Isparta’ya yeni bir eser daha kazandırıldı: Kirazlıdere

26 Ağustos 2021 18:05

Levent Doğan köşe yazısı

 

Türkiye’nin Yaşanabilir Kentleri Ligi’nde her daim üst sıralarda yer alan Isparta, öncü kurumlardan biri olan Belediye Başkanlığı ile değişiyor, gelişiyor, kalkınma zincirine yeni halkalar ekliyor. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in vizyon projelerinden biri olan Kirazlıdere, Zafer Bayramı’nda artık hayat buluyor. Eser, hiç kuşku yok ki Isparta’nın marka değerine büyük bir güç katacak.

-İNSANA DOKUNAN ESERLER KAZANDIRABİLMEK

Belediyelerin görevi hiç kuşku yok ki salt altyapıyla sınırlı değildir. İçme ve kullanma suyu, kanalizasyon, şehir içi toplu taşıma, trafik, yol, temizlik, park, çocuk oyun alanları, sosyal tesisler gibi yapı ve sistemlerin yanı sıra vizyon projelerini de hayata geçirmek Belediyelerin kente karşı sorumluluğudur. Kente değer katan, dışarıya anlatacak hikâyeleri olan, eğitim ve sağlık başta olmak üzere hayatın her alanında fayda sağlayacak kalıcı eserler inşa etmek Belediyelerin çalışma sahaları olmalıdır. Isparta Belediyesi asli görevlerinin yanı sıra insana, topluma, kente dokunan eserler ile öne çıkıyor.

-MARKA ŞEHİR İÇİN VİZYON PROJELERİ

Isparta, gül, lavanta, zambak başta olmak üzere ıtrî- tıbbi ve aromatik bitkilerin anavatanı durumunda. Bir üniversite kenti. Eğitim kenti. Yaz ve kış sporları açısından büyük artı değerlere sahip. Bu güçlü yanları ile Türkiye’nin marka kenti olan Isparta’nın gücünü desteklemek için vizyoner eserler kazandırmak gerekiyor. Hem Isparta’da yaşayanlar için hem de dışarıdan gelen misafirler için ferah, aydınlık, yeşil, Tabiat Ana ile iç içe zaman geçirebileceği, dinlenebileceği yaşam alanları kazandırmak gerekir. İşte tüm bu gereksinimleri karşılayacak bir vizyon eseri Kirazlıdere Projesi. Ve eser Zafer Bayramı’nda açılıyor. Yalın, arı- duru bir yaşam alanı.

-BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN’İN ÖZEL ÖNEM VERDİĞİ PROJE

Üzülerek ifade etmeliyim ki Kirazlıdere’nin daha önceki hâli içler acısı idi. Bakımsızdı. Yeşil ve güzel Isparta’ya yakışmayacak oranda yoksunluklar içeriyordu.

Kirazlıdere projesi Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in bizzat ilgilendiği bir yatırımdı. Uzun bir yatırım sürecinin ardından proje tamamlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda hizmete açılıyor.

Gökçay mesireliği ile Kirazlıdere arasındaki 1.200 metrekarelik hat üzerinde çok önemli düzenlemeler hayata geçirildi.

 30 Ağustos’taki açılış töreninden itibaren Isparta, Kirazlıdere’den kuş bakışı şekilde izlenebilecek.

Kirazlıdere’nin en üst noktasında Belediye tarafından işletilecek bir sosyal tesiste halkımız ve dışarıdan gelen misafirler yemeklerini yiyebilecek, çay-kahvelerini içebilecek ve şehri kuşbakışı seyredebilecek. 

-PANDEMİ ‘SAĞLIĞI’, YANGINLAR ‘TABİAT ANA’YI YENİDEN HATIRLATTI

SARS-CoV-2 hastalığı ve Koronavirüs salgını herkese sağlığın ne denli önemli olduğunu gösterdi.

Küresel iklim değişikliğinin yarattığı yangınlar ve sel afetleri de artık Tabiat Ana’yı korumanın ne denli hayat meselesi olduğunu gösterdi.

Bu bağlamda fosil yakıtlardan mümkün olduğunca kaçmanın, su tasarrufu yapmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı.

O açıdan Belediye Başkanlığı’nın Kirazlıdere’de yürüyüş yolları, bisiklet yolları çok önemli.

Spor yapacağız, hareket edeceğiz, sağlıklı olacağız. Bisiklete bineceğiz. Mümkün olduğunca fosil yakıtlardan kaçınacağız. Ağaç dikeceğiz. Yeşili koruyacağız.

-BELEDİYE, KİRAZLIDERE’DE KENDİ İMALÂTI ÜRÜNLERİ KULLANDI

Kirazlıdere’de yol güzergâhı boyunca ayrıca surlar oluşturuldu, oturma bankları kondu. Yürüyüş yolunda belediyenin kendi imalatı olan begonit taşlar kullanıldı. Yol boyu aydınlatma direkleri kondu, peyzaj düzenlemeleri yapıldı.

-DİKİLEN HER AĞACA 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİN İSMİ VERİLDİ

Peyzaj düzenlemeleri kapsamında Kirazlıdere ismine has süs kirazı ağaçları başta olmak üzere oya ağaçları dikildi.   Dikilen her bir ağaca 15 Temmuz şehitlerimizin isimleri verildi. Kirazlıdere hat üzerinde 100 araçlık otopark alanı oluşturuldu.

Yol güzergahında ayrıca özel günlerde sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelerin yapılabileceği bir adet amfi tiyatro ile meydan oluşturulurken, altında da 4 adet aperatif yiyeceklerin, çay ve kahvenin satılacağı dükkânlar oluşturuldu.

Yol üzerinde birisi büyük olmak üzere iki adet şelale yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından verilen F-4 fantom savaş uçağının Ispartalı hava şehitlerimiz anısına montajı da gerçekleştirildi.

-TARİHİ ÜZÜM PAZARI, ISPARTA’NIN YENİ MARKA YÜZÜ OLUYOR

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in Isparta’nın sorunlarını biliyor ve kentin önemli noktalarına dokunuşlar yapıyor. Başdeğirmen, şehir trafiğine neşter vurmuştu. Başkan Başdeğirmen’in seçim döneminde vaatlerini yerine getirmeye çalışıyor.

Kent merkezindeki trafik düzenlemelerinin yanı sıra yılan hikâyesine dönen Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’ni açan Başkan Başdeğirmen, Tarihi Üzüm Çarşısı’na da el atmıştı.  Kaymakkapı Çevre Meydan düzenlemesini de hayata geçiren Başkan Başdeğirmen, zaman zaman da esnaflar ve işadamlarıyla da bir araya gelerek sorunları yerinde dinliyor.

-EĞİTİME, SPORA, İNSANA YATIRIM

Yıllardır belediyenin spor anlamında bir yatırımı yoktu, daha doğrusu tesisi yoktu. 32 projeyi kente kazandıran Başkan Başdeğirmen, semt sahaları, statlar, yüzme havuzu gibi alanları da hayata geçirilmesi için yoğun çaba sarf etmişti.

Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması için spor aslında iyi bir araç. Bu spor yatırımları Isparta’nın ve gençlerin geleceğine yapılan büyük yatırımlardan biri olacak.

 

 

Bu haber 1239 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...