“Çitçimizin maliyetini düşürmek için Tarım Teknolojileri geliştirilmeli”

20 Ağustos 2021 18:35

Ekip Fuarcılığın düzenlediği Meyve Yetiştiriciliği ve Tarım Teknolojileri Fuarı açıldı. 19-22 Ağustos tarihleri arasında açık kalacak fuara tarım ve teknoloji firmaları katılıyor. Fuarın açılışına Isparta AK Parti Milletvekili Recep Özel, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Yasir Pirimoğlu, ilçe başkanları, KOSGEB Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Ekip Fuarcılık Genel Müdürü Özlem Güneşdoğdu, firma sahipleri ve davetliler katıldı.

“EKİP OLARAK DAHA İYİ FUARLARDA BULUŞMAK İSTİYORUZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Fuarda açış konuşmasını yapan Ekip Fuarcılık Genel Müdürü Özlem Güneşdoğu; “Kıymetli Vekilimiz Recep Özel’e, Ziraat Odası Başkanımıza, Tarım İl Müdürlüğüne ve Isparta Belediyesine sonsuz desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Ekip olarak daha iyi fuarlar da buluşmayı diliyoruz. Bütün katılımcı firmalara da vermiş oldukları desteklerden dolayı ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

“BİLİMLE ÇİFTİ BULUŞMUŞ OLUYOR, YENİLİKLERİ GÖRMÜŞ OLUYOR”

 Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise “Tüm çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Malum ilimiz tarım kenti. Türkiye'de üretilen her 4 elmadan 1'ini yetiştiren Isparta'da yetiştiriyoruz. Yaklaşık 900 bin ton elma rekoltemiz mevcut. Elma yetiştirmek yetmiyor ayrıca bunun soğuk hava alt yapısı da elimizde mevcut. Yine gülüyle, lavantasıyla bunlarda da Türkiye’de 1. sıralara geliyoruz. Ayrıca Bal’da da Türkiye’de 2. sıraya geliyoruz. Biz bütün il başkanlarımızla görüşüyoruz. Ziraat Odası Başkanları ile sürekli irtibat halindeyiz. Bu fuarları da çok önemsiyoruz. Bilimle çiftçi buluşmuş oluyor, yenilikleri görmüş oluyor. Bu fuarlarda hem ilimiz olduğu için hem ev sahibi olduğumuz için başka illere de katılım sağlıyoruz. Ben şahsım ve kurulum adına, fuarları düzenleyen arkadaşlara teşekkür ederim.”

“KURUMSAL ÜRETİME KATKI YAPACAK ÜRETİMLERİN DE ÖNCELİKLİ OLARAK DESTEKLİYORUZ”

 Fuarları desteklediklerini belirten KOSGEB Müdürü Yurdun Yıldırım;  “Böyle bir organizasyon gerçekleştirdikleri için emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu tür fuarları destekliyoruz. Katılımcı firmalara ve organizasyon firmaların öncülüğün de gerekli şartları sağlamaları kaydıyla bu tür fuarları destekliyoruz. Isparta’da da fuarlar vesilesinde birbiriyle tanışan, görüşen, sinerjik bir ortam hazırlanan üreticimiz, birçok teknoloji üreticisi firmalarımız oluyor. Biz kurum olarak bu kuralları çok önemsiyoruz. Türkiye genelinde de yüzlerce fuarı bu şekilde destekliyoruz. Fuarlar da neler oluyor? Fuarlar öncelikle üreticinin ve hedef kitlenin buluşma alanları, yeni teknik teknolojilerin gelişiminin sergilendiği, yeni üreticilerin ve tüketicilerin birbiriyle buluştuğu noktalar oluyor. Isparta’da da malum ziraat konusu 1. sırada. İlimizin ekonomisine katkı yapan en önemli faaliyet ziraat. Bu şekilde 2. fuarın daha açılmış olması, organize edilmiş olması çok önemli. Isparta’da zirai tekniklerin ve teknolojik ürünlerin üretimi konusunda da iyi bir noktadayız. Isparta’da başlayıp üretimini ülke çapında yaygınlaştıran, satışlar yapan, hatta ihracat yapan firmalarımız var. Tarım ve zirai aletlerin üretimi ve makinaların üretimi konusunda iyi bir noktadayız. Teknik teknolojilerin gelişmesi noktasında Isparta’da ki 2 tane Üniversitemizin de önemli katkıları oluyor. Ziraat Fakültemiz başta olmak üzere Makine Mühendisliği ve buradan yetişen gençlerimizin teşebbüsü ile yeni tarım makinaları konusunda, üretici firmalarımız da hayata başlamış oluyorlar. Tarımın üretimini doğrudan olarak desteklemiyoruz fakat tarımsal ürünlerin üretimi, katma değere dönüşmesi noktasında biz destekliyoruz. Kurumsal üretime katkı yapacak üretimlerin de öncelikli olarak destekliyoruz. Orta yüksek teknoloji olarak desteklersek, bu konuda yapılacak teşebbüsleri desteklediğimizi ben buradan ifade ediyorum. Yeni teknik teknoloji üretecek gençlere buradan çağrı da bulunuyorum. Üniversitelerimizin iş birlikleri ile yeni tekniklerin üretimine Isparta’da sağlayabiliriz. Isparta’da şuana kadar imalatçı firmaların kıymetini bilerek, Üniversitemizin de imkânlarını değerlendirerek, KOSGEP’in de desteğiyle yeni girişimlerin olabileceğini değerlendiriyoruz. Fuar’ın da hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum.”

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel de Tarım fuarlarının önemine değinerek,  şöyle konuştu:

“Diğer Bölgelerden çiftçiler zaman zaman gelip, bizim bahçeleri gezip bizden büyük bir yer edindiğini de biliyoruz. Ama biz biraz daha Türkiye’de öncü olmak için, bizim bu coğrafyanın aromasından kaynaklanan ürettiğimiz meyveler hep kaliteli. Kirazın en iyisi, elmanın en iyisi hatta kayısının en iyisi bile bizim Isparta Bölgemizde yetişiyor. Biz bu kalitemizi takip etmek, geliştirebilmek için daha çok adım atmamız, uğraş vermemiz alanlar var. Fuar açılıyor, fuarın adı tarım teknolojileri. Acaba Tarım Teknolojileri denince ne anlıyoruz? Köylümüzün bu teknoloji ihtiyacını karşılayabiliyor mu? Isparta tarımın en önemli problemi, önümüzde ki yıllarda işçilik problemini yaşayacağız. Tarımda çalışacak insan bulamıyoruz, yurt dışarıdan gelen göçmen vatandaşlardan oluşan insanlardan faydalanıyoruz. İnsanın emeğinin yerine geçebilecek olan, işçilik problemini çözebilecek olan teknolojileri geliştirebilecek miyiz?

Geçen gün bir tanesi gül toplama makinasını bitirmek üzereyim demişti. Gülün rengine göre bir sistemle gülü alıyor. Elmaları yetiştiriyoruz, toplarken el becerisi yapıyoruz daha sonra ihracat da sorun yaşıyoruz. Toplama makinası olabilir mi? Bunun gibi çok daha değişik teknolojiyi Isparta’ya kazandırabilirsek iyi olur. İhracat da sıkıntı yaşıyoruz, bunun önüne geçebiliriz diye düşünüyoruz. Tarım makinaları  Isparta’ya epey bir yol kat etti. Böyle projeleri yapalım istiyoruz.

Bizim köylümüzün bahçeleri var. Tarım İl Müdürü diyor ki: burada kara örümcek var, bütün vatandaşımız  bahçesine böcek ilacı atmaya gidiyor. Bu da tarım maliyetini arttırıyor. Acaba her bahçeye kara böcek ilacı var uyarısını telefondan yapan bir teknolojiyi geliştirmek mümkün mü? Bunun Projesini Üniversitemiz düşünmesi gerekiyor, bilim insanları bunu öncülük etmesi gerekiyor. Küçük çiftçilerimizi, büyük çiftlik sahipleri karşısında rekabet edebilir halde, daha fazla desteklenme sağlamasın da bir takım çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunları çözebilirsek Tarımın başkenti Isparta diyoruz. Bu dediğim zamanlarda çalışmak, gayret göstermek ve Isparta’da ki ekonomik girdiler en başta yer alıyor. Elimizde tuttuğumuz tarımı iyi tutalım istiyoruz. Bir takım sulamadan kaynaklanan problemler var, bunları çözmemiz gerekiyor. Köyümüzün, çiftçimizin maliyetini düşürme noktasında tarım teknolojileri geliştirelim diyorum. Ben buraya katılan firmalara, özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

*Levent Doğan

Bu haber 1657 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...