“Sürekli olumsuz haberlere maruz kalmak psikolojimizi bozuyor”

19 Ağustos 2021 16:05

Türkiye’de gündem sık aralıklarla ve sert biçimde değişiyor. Gündemi kimi zaman ekonomi, kimi zaman yaşanan doğal afetler, kimi zamanda sağlık, eğitim gibi farklı başlıklar belirliyor. Peki, hızla değişen ülke gündemi psikolojiyi nasıl etkiliyor? Bu soruyu hem vatandaşlar hem de Özel Isparta Hastanesi Uzman Psikolog Nur Gürdal yanıtladı.

Psikolog Gürdal, sürekli olumsuz haberle ilgili olarak şunları söyledi:

 “Biz Türk toplumu olarak her konuda aceleci davranıyoruz. Bir yarayı sarmadan önce bakmak, sarmak, temizlemek gerekiyor, içinde bir kırıntı kalmış mı diye bakılır, sonrasında yarayı sarmak gerekiyor. Aynı şekilde toplumsal olarak büyük olaylarda da aynı şekilde biraz durup beklemek gerekiyor. Önce acıyı anlamak, neler hissediyoruz duygularımızı tanımlamak ve sonrasında da tedavi aşamasına geçmek gerekiyor.

Stresle beraber biz rutinimizi uygulamakta çok zorluk çekiyoruz. Bazen öz bakımını ihmal eden çalışanlarımız olabiliyor. Ya da yapması gereken işleri erteleyenler. Bunun için öncelikle bir plan yapıp rutinime olabildiğince yerine getirmek. İşlevselliğimiz eğer bozulduysa ve üzerinden zaman geçmesine rağmen hala eski halimize geri dönemiyorsak mutlaka bir uzmana görünmemiz gerekiyor. Çok ciddi durumlarda da patolojik semptomlar görünüyor ise psikiyatriste görünmekte fayda var.

Özellikle pandemiyle beraber danışan sayımda artış oldu. Çünkü evde kalmak birçok dramatik olaylara şahit olan danışanlarım, kendilerini kötü hissettikleri için yardım almak istiyorlar.”

Vatandaşlar ise olumsuz haberlerden etkilendiklerini belirterek, “Televizyonu bir aydır açmıyoruz.  Pandemiden ve uğradığımız diğer felaketlerden dolayı psikolojimiz etkilendi. Psikolojik destek alıyoruz, belirsizlikler bizi üzüyor” dediler.

*Levent Doğan

 

 

Bu haber 1242 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...