“DİKKAT: PİYASADA AYARI DÜŞÜK ALTINLAR VAR”

4 Eylül 2021 13:00

Sahte madeni para ile düşük gram ve ayarda altın basıp piyasaya sürdüğü iddiası ile Türkiye genelinde birçok operasyon düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda çok sayıda dolandırıcı yakalandı. Ancak dolandırıcılar tarafından basılan düşük ayarlı altınlar piyasaya yayıldı. Peki, sahte altın nasıl anlaşılır? Altın alırken nelere dikkat edilmeli?

Kuyumcu Mehmet Altıniş sahte altınla ilgili uyarılarda bulundu. Altıniş,  “2 gün önce İstanbul merkezli, 6 ilde düzenlenen bir operasyonda bazı atölyeler basıldı. Bu atölyelerinde üretilmesi yasak olan Hamit altın, liralar, Beşibiryerdeler, Cumhuriyet altınları bunları Darphane basabilir ama Hamit, liralar ve Reşat altınlar artık basılması yasak. Onlar Osmanlı zamanında olan altınlardır. Yasak olanlar çeyrek altın, yarım altın gibi Darphanenin basacağı altınlardan basılmış.10 bin adetten bahsediliyor. Bugünkü değeri 50 milyon TL’lik bulunmuş. Bunun daha piyasaya sürülenleri var, tahminen yaklaşık 200-250 milyon TL’lik piyasaya sürülmüş. Sahte demeyelim, altın aslında ama ayarları düşük. Normalde darphane çeyrek altınları 22 ayar basar, bu basılanlar 21 ayar veya 18 ayar geliyor. Osmanlı liraları, beşibiryerdeler içinde geçerli. Onlarda 22 ayardır, 36 gram gelmesi lazım. Gramlarını tutturup ayarları 21 ayar düşük olarak basılmış. Onun için müşterilerin dikkat etmesinde yarar var.

Piyasaya maalesef bunlar sürüldü. Zaten bunlar vardı ama Anadolu’ya pek fazla gelmezdi. Ama çok fazla sürüldüğü için bir yerlerden kesin gelecek. O yüzden müşterilerimizin dikkat etmesinde yarar var. Diyorlar ki: Nasıl bilebiliriz? İnanın sizlerin bilmesi çok zor. Görüntüsü, üzerindeki Atatürk baskısı veya liralardaki tuğralar her şeyi ile aynı. Sadece bu renginden, sesinden, görüntüsünden onlardan biz ayırt edebiliriz. Bu müşterilerimiz nerden anlayabilir? Anlayabilecekleri ilk şey rengi, sesi, eğilmesi 22 ayar altın bunlar eğilebilir. 14 ayar veya 21 ayar olanlar eğilmesi biraz daha zordur. Onun için görüntüsüne, seslerine dikkat edilmesi lazım. “

*Levent Doğan

 

Bu haber 1211 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...