oldu. Yayın kuruluşu sahipleri bunun en çok acısını çeken ya da stresini yaşayan insanlar oldu ama biz çalışanlar için de gerçekten sıkıntılı bir süreçti. Bütün bunların da geride kaldığı bir çalışma dönemi olmasını dilerim. İnşallah dilerim diyorum çünkü; kısa zaman da çok aydınlık görünmüyor bana göre medyanın geleceği. Ama başlangıçta hepimiz kendi mesleğimizin derneğine sahip çıkmaya başlayarak ya da bunu yapıyorsak da daha da aktif yaparak gerçekten gazeteciliğin etik değerleri ve ilkeleri ile gazeteciliği gerçekleştirdiğimiz sürece belki bu diğer bize sekte vuranlarla mücadeleye başlamış oluruz. Bu açıdan da hepimizin işimizi yaparken belki bir tık daha gayretli ama bir tık daha özverinin dışında değerleriyle, ilkeleriyle, duruşuyla, doğruluğuyla gerçekten haberciyi, gazeteciyi diğer taraftan ayıran duruşu sergilemesini diliyorum. Herkes bunun için elinden geleni yapıyordur ama ben kurtuluşun biraz da orada olduğunu düşünüyorum. Ancak değerimiz belki o süreçte anlaşılabilecek. İnşallah her şeyin çok daha güzel zamanlarda birlikte olalım.” ifadelerini kullandı.

                Isparta Gazeteciler Cemiyeti başkanı Mustafa Baş, misafirlerine hoş geldin diyerek Isparta yerel medyasının son tasarruf genelgesi ile zor günler geçirdiğini ve birçok gazetenin ve çalışanlarının bu genelge sonrasında Cumhurbaşkanından yerel medyaya verilen reklam ve abonelerin tasarruf tedbirleri dışında tutulması yönünde yeni bir karar almasını beklediklerini dile getirdi.

Antalya Gazeteciler cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Bu size bir Allaha ısmarladık demek şimdilik bir mola demek. Ben bir yıl aranızda olmayacağım. 2022 yılında ama bu sektörüm için gelecekte vereceğim mücadelenin sonu değil bu. Aslında başlangıcı olacak. Bundan sonraki hayatımda ben daha çok uluslararası arenada hem kendi bölgemizi hem de ülkemizin medyasını temsil etmek istiyorum. Uyduruk yapılarla değil. Onun için de tarzanca olan dilimi akademik bir seviyeye getirmem gerekiyor. 57 yaşındayım benim için belki radikal bir karar ama 1 yıl belki bana hiç ulaşamayacaksınız, sosyal medya dahil. Tamamen Türkçeyi bloke ediyorum öğrenmem için bunu yapıyorum. Bakalım başarabilecek miyim? Sizin hepinizi yürekten içten, bugünkü gördüğüm manzara karşısında tebrik ediyorum.  Yöneticiler semboldür. Temsil ederler. Hata yaparlarsa kongrede giderler. Ama yönetimin, başkanın hata yapıp yapmamasının yegane sorumluları üyelerdir. Üye cemiyetine, yönetimine sahip çıkacak. Bir cemiyetin büyümesi için bir ilde bir ilçede bir kasabada gazetecinin itibarının yükselmesi için gazetecilerin birbirini yememesi gerekiyor. Birbirine sahip çıkması gerekiyor. Birbirimizi çekiştirdiğimiz sürece zaten böl parçala yönet gazetecilerin kavga etmesi çok insanın işine geliyor. Kavga etmeden birlik ve beraberlik içerisinde bir süreci tamamlamamız lazım.” diyerek sözlerine son verdi.

                Karşılıklı görüş alışverişinin bulunulduğu toplantının ana gündem maddesini son tasarruf tedbirlerinin oluşturduğu toplantı sonrasında günün anısına hatıra fotoğrafının çekildiği ziyaret yaklaşık 2 saat sürdü.

*Haber Merkezi

Bu haber 1320 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...