“Vatandaşımızın isteğine göre, tercihine göre evlerini yapacağız”

14 Ağustos 2021 10:11

Sütçüler Çandır'da soğutma çalışmalarının devam ettiği yangın bölgesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geldi. Söz konusu yangın alanında incelemelerde bulunan Dışişleri Bakanı Cavuşoğlu, yangının son durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı

 Bakan Çavuşoğlu'na Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Isparta AK Parti Milletvekili Recep Özel, Burdur AK Parti Milletvekili Bayram Özçelik, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Sütçüler Belediye Başkanı İsmail Yurdabak eşlik etti. Bakan Çavuşoğlu, ilçe ve köy halkının sorunlarını dinledi

                Mağdur olan tüm vatandaşlara yardım edileceğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada; “Evleriniz, bahçeleriniz yanarken bile, bizim yangını söndürmek için görev başında olan ormancılarımız, itfaiyecilerimiz ve diğer gönüllülerimiz dahil tüm arkadaşlarımıza yardımcı oldunuz. Rabbim beterinden saklasın, hepinize geçmiş olsun diliyorum.

Antalya’da yangında 7 vatandaşımız vefat etti. Muğla Bölgesinde de bir genç kardeşimiz yangın söndürenlere su götürürken maalesef vefat etti. Yangının tabi ki hasarları oldu. Antalya’da Isparta’da, Burdur’da hep hasar var. Bucağın köylerine gittik, yangının burada meydana getirdiği hasarları yerinde görmüş olduk. Valimizden bilgi aldım Sütçüler, Çandır, Yazılı Kanyon Bölgesin’de de hasarlar var. Bu hasarların hepsinin tespiti yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Eksiklikler oluyor onda da hemen arkadaşlarımız devreye giriyor.

Burada gördüğümüz kadarıyla 9 tane ağır hasarlı ve yıkılmış ev var. 8 tane az hasarlı var, toplam 17 konut. Az hasarlı olup yıkılmayanlarda yıkılacak, yenisi yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız diğer deprem ve afet bölgelerinde olduğu gibi, yangın olduğu bölgeler de olduğu gibi arkadaşlar yapılacaklarla ilgili bilgi verecekler. Vatandaşımızın isteğine göre, tercihine göre evlerini yapacağız. Az hasarlı olan evlerimizi de düzeltmek için bütçemiz var. Vatandaşlarımıza  desteği vereceğiz.

Ahırlardan da az hasarlı ve hasarlı yerler toplam 10 tane var. Ahır ve samanlıklar da yapılıp, vatandaşlarımıza teslim edilecek. Bu evler yapılırken ihtiyaç olan var ise yaşam konteynerleri temin ediliyor.  Talep eden tüm vatandaşlarımıza yaşam konteynerleri getirdik. İlk defa Hırvatistan da görmüştüm, deprem olduktan sonra bize de getirdiler teşekkür ederim. Bunlar geçici şeyler tabi ama kalıcı olarak evlerimizi yapacağız. Tekrardan fidan topraklarımızı temin edeceğiz. Ayrıca yangından dolayı çıkan yangının tespiti bakımından da devletimiz sizlere ödeme yapacaktır. İçinde ki eşyalarımız da yandı, eşyalar konusunda da 50 bin TL’ye kadar devletimiz ödeme yapıyor.

Hayvanlarımız var, 20 keçi maalesef yanmış. Yaralı keçi sayısı 11, kayıp keçi sayısı da 61’dir. İnşallah kaybolanlar bulunur ama kayıplar dahil hepsini ödemesini devletimiz bire bir teslim edeceğiz. Parasını isteyenler de ödeyeceğiz. Burada yok ama başka yerler de yanan araçlar oldu, onları da devletimiz karşılıyor.

Her Bakanımız afet bölgesinde yardım yapıyor. Ben Dış İşleri Bakanıyım ama sizlerin evladınız olduğum için bu bölgenin, özellikle de Muğla tarafı yangının sorumluluğunu bana verdiler. Afet zamanın da hepimiz seferber olmalıyız. Bu bölgede yapılacak tüm ödemeler dahil, evlerin yapımı dahil tüm süreci sizlerle beraber takip edeceğiz. Bunun da üstesinden geleceğiz. Sel felaketleri oldu, Rabbim beterinden saklasın. Dünya’nın her yerinde yangınlar var, Amerika’nın California bölgesinde 1 ayı geçti. Avrupa’nın değişik yerlerinde çok büyük yangınlar oldu, olmaya da devam ediyor. İklim değişikliği ve bun tür yangınları ciddiye almamız lazım. İnşallah bunlarında üstesinden geleceğiz. Tekrardan hepimize geçmiş olsun.”

*Levent Doğan

 

Bu haber 1257 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...