“Mevcut sorunların çözüldüğü bir yıl olsun”

2 Eylül 2021 17:54

Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, konuşmasına vefat eden meslektaşlarını anarak başladı. Çankaya, “Sözlerime başlamadan önce geride bıraktığımız adli yıl içerisinde gerek Covid olsun gerek başkaca nedenlerden olsun aramızdan ayrılan Av. Abbas Primoğlu’nu, Av. İsmail Akkaş’ı, Av. Ali Kaya’yı ve yine adliye çalışanımız Bayram Çevikel‘i saygı ve rahmetle anmak istiyorum. Camiamızın bu değerli isimlerine Allah’tan rahmet yakınlarına ve camiamıza baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.” dedi.

2. SIRADAKİ RİSK GRUBUNU OLUŞTURUYORUZ

Covid-19 hastalığının öldürücülüğünden halen bir şey kaybetmediğini söyleyen Çankaya; “Kıymetli adalet emekçileri, geçtiğimiz yıl adli yıl açılış töreni yapmamıza engel olan Covid 19 belası maalesef halen hayatımızda ve maalesef halen öldürücülüğünden bir şey kaybetmemiş bulunmaktadır.  Bu olağan üstü süreçte, olağan üstü bir çaba ile tarihteki yerlerini alacak olan sağlık çalışanlarımıza teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bilindiği üzere hastanelerden sonra belki de en çok vatandaş yoğunluğu gözlenen kamu binaları adliyelerdir. Bu nedenle biz yargı çalışanları, sağlık çalışanlarından sonra belki de 2. Sıradaki risk grubunu oluşturmaktadırlar. Geride bıraktığımız dönemde hakimlerimize, savcılarımıza, adliye personeline herhangi bir yaş sınırı gözetilmeksizin olması gerektiği gibi aşı hakkı tanımlandıktan aylar sonra avukatlarımıza yaş sınırlamaları ile birlikte kademeli olarak aşı hakkı tanımlanmış olmasının burukluğunu halen içimizde taşımaktayız. Pandemi sürecinin getirdiği ekonomik dar boğaz ve iş sıkışması tüm kamuoyunun malumudur. Meslektaşlarımız açısından bu sürecin en az hasarla atlatılabilmesi için biz Isparta Barosu olarak birikmiş CMK ve beraat vekaletlerinin yatırılması konusunda etkin rol oynadık. Geçtiğimiz yıl ki 3 aylık sürelerin durması ve kapanma dönemi haricinde birikmiş CMK ve Beraat vekalet ücretlerinin ödenmesi konusunda çabalarımızın yetersiz ya da karşılıksız kaldığını maalesef gözlemledik. Önümüzdeki döneme ilişkin hem pandemi sürecinin yaralarını sarmak hem de kalıcı olarak savunma mesleğine yakışır bir biçimde Adli yardım ve CMK ücretlerinin asgari ücret tarifesiyle denkleştirilmesine, asgari ücret tarifesinde ise hatrı sayılır iyileştirimelere gidilmesi yönünde gayretlerimiz devam etmektedir.

AVUKATA KARŞI ŞİDDET ARTIYOR

Kıymetli katılımcılar bir Baro Başkanı olarak Adli Yıl açılış töreninde bahsetmezsem, dikkat çekmezsem görevimi yapmamış olacağımı hissettiğim bir konu var. Hukuk fakültelerinde ki artış dolayısı ile avukat sayısında ki artış hepimizin malumu. Fakat benim bu gün dikkat çekmek istediğim konu nasıl arttığımız değil. Nasıl azaldığımız. Maalesef Avukata karşı şiddet gün geçtikçe artmakta, avukatlar sedece mesleklerini icra ettikleri için kendini bilmez caniler tarafından katledilmektedir. Biz vatandaşın yargı mekanizmasında ki sesi ve nefesi olan savunmanlar, tehdit edilmekte, dövülmekte ve öldürülmektedirler. Bizler bunun normalleşmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu güce sahip olduğumuzu, tek bir avukatımıza dahi sırf mesleğini icra ettiği için şiddet uygulanması halinde tek vücud olarak failin en ağır cezayı alması için ne gerekirse yapacağımızın bilinmesini isteriz.

YARGI VE ADALET İÇİN

AVUKAT VAZGEÇİLMEZDİR

Bu konuda özellikle haciz esnasında zorunlu olarak kolluk kuvvetlerinin hazır bulunması gerektiği yönündeki ve hacze çıkılmasında gecikme yaşanmaması için emniyette ve jandarmada gerekli birimlerin oluşturulması yönünde ki  yasal düzenleme gerekliliğine ilişkin görüşlerimizi Adalet Bakanlığına iletmiş bulunuyoruz. Koruyucu yasal mevzuat dışında vatandaşın avukatın yargı mekanizmasında ki yerini ve görevlerini vatandaşa sağlıklı bir şekilde anlatılmasını da son derece önemli buluyoruz. Bu konuya ilişkin çalışmalarımızın artarak devam edeceğini bildirmek isteriz. Bu bağlamda yeri gelmişken söylemek isterim ki avukatlar hukuki uyuşmazlığın tarafı değillerdir. Boşanmak isteyen bir eşin boşanmak istemesinin sebebi avukat değildir. Ödenmemiş bir borcun ve dolayısı ile yapılan icra takibinin müsebbibi avukatlar değillerdir. Avukatlar sadece yasal yollardan temsil ettikleri vatandaşın yada  kurumun taleplerini yargı mercilerine ileten kişilerdir. Herkesin her zaman avukata ihtiyacı olabilir, yargı için adalet için avukat vazgeçilmezdir.

YENİ SORUNLARIN VÜCUD

BULMADIĞI, MEVCUT SORUNLARIN

ÇÖZÜLDÜĞÜ BİR YIL OLSUN

Değerli yargı çalışanları, bir baro başkanı olarak avukatlık mesleğinin sorunlarından burada saatlerce bahsedebilirim fakat bu gün sadece avukatların değil tüm adli mekanizmanın günü bu sebeple avukat olmayan meslektaşlarımızı yormamak ve sıkmamak adına yukarıda değindiğim konularla yetinmeyi uygun görüyorum. Bu gün burada bahsettiğim ya da bahsetmediğim adliye mekanizmasını ilgilendiren tüm sorunların bugünden yarına çözülemeyeceğini bu sorunların sadece bu günün sorunları olmadığının hepimiz farkındayız. Önümüzdeki adli yılın vatandaşın adalete erişimi için yeni sorunların vücud bulmadığı mevcut sorunların çözümü için ise taş üstüne taş konulduğu bir yıl olmasını temenni ederim. Çünkü adalet olmadan alınan her nefes ızdırap, yatılan her uyku kabustur. Adalet mülkün temelidir.”

Yapılan konuşmaların ardından Adli Yıl açılış töreni yapılan ikramla sona erdi.

*Levent Doğan

Bu haber 1657 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...