“ÇALIŞMAK VE ÜRETMEK, AHİLİKTE EN ÖNEMLİ AHLAK KURALIDIR”

15 Eylül 2021 18:14

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Mustafa Tutar, Ahilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı. Ahilik geleneğinde yardımlaşma ve dayanışmanın esas olduğunu Başkan Tutar, “Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilik’te ilk ve en önemli ahlak kuralıdır.” dedi.

ITSO Başkanı Tutar’ın Ahi’lik Haftası nedeniyle yayımladığı mesaj şöyle: “Günümüz esnaf ve sanatkâr teşkilatlarının temelini oluşturan ve bunlara benzer işlevi olan Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Bu anlayışın temel felsefesi toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak, aralarında dayanışma ve yardımlaşmanın kurulmasını sağlamaktır. Bu felsefe zengin fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilik’te ilk ve en önemli ahlak kuralıdır. Ahilik; milli birlik ve beraberliği, karşılıklı saygı ve sevgiyi, sosyal dayanışma ve yardımı temel ilke sayan, el birliği ve kardeşlik havası içinde din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı, köklü, sağlam ve milli bir toplum kurmayı amaç edinen bir kuruluştur. Hem sosyal hem de kültürel yapıya ait bir terim olan Ahilik; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı ise ibadet sayan, din ve ahlâk kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkâr teşkilatı manasını taşımaktadır.

 Davranışı, sanat anlayışı, milli ve manevi değerlere duyarlılığı ve dünya görüşü bakımından Ahilerin hem devlet nazarındaki yerleri hem de halkın nazarındaki konumları çok farklı olup, ekonomik faaliyette bulunmayı, iş ve çalışma hayatında dayanışma ve iş birliğini önemli bir değer olarak görmüş, iyi işler yapmayı, sahasında ilerlemeyi, toplumsal görev ve sorumluluğun icapları arasında saymıştır. Kısacası; Ahi Teşkilatı’nın vizyonu "hep birlikte büyük hedeflere yürümek" mantığına dayanır. Bu vizyon, teşkilatı ileriye yönelten yol gösterici bir ışıktır. Ahilik; tüm bu değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesini sağlayan bir yenilik ve Türk tarihinde adeta bir "Rönesans" olarak kabul görüp, yenilik ve güzellikler manzumesidir. 12 ve 13'ncü yüzyıllarda Anadolu'da kurumlaşmasını tamamlayan Ahilik, günümüz şartlarında bile örnek bir sivil örgütlenme modeli olmuştur. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır, Ahilik anlayışı içerisinde var olan değerlere saygı göstermeleri ve bu değerlere sıkı sıkıya bağlı olmaları şeklinde ifade edilebilir.

Tüm hemşerilerimizin bu değerlere sahip çıkmasıyla; medeniyetin getirdiği diğer yenilikleri de mevcutların üzerine ilave ederek daha gelişmiş bir düzeyde gelecek kuşaklara aktarılması duygusuyla tüm esnaf ve sanatkârımızın Ahilik Haftası’nı en içten duygularımla kutlar ve helal kazançlı, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.”

*Haber Merkezi

Bu haber 1876 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...