Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
CHP İzmir Milletvekili “Senirkent Sulaması Yenileme Projesi"ni sordu
15 Temmuz 2021 18:22Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Senirkent Sulaması Yenileme Projesi" ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Milletvekili Sındır’ın önergesi şöyle: “
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda yazılı olarak yer alan “Senirkent Sulaması Yenileme Projesi” ile ilgili sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sn. Dr. Bekir Pakdemirli tarafından, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim.06.07.2021
Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR
İzmir Milletvekili
Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında, 2017-2025 yılları arasında yapılması planlanan 2017A01-2890 no’lu “Senirkent Sulaması Yenileme Projesi” yer almaktadır. Bu proje, 7.376 ha sulama altyapısının yenilenmesi işini kapsamaktadır. Projenin 2021 yıla güncellenmiş toplam bütçesi 277.106.500 TL’dir. Projenin başlama tarihi 2017 yılı olsa da bugüne kadar söz yatırım bütçesinden hiçbir harcama yapılmamış olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, 2021 yılı için bildirilen iz ödenek miktarı 1.000 TL’dir. Söz konusu iz ödenek miktarı projenin 2021 yılı için de yatırım öncelikleri arasında yer almadığını göstermektedir.
Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce 2017-2025 yılları arasında tamamlanması planlanan “Senirkent Sulaması Yenileme Projesi” yatırımlarının bitirilmesi ile ilgili endişelerin giderilmesi adına, aşağıda yer alan sorularımın yanıtlanmasını saygıyla dilerim;
1. Senirkent Sulaması Yenileme Projesinin ihalesi yapılmış mıdır? Proje ihalelisinin bedeli ne kadardır, kaç kişi/kurum ihalelere teklif vermiştir? İhaleleri kazanan yüklenici firmalar kimdir ve hangi bedelle ihaleleri almışlardır?
2. Yenilenmesi planlanan 7.376 ha alandaki sulama altyapısının bugün itibariyle ne kadarı yenilenmiştir? Projede yenilenmeye konu alanların altyapısındaki temel iş kalemleri nelerdir?
3. Proje alanında hangi ürünler yetiştirilmektedir? Yenilemenin gecikmesinden kaç üretici zarar görüyor? Toplam ekonomik kayıpları ne kadardır? Yenilenme sonrası ürün deseninde bir değişiklik olacak mıdır?
4. Projenin başlangıcındaki hedefleri nelerdir? Projenin uygulama aşamaları nelerdir?
5. Projenin yatırım programında herhangi bir aksama, gecikme veya kaynak yetersizliği öngörülemeyen bir durum bulunmakta mıdır?
6. Yenileme aşamalarında, bölge ekosistemine etkisiyle ilgili bir Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu var mıdır? Yenileme için tekrar ÇED Raporu alınmalı mıdır? Yenileme sırasında çevreye olumsuz etkileri olacak mıdır?
7. Yenileme çalışmaları sırasında modern sulama sistemleri kullanılacak mıdır? Modern sulama sistemlerine geçilmesinden kaynaklı tasarruf edilecek olan su potansiyeli ile yeni sulama alanlarının açılabilmesi de mümkün olabilecek midir?
*Haber Merkezi