“GEREKİRSE İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURABİLİRİZ”

20 Eylül 2021 15:19

Kanal 32'nin İsmail Altunbaş ile Bire Bir programına konuk olan Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, çekilme ve kirlilikle gündeme gelen Eğirdir Gölü ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eğirdir Gölü'nün su kodunun kritik seviyeye ulaşıp ulaşmadığı yönünde resmi kurumlara yazı gönderdiklerini ancak 'endişeye gerek yok' yanıtı aldıklarını belirten Çankaya, "bu cevap bizi tatmin etmedi. Biz Eğirdir Gölü'nün çekilmesine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Aksi takdirde İdare Mahkemesine başvuracağız" dedi.

Isparta'nın bir numaralı gündem maddesi, Eğirdir Gölü. Çünkü gölde su kodunun kritik seviyeye ulaştığı ifade ediliyor. Kanal 32'nin İsmail Altunbaş ile Bire Bir'de de gündem Eğirdir Gölüydü. Programın konuğuysa yeniden Isparta Baro Başkanlığına seçilen Avukat Ünsal Çankaya'ydı. Çankaya programda Eğirdir Gölü'yle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Eğirdir Gölü ile ilgili toplumdaki hassasiyetin kendilerine de ulaşması nedeniyle harekete geçtiklerinin altını çizen Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, “Resmi kurumlara yazı yazdık. Ancak gölün çekilmesi konusunda bizim endişelenmemiz gerektiği yönünde cevaplar aldık. Fakat bu yazılar bizi tatmin etmedi” dedi.

Baro olarak Eğirdirli vatandaşlar gibi gölün su kodunun kritik seviyeye düştüğünü kanaatinde olduklarını belirten Baro Başkanı Çankaya, “Resmi kurumlardan net cevap alamadığımız için kendi imkanlarımızla gölün su kodunu ölçtürüyoruz” dedi.

“EĞİRDİR GÖLÜ'NÜN ÇEKİLMESİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

KALDIRILMADIĞI TAKDİRDE İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURACAĞIZ”

Eğirdir Gölü'nün bu durama gelmesine neden olan konuları araştıracaklarını ve gölün çekilmesine neden olan faktörleri kaldırılmasını ilgili kurumlardan talep edeceklerini vurgulayan Çankaya, “bu faktörler kaldırılmadığı takdirde de İdare Mahkemesine başvuracağız” diye konuştu.

“TABİAT VARLIĞI HUKUK DIŞI UYGULAMALARLA KURUYORSA,

BUNUN ÖNÜNE GEÇMEK ISPARTA BAROSU'NUN GÖREVİDİR”

Baro'nun neden Eğirdir Gölü ile ilgilendiği yönündeki soruya da yanıt veren Çankaya, “Eğirdir Gölü bir tabiat varlığı. Eğer bir tabiat varlığı hukuk dışı uygulamalarla kuruyorsa; bunun önüne geçmek Isparta Barosu'nun görevidir” dedi.

Isparta Barosu'nun Eğirdir Gölü ile ilgili ciddi bir çalışması olduğunu söyleyen Çankaya, şöyle konuştu:

“ Biz Eğirdir Gölüne ilişkin toplumda ki hassasiyet Baromuza ulaştığı zaman, bu hassasiyet bizde de zaten mevcut olduğu için gözle görülür bir problem Eğirdir Gölü'nde var. Fakat bu problemin gözle görülür olması yeterli değil. Biz Isparta Barosuyuz, biz gözümüzle gördük çekiliyor, yok oluyor diyemeyiz. Biz buna ilişkin bireysel verileri ortaya koyarak hareket etmeliyiz. Baronun hukuksal kimliğine yakışan budur. Isparta Barosu bu yönde Sedat Bey'inde yardımlarıyla, konusunda uzman bilim insanlarıyla iletişime geçti. Gerekli bilgilendirmeyi aldı, Eğirdir Gölüne ilişkin öncelikle bir heyet kurduk. Yapılabilecekler konusunda bir çalışma heyeti kurduk. Bu heyet bilim insanları ile iletişime geçti, ne yapılması gerekir? Nedir? Ne değildir? İlk önce bunları tespit etmeye çalıştı.

Akabinde biz Eğirdir Gölü ile ilgili, Eğirdir Gölüyle ilgilenmesi gereken tüm resmi kurumlara yazılar yazdık. Bu kurumların başında kimler var? Elbette ki Devlet Su İşleri var. Devlet Su İşlerine çok kapsamlı bir yazı yazdık, Göl'ün işletilmesi ile ilgili. Kodu nedir? Nasıl İşletiliyor? Kovada 'ya su veriliyor mu? Tarıma ne kadar su veriliyor? Bunlara ilişkin çok detaylı bilgilendirme talep eden bir yazı yazdık. Akabinde geç de olsa oradan bir cevap geldi ama Devlet Su İşleri bir memurunu görevlendirerek bizim heyetimizde de bir toplantı yaptı. Oda bize Göl'ün durumu ile ilgili bilgiler verdi. Akabinde Tarım Sulama Kooperatifleri ile ilgili Eğirdir Belediye'siyle, konusunda uzman insanlarla yazışmalarımızı yaptık. Fakat resmi kurumlarla yapmış olduğumuz yazışmalar, Göl'ün çekilmesi hususunda bizim endişelenmememiz gerektiğini özetle yazı verdi. Bu toplantılar ve yazılar bizim endişelerimizi gidermedi.

Bizim burada yapmamız gereken şey nedir? Eğirdir'de yaşayan vatandaşlarımızın, bizlerin gözle gördüğü şey aslında Eğirdir Gölü'nün işletme kodunun kritik seviyeye düştüğünün kanaatindeyiz. Dolayısıyla bunu resmi organlardan, resmi kurumlardan tespit edemediğimiz zaman ne yapmamız gerekiyor? Üniversitelerle, Çevre örgütleriyle irtibata geçmemiz gerekiyor. Genel kurumda benim söylediğim şuydu: Biz yapmış olduğumuz çalışmalarla, yapmış olduğumuz yazışmalar, yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde Eğirdir Gölü'nün işletilmesine ilişkin ciddi bir bilgi ve konuya hâkimiyet sağlamış olduk. Bunun sonucunda da izleyeceğimiz yolu belirledik. Isparta Barosu'nun şuan da izleyeceği yol nedir? Çevre Örgütleriyle yazışıyoruz, bir Üniversitemizden de cevap geldi. Biz Göl'ün en düşük işletme kodunun tespit edilmesi, mevcut durumun bu işletme kodunun altında olup olmadığını tespit edilmesi. Biz Isparta Barosu olarak bunu kendi imkânlarımızla tespit ettirmek istiyoruz, o yönde çalışmamız var ve son aşamadayız. Bu tespiti yaptıktan sonra gelecek raporda durum bizim endişe ettiğimiz gibi ise o zaman da hangi yasal yollara gideceğimizi tespit etmiş durumdayız. Burada ki gideceğimiz yasal yollar bizim sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmak değil. Belki orası daha ilerleyen aşamada gündeme gelir. Gölün bu seviyeye düşmesine neden olan etkenler nedir? Bunları tespit edeceğiz. Başta DSI olmak üzere ilgili kurumlardan, Gölün bu duruma gelmesine neden olan ruhsatsız kuyular, Kovada 'ya ve santrale su verilmesi, Akabinde vahşi sulama, Göl çevresinde ki ilaçlama bunun gibi konularda biz diyeceğiz ki: Bunların yapılmasının engellenmesi. Gölü kurutan faktörlerin ortadan kaldırılmasını talep edeceğiz. Kaldırılmadığı takdirde idare Mahkemesine başvuracağız.

Barolar sadece avukatların mensubu olduğu meslek örgütü değildir. Barolar aynı zamanda kamu tüzel kişiliğine haliz meslek örgütleridir. Dolayısıyla Barolar anayasaca demokratik, layık, hukuk devletini korumak ile yükümlü organizmalardır. Eğirdir Gölü doğal tabiat varlığıdır. Eğer tabiat varlığının hukuk dışı uygulamalarla kurumasına neden oluyor ise bunun önüne geçmek Isparta Barosunun görevidir.”

*Levent Doğan

 

 

Bu haber 1483 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...