“ HANGİ TİP AŞI VE KORUYUCULUĞU NEDİR AÇIKLANMALIDIR”

13 Ağustos 2021 17:51

 

TBMM’ne Sağlık Bakanının cevaplaması için önerge veren İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur:

 

“ HANGİ TİP AŞI VE KORUYUCULUĞU NEDİR AÇIKLANMALIDIR”

 

 

​Koronavirüs salgını çıktığı ilk günden bu yana konuyu sıkı bir şekilde takip eden İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, vakalardaki artışlar ve yeni veriler ışığında bir soru önergesi hazırlayarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya aşıların koruyuculuğu ile ilgili bir dizi soru sordu.

 

​Hangi aşının ne derece koruyucu olduğunun bilgisinin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirten Milletvekili Cesur, 4. Dalganın başlangıcında ülke genelinde Koronavirüs’ten dolayı hastaneye yatan veya hayatını kaybeden vatandaşların kaçının kaç doz aşılandığını ve hangi tip aşılardan aşılandığını sordu.

 

EYLÜL ORTASINDA YENİ BİR ZİRVE GÖRÜLEBİLİR

 

“Ağustos 2021’in ortasına gelirken, ülkemizde koronavirüs salgının 4. dalgasının yaklaşmakta olduğuna dair veriler ortaya çıkmaktadır. Temmuz ayının ilk gününde ülke genelinde günlük 5288 vaka gözlenirken, 28 Temmuz itibari ile 20 bin eşiği geçilerek günlük vaka sayısı 25 binlere yükselmiştir. Ciddi bir kısıtlama ve önlem olmadığı için, bu gidişle Eylül ayı ortasına doğru yeni bir zirve görülmesi muhtemel gözükmektedir.”

 

AŞILAMANIN TAMAMLANMASINDA GEÇ Mİ KALINDI?

 

​“Yoğun aşılama kampanyası devam ederken vaka sayılarının artması “4. Dalgadan önce geç mi kalındı” sorusunu da beraberinde getirmektedir. Ülkemizde 2. Doz aşısını yaptıranların oranı %35.7 iken, AB ortalaması %52.9, ABD’deki oran %50.2 ve Birleşik Krallık’taki oran %59.2’dir.”

 

 

AŞININ KORUYUCULUK ORANI İLE İLGİLİ DÜZENLİ VE ŞEFFAF BİLGİ PAYLAŞIYOR

 

“Aşılama oranlarındaki artışa rağmen vaka sayılarındaki artış, dünyanın diğer ülkelerinde de gözlenen bir olgu olmak ile birlikte, hastanelere yatış ve ölüm oranları düşük seyretmeye devam etmektedir. Söz konusu ülkelerin yetkili mercilerince hastaların ve ölümlerin yüzde kaçının aşılı, yüzde kaçının aşısız vatandaşlar olduğu açıklanmaktadır. Bu sayede salgına dair bilgiler şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılırken, aşı olmaktan çeşitli sebeplerle kaçınan kişiler istatistikler doğrultusunda aşı olmaya ikna edilmeye çalışılmaktadır.”

 

DAHA ÖNCE HASTA OLANLARI ÇİFT DOZ MU AŞILAMAMIZ GEREKİRDİ?

 

2 DOZ SİNOVAC OLANLARA; 1 DOZ BİONTECH YETERLİ Mi; İLAVE 2 DOZ BİONTECH Mİ YAPILMALI?

 

“Bu çeşit bir istatistik, aşıların ne ölçüde etkili olduğunu göstereceği gibi, hangi aşıların da daha etkili olduğuna dair önemli bulgular sunacaktır. Böylece, daha önceden hasta olan vatandaşlarımıza aşı yapmanın gerekip gerekmediği, veya ilk iki dozu Sinovac aşısı olan vatandaşlarımızda 3. doz olarak BionTech aşısının ne ölçüde koruyucu olacağı ortaya çıkacaktır. Bu veriler ışığında, daha önce hasta olup olmamasına bakılmaksızın vatandaşlarımızı aşılamak gerekliliği, veya da daha önceki aşıları Sinovac olan vatandaşlarımıza 4. bir doz BionTech gerekip gerekmeyeceği ortaya çıkacaktır.”

 

AŞI KARŞITLIĞINI AZALTMANIN VE VATANDAŞLARIMIZI AŞI OLMAYA İKNA ETMENİN YOLU AŞI KORUYUCUĞULU İLE İLGİLİ BİLGİLERİ KAMUOYU İLE PAYLAŞMAKTAN GEÇİYOR

 

“Ayrıca aşı olmayanların vakalarda ve ölümlerde tuttuğu oranın yüksek olduğu bilgisinin kamuoyuna duyurulması, bazı vatandaşlarımız arasında gözlemlenen aşı karşıtlığını azaltıcı etki yapabilir ve daha çok vatandaşlarımızı aşı olmaya ikna edebilecektir.”

 

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA’YA TEK TEK SORDU

 

Temmuz ayının başından bu yana tespit edilen toplam kaç vaka vardır ve bu vakaların yüzde kaçı hiç koronavirüs aşısı olmamıştır?

Temmuz ayının başından bu yana tespit edilen vakaların yüzde kaçı daha önce de koronavirüs hastalığına yakalanmış ve hiç koronavirüs aşısı olmamıştır?

Temmuz ayının başından bu yana tespit edilen vakaların yüzde kaçı bir doz aşı almıştır? Bir doz Sinovac aşısı olanların oranı kaçtır? Bir doz BionTech aşısı olanların oranı kaçtır?

Temmuz ayının başından bu yana tespit edilen vakalarda aşılı olan vatandaşlarımız arasında Sinovac aşısının iki dozunu olan vatandaşlarımızın oranı kaçtır?

Temmuz ayının başından bu yana tespit edilen vakalarda aşılı olan vatandaşlarımız arasında BionTech aşısının iki dozunu olan vatandaşlarımızın oranı kaçtır?

Temmuz ayının başından bu yana tespit edilen vakaların yüzde kaçını ilk iki dozu Sinovac, üçüncü dozunu ise BionTech aşısı olarak almış vatandaşlarımız oluşturmaktadır?

Temmuz ayının başından bu yana koronavirüs kaynaklı ölümlerin, ne kadarını aşısız vatandaşlarımız oluşturmuştur?

Temmuz ayının başından bu yana koronavirüs kaynaklı ölümlerin, ne kadarını daha önce de koronavirüse yakalanmış ancak aşı olmamış vatandaşlarımız oluşturmuştur?

Temmuz ayının başından bu yana koronavirüs kaynaklı ölümlerin, ne kadarını tek doz aşı olmuş vatandaşlarımız oluşturmuştur? Bunların ne kadar Sinovac aşısının 1. dozunu, ne kadarı BionTech aşısının 1. dozunu almıştır?

Temmuz ayının başından bu yana koronavirüs kaynaklı ölümlerin, ne kadarını çift doz aşı olmuş vatandaşlarımız oluşturmuştur? Bunların ne kadar Sinovac aşısının 2. dozunu, ne kadarı BionTech aşısının 2. dozunu almıştır?

Temmuz ayının başından bu yana koronavirüs kaynaklı ölümlerin, ne kadarını iki doz Sinovac aşısı olmuş, ardından 3. doz olarak BionTech aşısı olmuş vatandaşlarımız oluşturmuştur?

Hastaneye yatışlarda aşısız vatandaşlarımızın, bir ve iki doz Sinovac aşısı olmuş vatandaşlarımızın, bir ve iki doz BionTech aşısı olmuş vatandaşlarımızın, ilk iki dozu Sinovac, üçüncü dozu ise BionTech aşısı olmuş vatandaşlarımızın oranları nelerdir?

Bugüne kadar yapılan toplam Sinovac ve BionTech aşı dozlarının farklı sayıda olduğu göz önünde bulundurulduğunda, oluşan makro ölçekte, hangi aşı hastaneye yatışlarda ve ölümlerde ne derece koruyuculuk oranı göstermiştir?

Bu sonuçlar doğrultusunda 3. Doz aşı olanlarda yüksek oranlarda vaka, hastaneye yatış veya ölümler gözlemleniyorsa, 4. Doz olarak bir doz daha BionTech aşısı daha yapılması düşünülmekte midir?

Bu haber 1328 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...