“Gece gündüz uyumadan tüm ekiplerimiz ve vatandaşlarımız mücadele veriyor”

6 Ağustos 2021 18:09

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Sütçüler ilçesi Çandır köyünde pazartesi günü başlayan orman yangının ardından bölgeye giderek, belediyenin tüm imkanlarını seferber etti. Çalışmaları yerinde takip eden Başkan Başdeğirmen, evi zarar gören vatandaşları da ziyaret edip, devletin yanlarında olduğunu hissettirdi.

Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyünde Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nın ormanlık alanında pazartesi öğlen saatlerinde yangın çıktı. Yangını duyar duymaz bölgeye giden Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, itfaiye, veteriner ve diğer tüm imkanları Çandır için seferber etti. Yangının ilk gününden itibaren Çandır’da bulunan Başkan Başdeğirmen, evi zarar gören vatandaşları da ziyaret ederek, devletin tüm imkanlarıyla yanlarında olduklarını söyledi.

“YANGINI ENGELLEMEK İÇİN ÇOK ÇABA SARF ETTİK”

Çandır’da üzücü durumlarla karşılaştıklarını belirten Başkan Şükrü Başdeğirmen, 3 gün nemin az olması ve rüzgarla birlikte yangının hızlandığını söyledi. Başdeğirmen, “Bu yangını engellemek için çok çaba sarf ettik. Türkiye’mizin tüm birimleri, sadece Isparta değil tüm yerden buradalar. Komşu illerimizden gelen destekler, AFAD, Kızılay ne var ise hepsi yardım destek de bulundular. Sadece yangın söndürmek değil, burada ki insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak, hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak yani anormal derecede çevrenin tamamına karşı etki alanı oluşturuldu” dedi.

“1200 EVDE BESLENEN HAYVANLARI TAHLİYE ETTİK”

Isparta Belediyesi’nin tüm imkanlarıyla bölgede olduğuna değinen Başkan Başdeğirmen, yangının ilk dakikalarında itfaiye, arazöz ve ambulansların bölgeye sevk edildiğini belirterek; “Bunun dışında yaban hayvanlarına ve evcil hayvanlara karşı çalışma yapabilmek için veteriner ekibimiz burada. 17 tane de veteriner yardımcımızla beraber 20 kişilik bir ekiple beraber burada ki hayvanlara da yardımcı oluyoruz. 1200 civarında evde beslenen hayvanları tahliye edebildik. Aynı zamanda ormanın içerisinde ki yaban hayvanları, sokak hayvanları elimizden geldiği kadar onlarında yaşamlarını kolaylaştırdık. Burada yardımcı olamadığımız hayvanları Isparta’ya gönderiyoruz, orada bakımlarını yapıyoruz” dedi.

“İNANILMAZ BİR DESTEK GELİYOR”

Bölgedeki insanların yemek, giyinme ve barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına da destek verdiklerini kaydeden Başkan Şükrü Başdeğirmen, “Bizi arayan veya dışarıdan gelen bazı kurumsal firmaların, taleplerimiz doğrultusunda soğutucu araçlarını talep ettik. Aynı zamanda burada çok insan olduğu için kirlenmede çoğalıyor. Bu kirlenmenin de etkisinde de sineklenme başladı, sineklerin etkisinden kurtulmak için kendi elemanlarımızla beraber ilaçlama yapıyoruz. Burada yapılması gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz. İhtiyacımız çok şükür karşılanıyor, bizlerde yetişmeyen yerlerde olan malzemeleri karşılıyoruz. İnanılmaz derecede dışarıda ki illerden malzeme geliyor. Bunlarda çizme var, ıslanmayan ayakkabı, ıslanmayan pantolon, yanmayan eldiven, gece lambaları, yangın söndürme cihazları, jeneratörler yani yangın anında neler lazım ise hepsini gönderiyorlar, müthiş bir destek var. Tabi bunun organizasyonları Isparta’ya geldikten sonra biz kendimiz depolara alıyoruz. Buradan talebe göre depodaki ürünleri, malzemeleri buraya sevk ediyoruz. Hepsini buraya getirdiğimiz zaman israf oluyor, burada tamamen durmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“İHTİYAÇLAR KARŞILANACAK”

Başdeğirmen, yangında dumandan zehirlenmeler olduğunu belirterek, “Dumandan etkilenenler anında müdahale edilip hastaneye gönderildi. Yanan evlerimiz var, bizlerde dolaştık, İhtiyaçlarının bizler tarafından ve devlet tarafından karşılanacağını söyledik. Hiçbir şey sıkıntı olmadan yerli yerine konacağını tüm vatandaşlarımıza anlattık. Hem Milletvekillerimiz hem Valimizle dolaştık, kendileri de paylaştılar. Gördük ki vatandaşlarımızın tamamı devletimize çok güveniyor, devletimizden yana hiçbir sıkıntı olmadı. Yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu, burada sabahın 5’inden hava kararıncaya kadar helikopterlerle ve uçaklarla, yangının söndürülmesi için verilen mücadeleleri gördüklerini söylüyorlar. Tabi bazı art niyetli insanlar uçak olmadı, helikopter olmadı, yangına gerekli müdahalenin yapılmadığını söylüyorlar. Ancak böyle bir şey olmadığını vatandaşlarımız söylüyorlar. İnanılmaz derecede gece gündüz uyumadan tüm ekiplerimiz ve vatandaşlarımız mücadele veriyor” dedi.

BAŞDEĞİRMEN’DEN DESTEK TEŞEKKÜRÜ

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Çandır’daki yangın için çevre iller ve ilçelerden destek geldiğini belirterek, ilgili kaymakamlık ve muhtarlıkları arayarak tek tek teşekkür ettiğini söyledi. Başdeğirmen, “O kadar birbirimize destek olduk ki duygulanmamak elde değil. Onlarda ihtiyaç olduğu sürece tekrar geleceklerini söylediler. Bu bölge mermer ocaklarının bulunduğu bir bölge, en büyük avantajlarımızdan biri de mermer ocaklarındaki iş makinaları aniden yangın yerine ulaşabilmesiydi. Tabi ki bu hasarın azalmasında en büyük sebepleri de bunların olmasıydı. Bizim en büyük dezavantajımız ormanlarımızın çok sık ve kuru olmasıydı. Çünkü çok zamandır kuraklık yaşıyoruz. Ama her ne olursa olsun mücadelemizi bırakmadık, bırakmayacağız. Birçok muhtarımız buraya gelen malzemeleri kendi mahallelerinden topladı. Muhtarlar Dernek Başkanımız ve birçok muhtarımız bizimler buradalar. Ne eksik var ise ve yapılması gereken yardımlar için buraya gelmişler. Ben onlara da çok teşekkür ediyorum. Yüce Rabbim yar ve yardımcımız olsun” dedi.

*Levent Doğan

 

 

Bu haber 1353 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...