Domates seralarından 10 bin ton rekolte bekleniyor

17 Ağustos 2021 15:59

Tarımsal üretimdeki başarısı ile şehirden köye göç akımı başlatan merkeze bağlı Deregümü Köyü'nde seralarda domates hasadı başladı. 700 dönümlük seralarda yetiştirilen domateste bu yıl yaklaşık 10 bin ton rekolte bekleniyor.

Deregümü Muhtarı Ali Toprakçı ise hasatla ilgili açıklamalarda bulundu. Üretimlerin tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Toprakçı, “Yaklaşık 1 Nisan gibi toprakla buluşturduğumuz fideyi, temmuz başı gibi hasada başladık. Domatesimiz İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara, Konya gibi illerimize gidiyor. Yaklaşık 700 dönüm arazide domates alanın da üretim yapıyoruz. Domatesimiz bizim burada sera olmasına rağmen, organik şartlarda mühendisler kontrolünde yetiştirme yapılıyor. Domatesimiz hormonlu olmayan domates yetiştirmeye çalışıyoruz. Mühendislerin kontrol etmesinde ki amaç, verdikleri bize ilaçları hasada 2 gün salarak 2 gün bekledikten sonra yapıyor. Bu yüzden dolayı ileri günlerde rahat bir şekilde domatesimizi tüketebilirler. Burada yayla şartlarından geceleri soğuk gündüzlerin sıcak olmasıyla arama kaydetme oluyor. Gittiği yerlerde sürekli Isparta domatesi diye talep görüyor. Bu vesileyle Ülkede ve Dünya’da Deregümü adına büyümüş oluyoruz.

 Geçen sene 1 TL’ye sattığımız domatesi, bu sene 2.3 civarlarında ağustos ayında da güzel bir rakam. Biz bunu üretirken milli ekonomiye de katkı sağlıyoruz, ülkemizin zor süreç geçirdiği bu günlerde de işsizliğe de büyük katkı sağladığımızı düşünüyoruz.

 Domatesimiz bu sene biraz daha fazla. Maliyeti 2 TL’nin altına düştüğünde sıkıntılar yaşıyoruz. Aynı zamanda Deregümü üretirken destek görmek istiyor. Kafamızdan geçen projemiz, kurutma projesidir. Ispartalı vekillerimizden veya siyasilerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Isparta Deregümü köyünde bu grup domates kurutma işini başarabilirsek, büyük illerimize gönderirken kışında kurutma olarak ekmeğini yemiş olacağız. Daha iyi ürün elde edeceğiz. Yayla şartlarında Antalya’nın açığını Isparta kapatmış oluyor” dedi.

Karanfil üretiminden de bahseden Muhtar Toprakçı, “Biz karanfilde üretiyoruz. Yaklaşık 2 bin dönüm arazide de karanfil üretiyoruz. Bunun normalde kışın üretimini Antalya yapıyor, biz de bunu yazın devam ettirerek ihracatı 12 ay boyunca devam ettirilmesini sağlıyoruz. Deregümü gençleri, Deregümü halkı zor şartlar olmasına rağmen üretiminden vazgeçmiyor. Bu yüzden büyüklerimizden önümüzü açacak projeler bekliyoruz” diye konuştu.

*Levent Doğan

Bu haber 1305 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...